DVD-recension: Spring Lola

Spring Lola
Spring Lola i regi av Tom Tykwer med Franka Potente och Mauritz Bleibtreu.

Filmen

Varje dag passerar vi en massor av människor på gatan. Allt som oftast så lägger vi inte tid till att tänka kring deras unika livsllinje och hur enstaka val kan påverka framtiden. Kan en knuff av en främling på trottoaren förändra en persons framtid? Vad skulle hända om den personen inte fick knuffen?

Nästa gång du ser en person frenetiskt springa genom gator och torg, tänk då på att hon är en person med sina egna problem och hennes framtid formas på de val hon gör och ofta av rena tillfälligheter. I Lolas fall så springer hon för fixa fram 100.000 tyska mark på 20 minuter, annars blir hennes pojkvän mördad av en gangsterboss.

Tom Tykwers snart tio år gamla film om alternativa händelseförlopp har ett rasande tempo. Det är dunkande musik, snyggt foto och nästintill epileptisk klippning. Storyn i filmen sträcker sig bara över 20 minuter. Men Tykwer spelar upp dessa 20 minuter tre gånger om, med små skillnader kring Lolas agerande, vilket leder till tre helt olika utgångar. Trist och repetativt undrar du? Nej, säger jag. ?ven om många klipp känns igen under uppspelningen av de olika händelseförloppen så sitter du som på nålar och undrar över vad Lola gör annorlunda denna gång.

Det är en smart och tekniskt fantastisk film som aldrig känns tråkig. Franka Potente gör ett bra jobb, även om det mest består av att springa. Det kändes dock inte riktigt som om man lärde känna Lola som person. Moritz Bleibtreu däremot gör ett riktigt bra roll som hennes pojkvän och man känner sympati för honom och hans situation.

Betyg: 5 av 6

DVD-utgåvan

Den recenserade utgåvan släpptes 8:e augusti (2007) av Atlantic Film. Den är riktigt snyggt paketerad (Digipak – papp med utdragbar pärm). Dock följer dvd-menyerna inte samma grafiska manér. Innehållet är tunt, det är egentligen bara att slänga i skivan och trycka på play.

Innehåll: Utöver menyer med kapitelindelning och inställningsmöjligheter kring ljud och textning så följer det bara med tre intervjuer med Tom Tykwer, Franka Potente och Moritz Bleibtreu. Ganska snålt, men bättre det än inget material alls och några tråkiga och dessutom orelevanta trailers som man ofta stöter på. Ett kommentarsspår med Tykwer hade varit trevligt.

Spring Lola / Lola Rennt
DVD-utgåva: 2007 (Atlantic Film)
Prouktionsår: 1998
Speltid: 1tim 17 min
Genre: Action
Språk: Tyska
Textning: Svenska, Danska, Finska, Norska
Bildformat: 16:9 Anamorphic Widescreen
Bildproportion: 1.77:1
Ljudformat: Dolby Digital 5:1

DVD-utgåvan: Betyg 3 av 6

4 reaktion på “DVD-recension: Spring Lola

  1. Om credd-film betyder film man ”skall ha sett” men som egentligen inte är speciellt bra så är svaret nej. Lola Rennt är nämligen sketabra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>