Recension: Planet Terror

Vuxna kvinnor dödar saker tillsammans

Jag har en egen blogg, jag har en allmän recensionsblogg med en vän och på det forum jag håller mig mest aktiv finns en specifik filmtråd. Nu skriver jag dessutom för Bloggywood. Trots alla dessa möjligheter har det tagit mig ett bra tag att lyckas plita ner en recension av Planet Terror, för något som sitter i min benmärg är att en recension alltid ska innehålla en beskrivning av filmens handling, och hur beskriver man Planet Terror?

Där finns militärer och skurkar, en tjej på en smutsig vägkrok, en sliskig kock, en väldig massa zombies och en ansenlig mängd testiklar. Och det är ändå en bråkdel. Ja, ska man beskriva handlingen, har det nog mest att göra med militärens försök att sno åt sig biologiskt stridsmedel, hur det oundvikligen leder till att saker går väldigt fel och hur en grupp människor flyr, jagade och utsatta, och gör allt för att överleva.

Men problemet är inte att intrigen är rörig, nu när jag har den framför mig ser det ju faktiskt riktigt hanterbart ut, utan att man inte bryr sig. Vilket knappast är ett riktigt problem, för när så mycket blod, våld, humor och testiklar kastas mot oss, vem bryr sig då om handling?

Jag brukar jämföra Planet Terror med slutet på den där andra Grindhouse-filmen. Death Proof är grymt skön med ett behagligt tempo, fram till den sista biljaktscenen, som är en galen, underbar, adrenalinkick. Att ta den scenen, skruva upp till elva och dra ut över en hel film, det säger inget om Planet Terrors handling, men du börjar närma dig känslan som fanns genom hela filmen.

Skådespelarna gör ett bra jobb, är coola, sparkar rumpa och hjälper till att grunda filmen i den filmkultur den är en hyllning till. Mycket mer är svårt att säga om deras insatser, fast det har förstås också mindre betydelse. Vad Robert Rodriguez har skapat är egentligen inte ens en hyllning till grindhouse-eran, det är en tvättäkta och modern explotationrulle, bara med mycket högre budget (och därmed såväl fler som snyggare och häftigare specialeffekter) än vad dom ens kunde drömma om när den här typen av film var populär. Då var skådespelariet knappast det första man tänkte på.

Jag älskar Planet Terror. Ohämmat. Det är en nästan två timmar lång intensiv, galen, fullskruvad, redlöst actionmatad, aldrig ursäktande, sjukt underhållande splatterfilm och jag vet inte om jag någonin skrattat så mycket i en biosalong. Speciellt inte åt testiklar.

6 av 6

19 reaktion på “Recension: Planet Terror

 1. ?r mycket sugen på att se denna. Deathproof var inte alls dum. Dock kändes slutet väldigt abrupt. Men vad vet jag om hur grindhousefiler ska vara uppbyggda :)

 2. Spoilervarning!

  Patrik: Abrupt som i att Kurt fick en häl i ansiktet? Eller vadå? :-) Tyckte inte alls att slutet kändes så abrupt faktiskt. Utveckla gärna.

 3. hej såg planet terror, sjukt skruvad men bra.

  undrar nu om nån kan hjälpa mig att förklara hur många filmer de finns.

  e de så att tarantino gjorde death proof och rodriguez planet terror?

  och grindhouse? e de va filmerna kallas tillsammans eller e ytterligare en film ?

 4. Adam: Ja, Tarantino gjorde ”Death Proof” och Rodriguez gjorde ”Planet Terror”.

  Filmerna tillsammans heter ”Grindhouse”. Det finns även ”fejkade” trailers nån stans i filmerna som har regisserats av Eli Roth, Rob Zombie och Rodriguez själv (”Machete”, den var hur cool som helst!!!)

  Gillade även Zombie´s ”Werewolf women on the SS”, som hade stjärnor som Udo Kier och Nicolas Cage (!).

 5. mm håller med dig Machete var grym, men minns inte några andra trailers :/

  Skulle va kul om de gjorde Machete till en film, osannolikt (men man vet ju aldrig med rodriguez)

 6. Adam: Jag håller med dig, det var min första tanke efter att jag såg den.

  Den borde han göra efter ”Sin City 2″ och remaken på ”Barbarella”.

  Om du inte har sett dem andra trailerna så finns dem annars på YouTube.

 7. jag läste nånstans att ”Machete” SKA bli film så ni är inte först med en sådan idé..

  sen slår ju ”planet terror” tönt-tarantinos dyngfilm med hästlängder!! ”planet..” är cool och bra, ”death..” är tråkig och intetsägande..

 8. Felaktig information på IMDb skulle vara märkligt? Knappast. Jag skulle ta båda dom där årtalen med en nypa salt, tvåan har vad jag minns inte fått nåt startdatum än, och trean lär absolut inte hinna före den.

 9. Adam: I Sverige? Har jag svårt att tro, är det ens något annat än porr som brukar få 18-årsgräns nuförtiden? I USA var ettan Rated R (vilket verkar vara 17 år i rena siffror) och gissningsvis hamnar uppföljaren där också.

  Men! ?n så länge är allt bara spekulationer. Först måste dom göra klart filmen. Och sätta igång med den. Eller, för den delen, ge hela historien grönt ljus… ?n är vi långt borta.

 10. nej tänkte också så, antagligen hörde jag fel eller så visste han inte vad han pratade om.

  Men personligen tror jag att våld skadar mer en porr, man får ha sex när man är över 15 men inte titta på de, konstigt.

  Och de verkar som de håller på och producera ”Machete” nu, Trailern va nog lagd i Planet Terror som ett smakprov.

 11. Jag tror varken våld eller porr på film är speciellt skadligt, fast det är en diskussion jag inte ämnar ägna mig åt i korta kommentarer.

  Trailern till Machete skapades, precis som de andra som visades med Grindhouse, specifikt för Grindhouse-upplevelsen. Beslutet att göra filmen togs först efteråt, när trailersarna hunnit visas. Jag tror Machete var den som togs bäst emot, den fansen ropat högst efter, vilket säkert är en stark orsak till varför just den blir av.

  Jag har för mig att i alla fall en av dom övriga trailersarna har stor chans att bli långfilm, fast jag kommer inte ihåg vilken.

 12. Pingback: De 30 bästa filmerna 2007, del 3 av 3 - Bloggywood - En blogg om film.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>