Krönika: Vem bestämmer vilka filmer som är coola?

Truffaut, Fight Club, Kieslowski, Forrest Gump.

Jag minns det så väl, A-kurs i filmvetenskap. Ett gäng förväntansfulla nördar sitter i en föreläsningssal och har precis lärt sig namn som Ousmane Sembene, Francois Truffaut och Sergei Eisenstein. Föreläsning ska handla om Hollywood och de förväntansfulla nördarna är säkra på att föreläsaren ska slakta all kommersiell mainstreamfilm, vi snackar ju ändå filmvetenskap. In kommer föreläsaren. Det första han säger är ”Jag gillar Titanic. Det är en bra film.”

Total tystnad. Driver han med oss? Titanic är ju bara sååå löjlig.

Jag kände hur en helt ny värld öppnade sig. Bort med prettoåsikter, in med ärlighet och ett vidare synsätt på film. Titanic är faktiskt en bra film. Storymässigt har den sina brister, men rent filmiskt är den faktiskt väldigt bra. En stor anledning till det är att James Cameron hade de rätta ekonomiska förutsättningarna för det, kände rätt personer osv. osv. Men det tar inte bort det faktum att det är ett bra hantverk. Fast det får man inte tycka. Det är inte coolt.

Det är coolt att gilla Fight Club. Det är lite indie-coolt på något sätt att snacka om Kieslowski. Det är definitivt inte coolt att gilla Forrest Gump. Varför? För att Tom Hanks tackade Gud på Oscarsgalan fast det faktiskt var akademiledamöterna som röstade på honom? Eller för att den är lite snyftig?

Gemensamt med de icke-coola Titanic och Forrest Gump är en snyftig kärlekshistoria där någon dör på slutet och att de rent tekniskt är välgjorda och innovativa. ?r den kombinationen ocool? Eller vad? ?r de för framgångsrika? Får man inte gilla Oscarsbelönade filmer? Men Fargo då? Den är minsann både cool och Oscarsbelönad. Pulp Fiction, De Misstänkta?? Coola filmer! Oscarsbelönade! Nähä, då stämde inte den teorin.

Vad jag egentligen skulle vilja veta är vem det är som bestämmer och var stämpeln kommer från. Vem har bestämt att Titanic är tidernas löjligaste film och att Fargo inte är det? Får man tycka om en film som inte är ”cool”?

Jag tycker faktiskt det. Våga gilla töntstämplade filmer! Våga ogilla coolstämplade filmer! MEN! Inte för sakens skull, alltså?? Gilla det du gillar helt enkelt. Töntfilm eller cool film. Bara du bestämmer själv.

10 reaktion på “Krönika: Vem bestämmer vilka filmer som är coola?

 1. Jag tror snarare det är så att lite ”grabbigare” filmer med slagsmål och vapen, som just Fight Club eller Pulp Fiction stämplas som coola eftersom många gamla konventioner, som att män inte ska gråta eller kramas, lever kvar. Därför ses sorgliga eller romantiska filmer som löjliga av en del.

  Sedan hänger det ju också på hur man definierar begreppet ”coolt”. För mig är coolt ungefär samma som häftigt. Jag tyckte exempelvis att Death Proof var en riktigt cool film, men Forrest Gump är mycket mycket bättre, fast inte häftig eller cool.

  En del filmer är coola, en del filmer är riktigt bra. Man måste inte klumpa ihop dem för att kunna stå upp och säga att man gillar båda.

 2. Min första reaktion var: Minst ett exempel på en töntfilm som du tycker är bra tack!

  5 minuter senare när jag fortfarande inte lyckats googla mig fram till en dylik film att presentera som eget exempel så inser jag uppgiftens svårghetgrad.
  Hur vet man egentligen att en film anses som töntig i den stora massans ögon?

  Två trevande försök dock:

  First blood
  Starship troops.

  Men det har nog lite att göra med att jag läst böckerna i bägge fallen….

  Bra inlägg, fick mig att fundera lite…

 3. Jösses vilken timewarp… Diskussionen känns otroligt förlegad. Har svårt att se att det skulle finnas nån Bloggywood-läsare som rynkar på näsan åt Titanic eller Forrest Gump? En bra film är en bra film. Det är inte längre 1995 och Tarantino är ”cool” och Oscarvåfflor är ”töntiga”. Eller har jag fel?

 4. Kan inte det där variera, mycket eller lite, beroende på umgängeskretsens alla variabler? ?lder, var man bor, kön, etnicitet, alla de där vanilga ”men det beror väl på”-grejerna. Jag vet att rätt många av mina polare, inklusive mig, älskar att se på romantiska komedier, de dåliga Adam Sandler-filmerna, urusel humor osv, bara det är rätt tillfälle för det. Periodare, kan man kalla mig, eller oss. Så länge man är sugen så går vilken film som helst ner.

  Ett klockrent exempel på att gilla/ogilla film är SAW-filmerna. Jag hatar dem. 99% av alla polare älskar dem. Min flickvän höll på att ge mig en örfil när jag sa att jag vägrar se SAW-filmerna med henne. Jag tål dem bara inte.

 5. bra krönika!

  Ja, jag håller med Daniel, vi påverkas ju av allt omkring oss på ett eller annat sätt.

  Jag älskar Bruckheimer och sticker inte under stol med det ;)! (Fast det gör ju ett antal miljoner amerikaner också så jag känner mig inte ensam på något sätt…)

 6. Coolt folk bestämmer väl vilka filmer som är coola? Precis som de bestämmer vilka kläder sm är nice och vilken musik man ska lyssna på. ”Vem är cool?” blir alltså frågeställningen – och det är för stort, vi kan börja enkelt: Jag är det. Nån mer?

 7. Bra krönika! håller verkligen med om det du säger att folk bara dömer filmer som dem inte har sett, till ex: när folk går in på IMDB och ser dåliga betyg och bara ain’t nobody got time for that och skiter i att se den. Och det du säger om att Titanic är löjlig och till exempel Fight Club är cool, jag menar Titanic är ju grym inte löjlig och missförstå mig inte nu båda filmerna är jätte bra. Det jag säger är att jag är en kille som kan uppskatta all sort digital konst och vill att ni inte ska döma boken efter omslaget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>