Recension: Tokyo Godfathers (2003)

Tokyo Godfathers
Gin, Miyuki, Kiyoko och Hana

Satoshi Kon har inte gjort många filmer, men de han gjort är lysande. Han började sin film-regi-karriär med Perfect Blue, följd av Millenium Actress, Tokyo Godfathers och Paprika. Satoshi är inte bara regissör utan skriver också manus och jobbar med animation. Heltäckande anime-skapare med andra ord.

Det som är roligast med Satoshi Kon är han inte passar in i ett typiskt anime-fack. Han gör film som berör, kort och gott. Tokyo Godfathers kittlar och berör.

Tre uteliggare, Gin, Miyuki och Hana är på jakt efter en julklapp åt Miyuki bland sopor när de hittar ett övergivet flickebarn. Med barnet finns en lapp där det står att upphittaren ska ta väl hand om barnet, samt en väska med ledtrådar till barnets föräldrar. Trion bestämmer sig för att ta hand om flickan, leta upp hennes föräldrar och se till att Kiyoko (som de kallar henne efter Gins dotter) blir omhändertagen.

Vartefter storyn rullas ut lär man känna de tre uteliggarna mer och mer. Gin är en medelåldersman med alkohol -och spelproblem som varken klarat av att sköta sin cykelbutik eller familj och lämnat allt bakom sig. Miyuki är en ung kvinna som är på rymmen på grund av skam. Hon har flippat ur och knivhuggit sin pappa som är polis och hon plågas av dåligt samvete. Hana är en homosexuell, medelålders transvestit som jobbat som underhållare på en drag-bar i Tokyo.

Porträtten som målas upp är kaxigt färglagda och filmens karaktärer får i sin tur porträtten att kännas bleka. Satoshi Kon bjuder på en stark berättelse. Trions livsöden är gripande och gav mig en del att fundera på. Vad kan man egentligen ta för givet i livet? Hur litet behövs för att man ska falla som människa? Hur mycket behövs för att lyfta en fallen människa? Finns osjälviskhet och kärlek hos oss ”välbeställda” eller måste man ha det svårt för att verkligen förstå vad det innebär?

Den första animen som fått mina ögon att tåras.

Häpp! En fyra...

5 reaktion på “Recension: Tokyo Godfathers (2003)

 1. Måste kolla upp. Rådiggade Perfect Blue och Paprika. Tips om du vill kolla tecknat och lipa: Grave of the Fireflies. Fy fan. Jag blir lite blank i ögat bara jag tänker på den.

 2. Du måste. Kolla millenium actress också, thriller/splatter. Aningen för mycket hentai ibland, men vaddå.

  Kul att du tipsar om Grave O The Fireflies, Isao Takahata har precis fått special-priset av ”Animation Kobe Awards”. Jag blev intresserad redan när jag läste om det.

 3. Okej, jag förstår handlingen, men vad har titeln med hela storyn att göra?

  ”Perfect Blue” lekte verkligen med ens psycke, med min åtminstone.

  Det var lite synd att jag inte hade orket till att kunna se hela ”anime-kvällen” som visades på 2:an häromveckan.

  Det var ”Grrl Power” och den med vargen och lilla krumelur djuret som jag inte såg.

 4. Antar att filmskaparen menar att uteliggarna blir som gudföräldrar åt det upphittade barnet. Inte så långsökt ändå.

  Anime-kvällen gick bort för mig, jag började jobba tidigt dagen efter och den enda filmen som verkade intressant/jag inte sett visades typ 3.25.

  Satoshi Kon är grym, det är bara att vänta på nästa film.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>