SFF: regissörsbesök, asiatisk film, skräck och klassiker!

Stockholm filmfestival kommer att äga rum mellan 15-25 november och det finns ett par tänkbara godbitar på menyn: Som invigningsfilm rullas röda mattan ut åt Josef Fares Leo, som då har världspremiär. Regissören kommer även besöka festivalen och du har chans att möta honom vid ytterligare en visning av filmen ett par dagar efter invigningen. ?r du inte lockad av vår svenske filmskapare så finns det fler auteurer att stå ansikte mot ansikte med: bland annat Wes Andersson och Paul schrader. Den förstnämnde kommer att tilldelas Stockholm Visionary Award och finns på plats vid en röda-mattan-visning av The Darjeeling Limited: På med kostymen eller den lilla svarta och gå på en lite lyxigare biovisning! Om du gillar Paul Schrader, som får Stockholm Lifetime Award, så kan du se ett antal av hans filmer, bland annat Taxi Driver (1976) och Cat People (1982).

I det asiatiska temat visas bland annat Breath av Kim Ki-duk. Mannen har gjort en del konstigheter i sina dar (The Isle, 2000) men på sistone har han kommit upp sig, i synnerhet med Järn 3:an (2004) men också i viss mån med Samaritan girl (2004). Vi lär med all säkerhet få historien som berättas serverad på ett originellt och säreget vis. Apropå annorlunda: med den mest intressanta titeln i startfältet återvänder Park Chan-wook (Old Boy (2003) och Lady Vengeance (2005)) till hämndtemat med sin I’m a Cyborg, but that’s ok. Den handlar om Young-goon som är övertygad om att hon är en Cyborg. Följdaktligen har hon tagits in på mentalsjukhus där hon möter Il-soon som tror sig kunna stjäla personlighetsdrag. Enligt festivaltexten mynnar det ut i en annorlunda kärlekshistoria. Förmodligen, ja ;).

Själv måste jag hoppa upp och ner några gånger för att dra uppmärksamhet till Lynch: dokumentären om min egen personliga husgud. När programmet släpptes förra veckan resulterade detta i att jag snällt bokade om min tågbiljett från eftermiddagen till tidiga ottan. Konsekvenserna blir förlust av både sömn och pengar. Men vad gör man inte!? Jag måste försöka fylla tomrummet efter den personliga katastrof det innebar att jag fick stanna hemma (av ekonomiska skäl) när David Lynch fick sin Lifetime Achievement award 2003.

Om du är trött på franska kärleksfilmer eller tunga tunga dramer om minoriteter och utstötta, så finns du ju alltid skräck. Vad sägs om remaken av Halloween signerad Rob Zombie, spanska [Rec] eller varför inte danska Room 205 (Kollegiet)? Slasher anno 2007 verkar helt klart intressant, ska bli spännande att se vad Zombie gjort med historien som inspirerat en hel hög med ‘revolutionerande’ slashers. Jag kan bara konstatera vilket modigt åtagande den långhårige hardcore (Eller ”hardgore” kanske?) filmregissören gör. En film som verkar ha börjat skörda sin framgång redan är spanska [Rec] som blev överöst med priser på hemmaplan: bästa regi, skådisinsatser och pulikpriset för bästa film. Regissören är Jaume Balagueró som vi känner till via Darkness (2002). I [Rec] ska en tv-journalist och hennes kameraman dokumentera en utryckning av brandmännen i stan. Reportaget tar sig dock en oväntad vändning när de ska rädda en tant ur lågorna. Det är ju som vi alltid vetat – medier är farliga farliga farliga. När vi ändå är inne på spöktemat vill jag nämna Room 205 (Kollegiet) där Katrine försöker börja om på nytt genom att skriva in sig på universitetet och flytta in i en hemsökt studentkorridor. Vi håller tummarna att skrämselfaktorn är hög!

För att hylla vår egen konstnär Ingmar Bergman kommer Smultronstället att kunna åtnjutas på vita duken. Andra specialvisningar är Blade Runner (1982, Final Cut), Drugstore Cowboy (1989) och På drift mot Idaho (1991), RIP River Phoenix!.

Om du inte vill se en film kan du alltid gå på ett trevligt seminarium – varför inte gå på debatt om ”kvalitetsfilmens” framtid med bland annat Cissi Elwin från Svenska Filminstitutet och Peter Possne (Sonet film)? =)

Andra teman på festivalen är American Independents och Open Zone.

Har jag missat nåt? Tipsa gärna i kommentarerna!

Tidigare om SFF
Wes Anderson får Stockholm Visionary award
Anton Corbijn till Stockholm filmfestival
Snart dags för Stockholm filmfestival

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>