SFF: Quiet City


En ”Like-orgie” i det stora äpplet

I en halvfylld salong möts två ungdomar på en öde tunnelbanestation i New York: Jamie ska hälsa på en vän och behöver lite hjälp med vägbeskrivning: räddaren i nöden heter Charlie som dock inte är särskilt bra på att förklara och följer med henne i stället. När Jamies vän visar sig ha försvunnit från jordens yta förbarmar sig Charlie över främlingen och tycker det är bättre att hon besöker hans soffa istället för att sitta ensam en hel natt på en restaurang.

Quiet City är en dogmainspirerad skildring av ett vackert möte mellan två unga människor på väg in i vuxenlivet. Regissören Aaron Katz leder oss halvvägs in i klyschorna för att med karaktärernas humor och personligheter styra upp det igen. Vi slipper hångel och korta kjolar till förmån för ett mer jordnära porträtt om 20-”nånting” generationens tankar där det mesta av den intressanta konversationen sker via kroppspråk. På den mycket föredömliga tiden 78 minuter lyckas Katz få in alla tänkbara frågeställningar (alla regissörer som insisterar på att ta 3 timmar på sig att berätta sina historier – se och lär): klyftan mellan ungdomarna och deras föräldrar, skillnader dem emellan, jobb, droger, sex etc. Det är skönt att slippa den sedvanliga ”å vi ungdomar har det så svårt idag”-vinkeln och istället få ett porträtt med mer autentiska problem och mer verklighetstrogen dialog.

Emellanåt blir det dock ett ”like-orama” utan motstycke. När en av karaktärerna säger upp mot 50 ”like” inom loppet av 2-3 minuter håller jag och förmodligen resten av publiken på att bli smått galen. Annars är det skönt att se en jordnära film med naturligt ljus, utan miljonrekvisita och tusen explosioner. Mycket av filmens kvalité ligger i den anspråkslösa användningen av kameran men även i kommunikationen – både ord och kroppspråk – och det är på grund av den intresset för karaktärerna hålls uppe.

Detta är den tredje filmen av blott 26-årige mumbecore regissören Aaron Katz och vi lär se mer av honom i framtiden.

Visas även idag & 21/11

Betyg 4 av 6

2 reaktion på “SFF: Quiet City

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>