SFF: Prisutdelning av Stockholm Visionary Award

Antirödaögonen-funktionen på min skräp-kamera är visst inte till så stor nytta. Ni får hålla till godo tills Bloggywood tilhandahåller tjänstekamera ;).

I en kombinerad prisutdelning, Face2face och filmvisning av senaste filmen The Darjeeling limited rullades i fredags röda mattan ut för årets Visionary Award-vinnare Wes Anderson och skådespelaren Jason Schwartzman (som varit med och skrivit manus till ovannämnda film). Emma Gray Munthe var moderator och vi bjöds på en trevlig och givande diskussion. Anderson, som för övrigt ska göra en animerad film härnäst, berättade bland annat om inspelningen av The Darjeeling Limited som kom till genom en annorlunda men tidsbesparande arbetsprocess: Det var ett mindre projekt och istället för att få allt exakt som det stod i manus försökte de, som han sa: ”surrender to the whole experience” och använda det som kom i deras väg. Ett arbetssätt som de båda tycker är mycket mer spännande än det sedvanliga.

Det var två ödmjuka filmskapare som med värme och humor svarade på både Gray Munthes frågor och publikens. Bland annat fick Andersson frågan vilken av hans filmer som bidragit mest till filmhistorien, varpå han skakade på huvudet och sa ”Are you kidding me?” och fnissade lite generat, att han skulle ha påverkat filmhistorien finns nog inte i hans tankar. Anderson och Schwartzman som känt varandra sedan inspelningen av Rushmore analyserade även hur deras arbetssätt och relation förändrats genom åren. De var båda rookies när de först lärde känna varandra men har båda fått en stor portion erfarenheter inom respektive område. Annat vi lärde oss var att Anderson har en Tintin bok som han fått för att lära sig läsa franska, Jason har medverkat i typ 19 film inklusive cameos och hans bror var tvungen och tänka på filmen innan han kunde ge positiv feedback ;).


Skådespelerskan Frida Hallgren hade äran att dela ut världens tyngsta filmpris: en 7 kilo tung guldfärgad dalahäst. En ödmjuk Wes Anderson tog emot utmärkelsen och höll hela sitt tacktal på svenska :D. Han talade bland annat om hur stor Sverige-fan hans pappa tycks vara genom att köra volvo och lyssna på svensk musik. Han deklarerade även att han definitivt kommer tillbaks till den vackra staden Stockholm. Anderson, som får Stockholm Visionary Award för sitt speciella sätt att använda ”scenografi och lågmäld humor”, informerade även att han inte strävar efter att uppnå en viss visuell stil, utan det är något som kommer till i den kreativa processen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>