SFF: Summer Rain


Filosofi och sommarsex i ett regnigt Spanien för länge sedan

Antonio Banderas gillar att hålla i taktpinnen och nu har hans andra film sett dagens ljus. Här presenterar han Summer Rain, ett romantiskt drama mellan några ungdomar i Spaniens ömsom soliga ömsom regniga sommartid i slutet av 70-talet: Unge Miguelito har just opererat bort en njure och drömmer om att bli poet, på sin fritid hänger han mest med gänget men när amors pilar träffar honom blir livet mer komplicerat. Han slits mellan kärleken och poesin i flera bemärkelser.

Man kan inte säga annat att filmen är väldigt estetiskt tilltalande med sina vackra färger och fantastiska ljussättning, första halvan skulle jag till och med kalla lysande med en öppningsscen som effektivt etsar sig fast på näthinnan. Historien berättas både med bilder ur vår materiella värld och med drömlika, vackra sekvenser ur den unge mannens inre: Man ser spår av Pedro Almodovar både tekniskt och narrativt. Under resans gång blir det dock långrandigt och samma struktur loopas en gång för mycket.

Den som sett Summer Rain vet nog också ganska väl vad Banderas själv har för fantasier just nu: det blir lite föör många sexscener till hissmusik. Första gången vi ser det är det spännande och till och med en uns trevligt, men halvpornografisk scen nr 5 känns inte lika fascinerande och jag kan inte hjälpa att hinna tänka om det är så här det går till hemma hos Banderas/Griffith. Det blir en loop här också.

Summer Rain har sina stunder av ögongodis men på vägen ut genom salongen har jag glömt det mesta redan. Banderas är på god väg och snart kommer det nog ett mästerverk från honom. Skådespelarna är duktiga och dyker snart upp i en Hollywoodrulle nära dig, speciellt Alberto Amarilla (Miguelito) och María Ruiz (Luli).

Visas även idag kl. 15.00!

Betyg 3 av 6

Mental post-it: om det under tiden du köar för att få komma in på en visning står någon och prickar av antalet skolbio-elever som kommit: Gå på en annan visning!! 1) De kan inte hålla tyst utan måste uttrycka sina inte alltid korrekta tankar högt ”åååå nu kommer ju han att döööööö juh!!!!” 2) När de tvingas genomlida välbelysta sexscener gång på gång med sin lärare i samma lokal blir de generade och tar ut detta genom att sucka högt, fnissa, spela mobilspel etc. 3) Deras känslor ska hänsynslöst förmedlas till resten av lokalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>