SFF: The Darjeeling Limited

Innan vi dyker rakt på Wes Andersons senaste film vill jag nämna Hotel Chevalier, en kortfilm och prolog till historien i The Darjeeling Limited. Vi får en småkul, filosofisk och vacker redogörelse för de sista 13 minuterna i karaktären Jacks förhållande. Precis som Anderson påpekade vid Face2Face så bör denna film ses i samband med långfilmen för att komma till sin fulla rätt. Eller rättade sagt, långfilmen blir ännu fylligare om man har kortfilmen i bakhuvudet. Inte mycket till medryckande historia egentligen, men små detaljer i skådespeleriet och lite extra vågade pauser och klipp här och där gör det spännande.

Nu så. Ni som är trogna te-drickare känner igen namnet Darjeeling som är en Indisk region där man tillverkar just bladdryck: Tre bröder som efter pappans död glidit allt längre isär från varandra träffas efter ett år av tystnad för att resa genom detta område och hitta tillbaka till broderskapet och vänskapen. Vissa av dem är mer entusiastiska och målmedvetna än andra och det blir ett intressant men konfliktfyllt möte. Men det är just dessa konflikter som sätter igång den oplanerade delen av resan – den som verkligen för dem samman.

Jag har haft inte varit överförtjust i Andersons filmer tidigare då jag tycker de passerat min gräns för vad som är kul, särskilt Rushmore. De har varit bra och jag har dragit på smilbanden vid ett par tillfällen, men det har varit svårt att relatera till de excentriska karaktärerna och således har jag aldrig höjt filmerna till skyarna. Efter att ha sett The Darjeeling limitied har en liten röst i mig väckts som säger att jag borde se om dem. I denna film ligger karaktärerna på ett annat plan – foten hålls kvar inom verkligheten och alla knasigheter blev därför exakt vad de skulle vara – jätteroliga! Små små detaljer i lagom mängd med utmärkta skådespelare gör det till en myspysfilm jag gärna ser igen. Bra musik, vid något tillfälle hade en slo-motion scen med hög musik med fördel skippats då det efter ett par gånger förlorar sin effekt ;).

Betyg 5 av 6

3 reaktion på “SFF: The Darjeeling Limited

  1. Denna film ser jag så otroligt mycket framemot att se. Jag älskar Wes Anderson och då flera röster gör gällande att detta är hans bästa film så blir suget bara större!

  2. Vill gärna se den mest på grund av Owen Wilson´s utseende. I varenda bild i den här filmen så ser han skadad ut hela tiden och man undrar varför???

    Den enda film jag gillar av Wes Anderson är ”The Royal Tennenbaums”.

  3. Pingback: De 30 bästa filmerna 2007, del 2 av 3 - Bloggywood - En blogg om film.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>