?rets vinnare på Stockholms filmfestival 2007

Juryn har gjort sina val och presenterar vinnarna på den 18:e upplagan av Stockholms internationella filmfestival. Den 7,3 kilo tunga Bronshästen för bästa film går i år till en skildring av illegal abort i Rumänien. Känns det igen? Ja, det är samma film som vann guldpalmen i Cannes.

?rets Bronshäst för bästa film går till 4 månader, 3 veckor och 2 dagar av rumänske regissören Cristian Mungiu. ?rets jury bestod av Tom Kalin (ordf), Tova Magnusson-Norling, Mikael Marcimain, Lia Boysen och Mikael Flodell.

Jason Reitman som 2005 hade en mindre hit med Thank You For Smoking plockade hem publikpriset med sin Juno. Ett pris som jag tycker smäller högre än ett jurypris.

Nedan följer samtliga vinnare och juryns motiveringar.

Bästa film: 4 månader, 3 veckor och 2 dagar av Cristian Mungiu

Juryns motivering: Denna briljanta film uttrycker konsekvensen av socialt förtryck av sina karaktärer på ett ärligt och skrämmande mänskligt sätt. I filmens samtliga delar ? genom sitt manus, foto, skådespeleri och framförallt regi avtäcks djupa sanningar med minimala uttryck. Med sitt innovativa användande av långa tagningar och agerande utanför bild har Cristian Mungiu förstått att styrkan ligger i den absoluta enkelheten.

Bästa regidebut: Rodrigo Plá för The Zone

Juryns motivering: Denna films intelligenta och originella utförande betonar ett tydligt växande och oroande, globalt problem. Genom sitt mikrokosmos och thriller-liknande spänning gör ?The Zone?? publiken uppmärksammad på det goda och det onda, och skräcken som vi alla bär inom oss. Enkelheten i berättandet och de genuina karaktärerna kombinerat med den eleganta och subtila musiken skapar en film som lever kvar hos publiken.

Hedersomnämnande, Bästa regidebut: Anton Corbijn för Control

Juryns motivering: Utan att förlita sig på klichéer runt den ikoniske Ian Curtis, skapar Control en stark och trovärdig värld. Med genomgående kraftfulla prestationer tar sig Anton Corbijn bortom den klassiska ?rock film??-genren och djupdyker utmanande i porträttet av karaktärernas liv. Med en fotografisk enkelhet och en smakfull användning av musiken fångas den emotionella förtvivlan och isolering som var Joy Divisions signum.

Bästa skådespelerska: Anamaria Marinca för 4 månader, 3 veckor och 2 dagar

Juryns motivering: Utan att bli sentimental och med en bländande exakthet levererar Anamaria Marinca empati och komplexitet till sin karaktär. Genomgående i filmen gestaltar hon den skiftande personliga kampen i hennes karaktär oftast utan att yttra ett endaste ord. Vi glömmer bort att vi ser ett skådespel och ges istället upplevelsen av denna dag av omskakande och brutala händelser i Otilias liv.

Bästa skådespelare: Jason Patric för Expired

Juryns motivering: Genom att våga framträda osympatiskt, kombinerar Jason Patric humor och ursinne med oväntad rytm och ton i en kraftfull prestation. Det är mycket originellt att se en film där huvudrollen, trots sitt gravt felande och osympatiska agerande, lyckas väcka sådant stort emotionellt djup och respons. Under hans hårda yta och kraftfulla fysik upplever vi en fullt förståelig karaktär och en historia som ständigt balanserar mellan komik och tragik.

Bästa manus: Carlos Reygadas för Silent Light

Juryns motivering: I manuset till Silent Light lyckas Carlos Reygadas fånga mycket av livets essens. I en sparsam, poetiskt och många gånger smärtsamt enkelhet levereras dialogen i en starkt dokumentär känsla, som tillsammans med filmens genuina rollprestationer förhöjer tystnadens grymhet. Med en otrolig och storslagen natur som skådeplats är ?Silent Light?? en rå men trovärdig historia om människans oförmåga att hantera kärlek, begär och ansvar.

Bästa foto: Janusz Kaminski för Fjärilen i glaskupan

Juryns motivering: Janusz Kaminskis expressiva foto tillför uttrycksfullt en subjektivitet på ett originellt och nyskapande sätt till denna gripande historia. Hans djärva fotografiska val får oss att uppleva ett oförglömligt perspektiv av filmens protagonist, Jean Do. Genom visuell matematik kombinerad med poetisk lyrik lyckas fotot av Fjärilen i glaskupan visa oss världen med nya ögon.

Bästa musik: Oliver Bernet för Persepolis

Juryns motivering: Oliver Bernets musik förhöjer och ger kontrast till de emotionella upplevelserna hos karaktärerna i denna originella och förtrollande animerade film. Hans musik flätar samman och utforskar olika musikaliska genrer på ett skickligt och imponerande sätt.

Bästa kortfilm: Pathways av Hagar Ben-Asher

Juryns motivering: Med ett starkt och naket realistiskt tillvägagångssätt utforskar Hagar Ben-Asher gränsen för hur långt en kvinna kan leva ut sin självbekräftelse innan hon bestraffas. En film som påminner oss om
hur förbjuden och hotande den kvinnliga sexualiteten fortfarande uppfattas. Med en imponerande prestation fångar regissören/ skådespelaren Hagar Ben-Asher denna kvinnas resa.

FIPRESCI-juryns val
?rets jury från internationella filmkritikerförbundet FIPRESCI består av Stephen Locke (Tyskland), Gorazd Trusnovec (Slovenien) och Geir Kamsvåg (Norge).

Bästa film: Caramel av Nadine Labaki

Juryns motivering: The FIPRESCI Jury awards the International Critics Prize to a self-assured first feature that presents serious issues in an unpredictable and entertaining way. The director, who also plays one of the main roles, weaves together the destinies of six women of different ages, backgrounds and religions, demonstrating the possibility of the co-existence of different cultures in a non-violent context. The International Critics Prize goes to CARAMEL, directed by Nadine Labaki, a new voice in the film art of Lebanon.

?VRIGA PRISER

Star! Audience Award
Stockholms filmfestivals publikpris 2007 går till Juno av Jason Reitman.

1 km film 2007: Andreas Tibblin
1 km film-juryns motivering: För en både emotionellt intelligent och stilistiskt helgjuten regissör. På ett fåtal minuter skapas intimitet och närhet till karaktärerna, och ett engagemang hos åskådaren som bevisar en blick för både innehåll och visuell presentation. Regissören har även presenterat årets starkaste idé inför sitt kommande projekt.

Hedersomnämndande 1 km film: Alexandra Dahlström
1 km film-juryns motivering: Till en lekfull och temperamentsfylld regissör med passion för berättandets möjlighet. Regissören charmar oss med ung kompromisslös upptäckarlusta och väcker vår nyfikenhet inför framtida projekt.

Vinnaren i ifestival: Two Times Now av Michalis Konstantatos
Motivering: För en känslosvallande skräckfilm i vardagen, berättad med sylvass korsklippning. Regissören ställer känsliga frågor kring relationer och gränser mellan kärlek och hat.

Vinnare i tävlingen Let?s make a film, mottar årets Guldbubbla: Niklas Fröberg.

Stockholm Lifetime Achievement Award 2007
Paul Schrader erhåller 2007 års Lifetime Achievement Award med motiveringen:

Paul Schrader äger en unik röst som givit liv åt utmejslade karaktärer i den moderna storstaden. Han har med intellektuell skärpa skildrat stadsdjungeln och aldrig tvekat att ta sina rollfigurer till den yttersta gränsen. Med manusförfattarens språkliga nerv och regissörens blick för det visuella har Paul Schrader utvecklat filmmediet i över tre decennier.

Stockholm Visionary Award 2007

Wes Anderson erhåller 2007 års Visionary Award med motiveringen:

Wes Anderson erhåller Stockholm Visionary Award för sina humana och humoristiska porträtt av den solitära människan. I sina filmer skapar han ett unikt och stiliserat universum bebott av människor som letar efter något att leta efter. Wes Anderson har genom sitt visionära filmskapande gett begreppet auteur ett modernt ansikte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>