Recension: Rescue Dawn


Steve Zahn och Christian Bale – personifieringar av hälsa!

Dieter Dengler (Christian Bale) börjar drömma om att flyga i Tyskland där han bor som pojke. Han hamnar i USA där han tar sig till flottan och blir pilot och det är där filmen börjar. Tidpunkten är innan Vietnamkrigets utbrott och det politiska läget är spänt. Dieters första uppdrag är ett bombuppdrag över Laos – topphemligt såklart – där han blir nedskjuten och det är då filmen börjar på riktigt.

Dieter hinner vara på flykt något dygn innan han blir tillfångatagen utav lokal milis (soldater, eh?). Han släpas runt bunden genom djungeln till en stab där han erbjuds benådning om han skriver på ett papper där han fördömer USAs nävaro. Han vägrar. Släpad genom mer djungel, frikostigt torterad hamnar han så småningom i ett fångläger där han stöter ihop med Duane (Steve Zahn), Eugene (Jeremy Davies) och några till. Efter ett tag lär fångarna känna varandra och efter lång tid tar de sig förbi fångvaktarna och tar upp kampen med djungeln.

Dengler framställs som en naiv (eller cynisk) kille med ett varmt (eller kallt) hjärta;

…I never wanted to go to war. I just wanted to fly.

Han tar sig upp i luften utan en tanke på att priset för att han ska få flyga är människoliv. Efter ett tag i fånglägret börjar han förändras, det blir en kamp för överlevnad, en kamp för att hålla kvar hoppet – både för sin egen del och sina medfångar och det är här dynamiken i filmen blir påtaglig. Vartefter karaktärerna bryts ned av svält, hopplöshet, diarréer och misshandel får skådisarna spänna musklerna.

Filmen Rescue Dawn bygger på verkliga händelser och Herzog har fått en del kritik för att han inte håller sig till fakta. På pappret är den inte speciellt imponerande, men Bales, Zahns och Davies grymma skådespeleri lyfter filmen och jag tror inte att jag är ute och cyklar om jag säger att Werner Herzogs regi väger tungt också. Klockren.

Filmen har svensk dvd-premiär 28/11 2007

16 reaktion på “Recension: Rescue Dawn

 1. Sjukt bra rulle. Christian Bale gör rollen helt lysande. Kolla han ansiktsuttryck precis när vietnameserna hittar honom när han dricker vatten och tar honom till fånge.

 2. Bale hade väl tänkt på en tysk accent för sin karaktär, men regissören sa väl att det inte behövdes. Men nu var det ju bara en gissning.

  I ”Barry Lyndon” så bröt dem inte så mycket på irländska.

 3. Fredrik: Jo, det finns andra överlevande kvar och anhöriga till de som satt i lägret och de har en hel del att tjoa om, men precis som du säger – det är en spelfilm.

 4. Vad jag förstått så var Herzog och Dengler vänner. Så, jag tror att Herzog har gjort en film som var trogen Denglers minnen och känslor.

  En film som jag är peppad på!

 5. Tycker det var en av de sämsta film jag någonsin sett. Men den väckte samtidigt mycket känslor, har inte varit så arg på väldigt länge. För varje minut jag kolla blev jag mer och mer arg och i slutet av filmen höll jag på att börja gråta av ilska. Varför viskar Christian Bale i hela jäkla filmen? ?ngrar att jag så färdigt skiten.

 6. Det här med att viska stör mig inte alls. Det var någon annan som klagade över att Bale viskade i hela 3:10 to Yuma, det störde mig inte alls där heller. Ni som gillar Bale -se 3:10 to Yuma, den är kanon och han spelar lika bra där.

 7. Rescue dawn var för mig en besvikelse men det beror på att Herzog är en av mina absoluta favoritregissörer (Fitzcarraldo, Grizzly man m.m) och mina krav är höga, kanske för höga. Hur som helst grep den mig inte utan kändes ganska platt. Jag känner inte till den verkliga historien bakom men som filmen var gjord kändes den dock trovärdig. Verkligheten kan vara platt som ni vet.

 8. ruskigt bra film det här…och Christian Bale briljerar igen. Han är den troligen den bästa skådespelaren just nu och kanske en av de bästa genom tiderna…

  en kul grej om Bale i denna rullen är att han äter levande larver och en levande orm…det är att gå in för jobbet som inte många gör..

 9. Pingback: Filmtipsen.se – Alla filmtips samlade på ett ställe! » Rescue Dawn (2006)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>