Recension: Ils (Them)

Jo, det är sant. En fransk film (Ils) som på svenska heter något på engelska (Them). Kanske är det för att göra det lättare för oss att förstå titeln, men för mig känns det mer som en lumpet försök att inbilla dig/oss att det här är en amerikansk eller brittisk film.

Nog om det. Jag har sagt det förr och jag säger det igen ? det börjar bra. ?ppningsscenen är riktigt obehaglig och även om filmen redan där är lite förutsägbar så är det en förutsägbarhet som mera handlar om att tillfredsställa ens förväntningar på en skräckis.

Fortsättningen på filmen är också bra men kommer aldrig upp i öppningsscenens intensitet. Vi presenteras för våra huvudkaraktärer i ett tempo som liknar en snigel på nedåttjack och jag ställer mig frågan varför vi överhuvudtaget får en backstory ? den är nämligen helt irrelevant för resten av filmen och, framför allt, för hur karaktärerna agerar. Hade man gjort något av den kvinnliga huvudrollens läraryrke så hade det inte bara varit bra, det hade varit smart. Dessutom är filmen för kort för att slösa tid på sånt där.

När det väl börjar hända grejer är det dock??otrevligt, på ett sådär bra sätt. Ett icke slafsigt sätt utan bara??psykiskt nedbrytande. Tack vare Olivia Bonamy och Michaël Cohen så känner man av den terror de utsätts för, man riktigt känner hur deras hjärtan bultar av adrenalin, man känner smärtan de känner.

Att sen säga att filmen har en twist är inte helt sant, tycker jag, men det är länge och väl man gissar och klurar på vilka eller vad det egentligen är som lurar i skogen och huset. Personligen tycker jag att när man väl får veta så är det störtlöjligt, medan andra har tyckt att det bara är ännu mer skrämmande.

Att det hela baseras på verkliga händelser är naturligtvis det som är mest läskigt men om sanningen ska fram hade jag hellre sett en annan fördelning av filmen. Korta hela den nuvarande filmen till hälften, andra hälften skulle jag vilja ha följt det som hände efteråt ? hur utredningen gick till helt enkelt och hur man kom fram till det resultat som redovisas i textskyltar efteråt.

En sevärd film, men förvänta dig inte att bli galen av skräck.

Betyg 3 av 6

4 reaktion på “Recension: Ils (Them)

  1. Från Biotider.se:

    ”Lucas och Clementine är ett ungt, attraktivt par som bor långt ute i skogen i ett stort hus. En totalt öde plats där de får vara ifred från omvärlden, tills en natt när man plötsligt hör ovanliga ljud! Någonting väntar där ute, och kommer allt närmare. En blixt av ljus, lås som går igen, en påtaglig fara! Parets tillflyktsort har förvandlats till en dödsfälla, och en mardröm tar sin början. Vilka har kommit för dem, och vilka är de?!”

  2. Detta måste vara den mest överskattade thrillern på länge. Jagandet fram och tillbaka i husets korridorer är enformigt och fantasilöst… man blir mest frustrerad.

    Det finns mycket positivt att säga om att filmer undanhåller otäckingarnas identiteter så länge som möjligt (påminner ju om hur Spielberg inte visade hela hajen i Jaws på kanske en timme eller mer), men den här filmen drog ut på det *alldeles* för länge.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>