De 30 bästa filmerna 2007, del 1 av 3

De 30 bästa filmerna 2007

Att skapa en lista över årets filmer hör till traditionen precis som mandeln i gröten på julen, champagne på nyårsafton och backhoppning och Ivanhoe på nyårsdagen. Att plocka fram en massa kandidater är inga som helst problem. Man kollar helt enkelt på Biotider och ser vilka filmer som gick upp i januari, februari, mars m m.

Det slutar med att du har en lång lista på filmer som du tyckte var riktigt bra. 36 stycken fick jag fram, vilket är lite för mycket för en topp tio lista. Det blir alltså en topp 30.

Kriterier? Bra fråga! Denna lista är filmer som jag tycker är bra och som jag har uppskattat. Som vanligt när det gäller att tycka till om film så har många filmer har blivit färgade av en massa tankar efteråt. I vissa fall har det gjort filmerna bättre än vad de kanske är, i andra fall tvärtom. Denna lista har även färgats av vad andra skribenter på Bloggywood tyckt om filmerna.

Observera att listan baseras på de svenska biodatumen för filmerna. Detta är något du kommer att reagera på då vissa filmer kanske känns gamla, filmer som gick upp i januari, februari och mars i Sverige var med och tävlade om Oscars vid förra galan. Dessa filmer kommer även vara med och tävla om en plats på denna lista.

30. The Queen

Helen Mirren i The Queen

Helen Mirren vann en Oscars för sin roll som drottning Elizabeth II och Michael Sheen spelade Tony Blair i en välsvarvad och väldigt välspelad film om en förändringens tid i det brittiska kungahuset efter Dianas död.

29. Die Hard 4.0

Die Hard 4.0

Detta var ju verkligen en överraskning, vem trodde egentligen att den fjärde Die Hard-filmen skulle placera sig på en lista över årets bästa filmer? Filmen har sina brister, det ska vi inte förneka. Men det var länge sedan man hade så här roligt i en biosalong, trots avsaknaden av McClane-svordomar. Denna sommar var det John McClane som spöade arslet av Optimus Prime & Co. (Henriks recension av filmen)

28. Rocky Balboa

Sylvester Stallone i Rocky Balboa

?verraskningens år? En stjätte film i Rocky-serien är också ett stycke överraskning. Stallone tillbaka i registolen och som manusförfattare. Till konceptet inte alls olik den första filmen som Stallone skrev och som han blev Oscarsnominerad för. Den bästa Rocky sedan 1976 och fungerar alldeles utmärkt på egna ben.

27. Waitress

Keri Russell och Nathan Fillion i Waitress

Pajgeniet Jenna upptäcker att hon är gravid med sin mans barn, en man som hon hatar. Vi upptäcker en varm och rolig komedi, skickligt skriven och regisserad av Adrienne Shelly med bra skådespeleri från Keri Russell, Nathan Fillion, Cheryl Hines och Jeremy Sisto. Tragiskt nog får vi inte ser mer av Adrienne Shellys manusförfattande och regi.

26. Letters from Iwo Jima

Ken Watanabe i Letters From Iwo Jima

Historien om segern och segrarna är ämnet för den första filmen, historien om fienden och förloraren är ämnet för den andra. Clintans andra film i sin serie om andra världskriget är långt bättre än den första, Flags of Our Fathers.

25. Half Nelson

Ryan Gosling i Half Nelson

Detta är ingen film om vägen till drogberoende eller om vägen ifrån det. Vi får aldrig veta hur Dan (suveränt spelad av Ryan Gosling) hamnade bland drogerna. Half Nelson handlar om drogberoende och dess råa vardag. En passande titel på filmen som kommer från ett klassiskt brottningsgrepp som är svår att ta sig ur. (Daniels recension av filmen)

24. Darling

Bernhard i Darling

?rets bästa svenska film, inget snack om saken. Darling är tragisk, varm, irriterande, rolig och framförallt skickligt gjord. Vi ser fram emot Spacer- och Stockholmare-Johan Klings nästa film.

23. Mordet på Jesse James av
ynkryggen Robert Ford

Brad Pitt i Mordet på Jesse James av ynkryggen Robert Ford

Att en film blir uppskjuten och uppskjuten är nästan aldrig ett gott tecken. Här är ett undantag. Många säger att den är för lång och andra säger att den är för pretentiös. Vi kan hålla med om både och, men Roger Deakins foto är helt enkelt för utsökt och väger över det mesta av filmens brister.

22. Apocalypto

Apocalypto

Inget två timmar långt piskande av Kristus här inte. Däremot aningens längre och även denna gång på ett språk som nu inte språkas så värst mycket. Jaguar Paws flykt från fienden och sin väg tillbaka till sin familj är spännande och adrenalinfylld.

21. 2 dagar i Paris

2 dagar i Paris

Du kommer att upptäcka att vanliga människor inte pratar som Julie Delphy gör i 2 dagar i Paris. Det är för tillrättalagt. Det är möjligt att Julie Delphy är så här på riktigt, precis som hon visar i denna film och som har starka vibbar av Linklaters Before och After Sunset. Julie Delphys film om två dagar i Paris är dock helt otroligt rolig och Adam Goldberg är cool, fantastisk och smått gudaaktig.

Håll koll på Bloggywood framöver för att få veta hur denna lista kommer att se ut i sin helhet. Plats 20 till 11 presenteras imorgon.

Du har väl inte missat:

7 reaktion på “De 30 bästa filmerna 2007, del 1 av 3

  1. Misstänker att du menar Before Sunrise och Before Sunset.. istället för before sunrise och after sunrise.

    Ska bli intressant att de fortsättningen av listan, en del filmer jag inte håller med om men men…

  2. Skämtar ni? Vem vid fullt medvetande ansåg att Die Hard 4 är en av årets bästa filmer? Har det verkligen varit ett så magert filmår att denna oinspirerade och krasst genomförda film placerat sig så högt? Tyvärr. Jag vet att filmtyckande är något subjektivt, men i detta fallet har ni ändå fel.

  3. Pingback: De 30 bästa filmerna 2007, del 2 av 3 - Bloggywood - En blogg om film.

  4. Pingback: De 30 bästa filmerna 2007, del 3 av 3 - Bloggywood - En blogg om film.

  5. Tack för den här listan! För en filmnovis som aldrig vet vad han ska se för film när det väl ges utrymme så är detta en guldgruva – jag tänker beta av filmerna jag redan inte sett (långt över hälften) uppifrån och ner, även om jag med viss skepsism ser Die Hard 4 på plats 29 =)

  6. Pingback: De 30 bästa filmerna 2008 på Bloggywood

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>