De 30 bästa filmerna 2007, del 3 av 3

De 30 bästa filmerna 2007

Då har vi kommit fram till vilka filmer som är de tio bästa under 2007. Har du missat det så kan du läsa om plats 30 till 21 och om plats 20 till 11 nedan.

Du har väl inte missat:

Uppdatering:

10. The Departed

Leonardo DiCaprio och Jack Nicholson i The Departed

En remake som är otroligt väl genomförd och väldigt välspelad. Rapp dialog från manusförfattaren Monaghan, regi av Scorsese, klippning av Thelma Schoonmaker. Svårt att misslyckas med en förlaga som Infernal Affairs och en lineup som Scorsese drog ihop.

9. Death Proof

Kurt Russell i Death Proof

Lång och med mycket snack. Krävs kanske ett visst humör för att uppskattas helt och hållet. Men med en lysande Kurt Russell och en biljakt i slutet som får dig att tappa hakan och ställa dig upp på biostolen och hurra så kan du ta minst fyra timmar snack till. It’s so worth it. (Helenas recension av filmen)

8. Sunshine

Sunshine

Regissören Danny Boyle har efter att färdigställt Sunshine sagt att han aldrig kommer göra Sci-Fi igen, det var för svårt och för uttömmande. Det är synd att vi (kanske) inte får se något mer Sci-Fi från Boyle, för han lyckades verkligen. Det är klaustrofobiskt och välgjort, stundtals läskigt och obehagligt. (Henriks recension av filmen)

7. This is England

This Is England

Croneman på DN säger det bra: Tonåren är människans mest outforskade år, förmodligen för att de också är de mest obegripliga. Och ogripbara. Och arbetsamma. Och omvälvande.”. Shane Meadows tolkar sina barndom och ger oss This Is England. Oi! Vilken film, vilken musik.

6. Little Children

Little Chirldren

Todd Field har lyckats skapa en film som är både är riktigt rolig och stundtals riktigt sorgsen. Little Children har lämnat ganska få ringar på vattnet, den borde dock ses av ALLA. En film om ensamhet. Helt fantastisk bra.

5. Zodiac

Zodiac

Så här sade Fredrik om Zodiac i en kommentar till Ulfs recension av filmen:

”Jämfört med David Finchers övriga filmer är den väldigt nedtonad, hans stil finns där ständigt närvarande, bara inte alls lika tydligt som de tidigare. Valet av skådspelare har varit oväntat stark, ensemblen saknar helt den svaga länken. Den är intressant, spännande och även om jag förstår varför dom som inte gillade den inte gillade den, kan jag inte starkt nog rekommendera Zodiac. Inte en film för den som väntar sig en ny Se7en eller Fight Club, defintivt en film för folk som älskar film.”

4. The Fountain

The Fountain

Pretentiös och flummig har den kallats. Otroligt vacker och engagerande känns mera korrekt. En film som ligger kvar i ditt sinne ett bra tag efter du har sett den.

3. Planet Terror

Planet Terror

Tre filmer som recenserats på Bloggywood under de två åren bloggen existerat har fått full pott av recensenterna (när den 6-gradiga skalan använts). Det är Casablanca, Stranger than fiction och Planet Terror.

Så här skriver Fredrik i sin recension:

Jag älskar Planet Terror. Ohämmat. Det är en nästan två timmar lång intensiv, galen, fullskruvad, redlöst actionmatad, aldrig ursäktande, sjukt underhållande splatterfilm och jag vet inte om jag någonin skrattat så mycket i en biosalong. Speciellt inte åt testiklar.

2. Children of Men

Julianne Moore i Children of Men

Alfonso Cuaron målar upp en dyster framtid och kryddar med några helt fantastisk välregisserade långtagningar. Allt är bra med denna film. Men. För att bevisa hur olika man kan se på film så har du en länk till Helenas dräpande recension av Children of Men (2 av 6).

1. Pan’s Labyrinth

Pans Labyrinth

En gång om året kommer filmen som helt enket är bäst. I år var det Pan’s Labyrinth och det är inte den filmen jag hade pengarna på från början. Den verkade lovande efter lite läsning och en trailertitt. När man väl fick tillfälle att se den… Oj. Guillermo Del Toros vuxensaga om den elvaåriga bokmalen Ofelia, hennes mor, den elaka Kapten Vidal och Ofelias flykt från verkligheten är strålande, unik och vacker. (Björns recension av filmen)

Så. Det var det. Ett tufft jobb har det varit att sätta ihop en lista som antagligen skulle se annorlunda ut om någon annan gjorde det.

Vilka filmer tycker du var bäst under 2007?

12 reaktion på “De 30 bästa filmerna 2007, del 3 av 3

 1. ”The Departed” är en av Scorsese`s bästa film från den här året. Och en av de lyckade samarbeten med Dicaprio.

  ”Grindhouse” var en cool expriment film från denna år (allså ”Death Proof” och ”Planet Terror”, håll utskick efter de ”falska” trailerna som finns i den här film exprimentet).

 2. Hmm, känns som du hållt dig på de svenska relesedatumen, vilket är bra. Annars skulle väl No Counrty och Juno komma in också :P…
  Smat så skulle några räknas bort. Tror faktiskt jag sett hälften och inser nu i slutet av året att jag spenderat filmåret till äldre filmer :P

 3. bra lista. Med risk för att vara kulturkofta efterlyser jag dock Vid himlens utkant och, kanske framförallt, Red road. Mina två höjdare det här året!

 4. Pingback: De 30 bästa filmerna 2007, del 2 av 3 - Bloggywood - En blogg om film.

 5. Oj, Clark verkar jättearg. Han har varit lite låg sedan gisslandramat 73.

  Jag noterade också att du inte tagit med David Lynch Inland Empire i listan.

 6. Pingback: De 30 bästa filmerna 2008 på Bloggywood

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>