Recension: Arn- Tempelriddaren


95% av biosalongerna runt om i sverige tycks visa denna kassako – hur många kopior finns egentligen av filmen?

Filmutbudet i min småstadsidyll var i helgen ganska begränsat och utan mycket val beskådade jag Joakim Nätterqvist, Stellan Skarsgård och resten av Sveriges skådespelarelit föra över Jan Guillious historia om västgötapojken Arn och hans tempelriddaräventyr till vita duken. Jag ska direkt säga att jag inte läst böckerna så min förförståelse var lika med noll – därmed också förväntningarna. Nja, nte helt sant – alla finansiärer i norden tycks ha skjutit till pengar så visst fanns det lite fjärilar i magen!

Med massiv budget blir det en mustig film? Visst, ges en känsla av episk storslagenhet när inledningens mäktiga voiceover sätter igång, men jag får också en känsla av tv-produktion och Bröderna Lejonhjärta. Någonting saknas. Detta någonting håller sig borta under en stor del av filmen där tempot långsamt hankar sig fram likt en snigel på färd en regnig sommardag. Det vackra fotot över det svenska landskapet och flickornas krusade hår räcker inte riktigt för att få mig intresserad i karaktärernas öden och företaganden. Inte heller sporadisk blodutgjutelse, särskilt inte när en bön till Jungfru Maria fixar allt.

Efter ungefär halva speltiden vänder tristessen och spänningen tar över träsmaken där bak. Vissa stunder av Arn- Tempelriddaren är ganska bra och Joakim Nätterqvist glimtar då och då till i sin huvudroll. (Notera även Bibi ”Bergman” Andersson som chefs-nunna!)

Som helhet är filmen ganska ojämn- det är ett bra försök och det märks att produktionen är påkostad, fotot är som nämts vackert men stundtals är storyn tunn och dialogen smått lustig. Superfina bilder på vita duken räcker inte för att lyfta en halvbra film och jag kommer inte springa benen av mig för att se uppföljaren.

ps. En sak är dock säker, Arn- tempelriddaren hade varit bättre att skicka till Oscarjuryn än Fares skrammelhistoria Leo…

12 reaktion på “Recension: Arn- Tempelriddaren

 1. Jag hade läst böckerna, och mina förväntningar på filmen var minst sagt högt ställda. Men lita på att svensk film aldrig håller måttet, den kunde ju ha varit ett bra komplement till ”Kingdom of Heaven” men faller som sagt platt i jämförelse.

  Kankse är den som Helena säger mer tänkt som en mini-serie produktion för TV, och kanske kommer den där ge mest behållning också.

 2. Sett filmen ikväll.Delar GP:s omdöme.
  Pekoral,böckerna ffa första går ju trots allt att läsa,men filmen.Man skäms

 3. Felet ni gör när ni recenserar Arn är att ni jämför film med bok. Det kan ni aldrig göra. Då hade man ju fått gjort typ 5 filmer. Man får ju ta de viktigaste delarna o göra så gott d går.

 4. Ingen lysande film, nej det var det tyvärr inte. Saknades tempo.

  Ang. detta:
  ”Det vackra fotot över det svenska landskapet och flickornas krusade hår räcker inte riktigt för att få mig intresserad i karaktärernas öden och företaganden. Inte heller sporadisk blodutgjutelse, särskilt inte när en bön till Jungfru Maria fixar allt.”

  Det var ju supervackert!! Och vårt land är väldigt vackert – du kanske inte är ute i naturen så ofta men för oss som lever i verkligheten känner vi igen oss. Jag älskar sådana scener!

  Sen detta:
  Särskilt inte när en bön till Jungfru Maria fixar allt….
  Alltså, filmen visar hur och varför folk bad till Jungfru Maria. Finns ingen anledning att du 800 år senare ska moralisera över det.
  Krigarna bad till Maria, liksom de flesta människor på den här tiden.

  Det var ju knappast som så att de slog på TVn och lyssna på ”Dr Phil” eller kontakta en psykolog som idag…..

  Kom in i matchen och försök förstå historien.

  Det är ju det filmen är tänkt att visa, inte att tillfredsställa folks sug efter action och underhållning….

  Word!

 5. Nej jag håller med dig Anders att filmen i allafall till stor del saknade tempo.

  Dock så vill jag påpeka at tjag är uppvuxen på landet och dessutom håller med dig att det är jättevackert…men jag menade att ett supervackert landskap inte räcker för att jag ska tycka att filmen är bra, vilket du själv skriver när du säger att det är ”ingen lysande film”. Så jag tolkar det som att vi är överens ;).

  Jag menade inte alls att moralisera över människors religion eller hur de levde, tvärtom så hade jag gärna sett mer från klosterlivet! Att jag var missnöjd ligger nog mer i sättet manuset är skrivit på- det blir ingen spänning när händelseförloppet utvecklar sig exakt på det sätt som karaktärerna vill!

  ”kom in i matchen och försök förstå historien” Jag tror inte jag lyckades kommunicera mina åsikter på rätt sätt eftersom du tror att jag dömer ut hur människorna levde istället för filmen i sig. Däremot så känner jag mig väldigt utdömd när du skriver detta…vad är det som gör att du tror att jag är ute efter action och underhållning? Det har jag aldrig sagt. Du inleder ju ditt inlägg med att säga att filmen saknade tempo. Vad saknade du då? Film är väl alltid underhållning i en eller annan form och jag fick ut mycket av filmen men det skrapades för mycket på ytan. Vackra bilder i all ära, jag saknade en fördjupad bild av vår kultur vid tidpunkten men istället blev det tvärtom det som du säger att den inte är- underhållning utan mycket djup.

 6. Förlåt men vad får dig att tro att jag inte lever i verkligheten för att jag inte tycker att vackra bilder på ett landskap räcker för en superlång film?

 7. Hejsan!
  Om någon läser detta och känner Sofia Helin, skulle jag gärna få kontakt med henne. Jag spelade en av nunnorna som alltid pratade och masserade hennes nacke, för hon var alltid spänd.
  läser du detta själv, skulle jag vara jätteglad om vi kunde hålla kontakt emellanåt. annars syns vi Skara vid nästa premiär.
  silvia3@spray.se
  Kram till Sofia från din ”nunnan”

 8. Först trodde jag inte att arn filmerna var något för mig, men wow då jag sett dom jag är helt såld! Faktiskt de bästa av filmer jag sett på länge:) Imponerande säger då jag:)Sen kan man ju inte annat än säga att Joakim Nätterqvist gör de grymt bra som gör de flesta stuntsen själv, och sen är han ju riktigt snygg också!:)

 9. Pingback: Arn - tempelriddaren | Kulturbloggen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>