Oscar 2008: Juno

Independentfilmen Juno erövrar sakta men säkert världens biobesökare och har till och med tagit sig ända till filmprisernas pris: Med nomineringar för bästa film, bästa originalmanus, bästa kvinnliga skådespelare och bästa regissör kan man undra ifall filmen verkligen lever upp till hypen? Jo, ibland händer det, ibland har oscarjuryn rätt.

I filmen, som är skriven av en före detta strippa (Diablo Cody), får vi möta självständiga, galna och vuxna men samtidigt naiva Juno som efter en natt med vännen Bleeker blir gravid. Med en jordnära men samtidigt skruvad dialog får vi lära känna henne och familjemedlemmarna under sökandet efter de perfekta adoptivföräldrarna, samtidigt som hon av omgivningen får utstå den ena kränkningen efter den andra på grund av sin tonårsgraviditet. Med ena foten i misär och den andra i ironi omfamnas vi av en skön känsla av att livet är jättehärligt och jag vill inte att filmen ska ta slut – inte helt olikt Jason Reitmans tidigare film Thank you for smoking. Soundtracket är lysande, om än lite överanvänt och vid en del ställen lite plötsligt instoppat, det stör harmonin mellan den allvarliga historien och den fyndiga kommunikationen. Ellen Page krossar rejält i sin rolltolkning och Michael Cera….ja…vad ska man säga…? Hahahahahahahahahaha….

Hollywood listen up! Här är beviset på att det fortfarande gååår att vara nyskapande även om historien i grund och botten har setts förut.

Betyg: 5 av 6

7 reaktion på “Oscar 2008: Juno

  1. Gillade den inte så jättemycket. Skrapar man lite på ytan så har man tonåringar som pratar som om de vore 30 plus (Dawson’s Creek, någon?), ungefär 520 ”helt rätta” populärkulturella referenser och namedroppings, någon slags halvskum pro-life propaganda och inte så mycket mer.

  2. Jag tycker inte de pratar som de är 30 plus, de försöker prata som de vore 30 plus men deras naivitet lyser i genom – som när kompisen säger till Bleeker att han borde skaffa mustasch för han ska bli pappa.

    Vad är det som är pro-life propaganda? Att hon väljer att behålla barnet och ge bort det till någon som är barnlös tycker inte jag nödvändigtvis behöver vara propaganda. Inte på det sättet filmen tar sig an det…

  3. Såg Juno idag och tyckte den var riktigt bra. Inte lika bra som Thank You For Smoking, men nästan.

    Ellen Page gjorde ett riktigt bra jobb och förtjänar lätt Oscar-nomineringen! =)

  4. Pingback: lillbra » Blog Archive » Juno

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>