GIFF: Sukiyaki Western Django


Tarantino gjorde en västerländsk tolkning av österländsk samurajfilm: Takashi Miike replikerar nu med sin österländska tolkning av westernfilmer!

Filmen utspelar sig i en liten håla mitt i Nevadas (!) öken där en klassisk och blodig kamp mellan det vita och det röda laget pågår. Mången har hamnat emellan de krigslystna ledarna och blivit mördade på det ena kreativa sättet efter det andra. En dag rider vår neutrale revolverman in i staden och han ombeds välja sida. Det dröjer inte länge förrän han har sin egen agenda och försöker får slut på elakheterna en gång för alla.

Miike gör en skickligt filmad och stundtals underbart välklippt hyllning till Clintan med vänner, och som lite extra krydda i sammanhanget får asiens ultavålds-slasher-filmmakare även regissera Quentin Tarantino. Vi bjuds också på en av de mest förföriska terapeutiska dansnumren jag sett på film. =)

De flesta repliker låter som de är copy pasteade direkt från gamla westernfilmer (jag är inte så välorienterad i den genren, så det är bara en gissning) och framförs endast av asiatiska skådespelare (förutom Tarantino då??) som behärskar engelska mer eller mindre bra ;). Ibland får man tänka till lite för att uppfatta vad de säger, men annars är det en underhållande blandning av hästapållar, asiatisk visdom och filosofi. Det skulle säkert vara roligare om man lyckades höra allt de säger! Den som gillar action går icke svältfödd och får både pickadoller, kulsprutor och blod.

Jag var tidigare livrädd för Miikes filmer eftersom de påstås innehålla absurda mängder meningslöst ultravåld, men här är det mest humorvåld. (Ett par ställen är kanske lite mycket men överlag…) Ganska ”störd” humor iofs ;).

Med ett litet minus i kanten blir betyget:

4 reaktion på “GIFF: Sukiyaki Western Django

  1. Känns som detta kan vara något att se! Miikes filmer är väl alltid intressanta (inte nödvändigtvis detsammma som bra) på något sätt, även om jag bara sett ett fåtal… och det här låter onekligen intressant :)

  2. Miike har aldrig gjort en slasher-film kan tilläggas.

    Och det är ganska få av hans filmer som innehåller ultravåld. Det är något som mest är omtalat på grund av Ichi The Killer.

    Hans musikal Happiness of the Katakuris är fantastiskt. Hans familje-fantasy The Great Yokai War smiskar amerikanarna hårt när det gäller orginalitet och underhållning. Hans lågmälda dramor är fantastiska. Likaså hans lite mer våldsamma yakuza-filmer.

    Men det är nog bara Ichi The Killer som är riktigt extrem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>