GIFF: Dust


Om man är kemist eller biolog kanske denna film är en rejäl guldklimp. Jag varken det ena eller det andra och jag konstaterar: herreeeguuuud! Varenda klocka i Göteborg stannar av denna film ? så tråkig är den. Berättarrösten är ett rejält sömnpiller och tillsammans med de trista bildutsnitten, de färglösa grå miljöerna och inte att förglömma de otroligt nördiga vetenskapsmännen, finns det inte mycket som piggar upp.

Problemet kan ligga i ett för brett spektrum ? vi får lära oss om hushållsdamm, byggdamm, rymddamm, regndamm etc. För det mesta sker detta genom kemiska termer som kastas på oss som strössel, via den tyska sävliga rösten. Jag vet inte om det var jag som var trött efter en lång filmdag, men filmen tycktes sakna en röd tråd och babblade mest på i cirklar. Oengagerande .

Regissören Hartmut Bitomsky har tagit ett tråkigt ämne och gjort en ännu tråkigare film om det ? även om han försöker få in lite roliga sekvenser med dammsamlare och pedantiska kvinnor ? så kan det inte kompensera för de resterande 80 minuterna av tråkiga utläggningar om dammprojektiler och pågående experiment. Visst fick jag en och annan insikt om vad damm kommer ifrån men det kunde skett på ett mycket mycket mycket mer spännande sätt.

Staub har sammanfattningsvis vissa små trevliga stunder men det är ingen film jag frivilligt sätter på igen.

4 reaktion på “GIFF: Dust

  1. Haha jag trodde faktiskt att en dokumentär om damm M?STE vara gjord med glimten i ögat…Ack så fel jag hade :D…

    Bitomsky var nog så otroligt fascinerad av sin egen idé att göra en dokumentär om just damm. Men tyvärr…

    Låt oss konstatera att jag lärt mig av mitt misstag! ;)

  2. Ha ha, underbart! ”via den tyska sävliga rösten” Precis ALLT blir bättre på tyska…

    PS Inte för att vara sådan men det heter klimp. Tror att det är en liten klump, typ. Soppa med klimp du vet. Klimt däremot är en gammal målare eller något. DS

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>