GIFF: Barnhemmet


Guillermo del Toro (Pan?s Labyrinth) presenterar här Spaniens Oscarbidrag, en klassiskt stöpt skräckfilm uppblandad med asiatiska influenser och Hitchcock-stämning light. El Orfanato, regisserad av Juan Antonio Bayona, dök inte upp bland nomineringarna inför galan men vi får likväl chansen att se den vid svenska biopremiären den 7 Mars.

Laura tillbringade sina första levnadsår på ett stort barnhem. Nu återvänder hon som vuxen med familjen och ambitionen att starta ett hem för handikappade barn i det länge övergivna gigantiska huset. Hennes son som har en ganska livlig fantasi hittar snart en ny kompis vars intentioner är lite oklara…

Kan man sin skräckfilm känns innehållet välbekant: stort hus, otäckt barn, starka mödrar, mystiska tanter och ouppklarad historik. Följaktligen blir Barnhemmet något förutsägbar men regissören lyckas detta till trots hålla mitt engagemang på en tillräckligt hög nivå. Spänningskurvan åker berg-och-dal-bana och jag hoppar rejält högt vid ett par tillfällen men de förutsägbara elementen drar ner betyget en smula.

Trots detta är filmen underhållande, välklippt och välspelad och jag blir glad över den sköna övernaturliga stämningen och de ”smarta” lösningarna trots att de är motsatsen till nyskapande. Delar av mig tycker det är ganska skönt att bara låta sig hänföras av en helt vanlig väljgjord skräckfilm utan krav på revolutionerande lösningar eller effekter. Jag myser av de övernaturliga inslagen.

Betyget är satt med en rejäl portion god vilja…

Betyg 4 av 6

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>