Uppdaterat: SF tvingar Biotider.se till att stänga

SF tvingar Biotider.se till att stänga

Vi på Bloggywood har vetat att detta har varit på gång en längre tid. Jag har skrivit ett antal utkast av detta inlägg redan i december. Problemet var att jag har varit för jävla förbannad för att ens få ut något. Bloggywood har ett samarbete med killarna på Biotider (våra inlägg syns även hos dem) och det har verkligen fungerat utmärkt. De har en fantastisk tjänst och jag har använt den varje gång jag har gått på bio det senaste året. Varje gång.

För dig som inte vet något om Biotider så kan jag säga att det är en sajt som samlar alla filmer som går på bio och presenterar dem tillsammans med vilka tider de går och vilken biograf och salong. Ta en titt på t ex Biotiders sida för Juno. Hittar du inte till biografen så får du en Google-karta. Vill du beställa en biljett så länkar de dig direkt över till SFs bokningsystem. Detta är bara några få funktioner av de som finns.

Bloggywood har inte publicerat något inlägg om detta eftersom Biotider har velat lösa detta med SF. Nu har Biotider själva gått ut med att deras situation är hopplös och att de antagligen stänger ned sajten inom kort.

På grund av meningsskiljaktighet med SF Bio tvingas Biotider.se att upphöra med sin verksamhet.

Vi vill med detta mejl förvarna er om att Biotider.se inom kort inte längre kommer kunna tillhandahålla information till våra partners eller besökare.

SF Bio har sedan december 2007 hindrat webbplatsen Biotider.se:s tillgång till information om SF biografers föreställningar. Vi har nu blivit ombedda att upphöra med att tillgängliggöra denna information till våra besökare och partnersajter. På grund av SF:s obestridda monopolställning upplever vi bakom Biotider att vår webbplats inte längre kan erbjuda det vi föresatt oss att skapa: en webbplats där all information om bioaktuella filmer på ett enkelt sätt samlas för att erbjuda en komplett service till biobesökarna.

Vi beklagar denna utveckling, i synnerhet då vi under knappt två års tid lyckats bygga upp en webbplats med allt större stöd från våra besökare, samarbetspartners, annonsörer, och samarbetsbiografer – samt ett växande erkännande från webb- och mediebranschen. I en krympande biomarknad företog vi oss att bidra till ett förnyat intresse för en konst- och underhållningsform vi älskar – därför känns det extra ledsamt att det är samma bransch som tvingar oss att upphöra med vårt uppdrag.

Webbplatsen kan komma att tillfälligt finnas i kraftigt nedbantad tappning tills dess att vi hittar en alternativ lösning eller tvingas lägga ned webbplatsen permanent.

Vad SF Bios motiv är vet jag inte. Varför SF väljer att motarbeta ett entusiast-startat initiativ som så uppenbart slussar folk till biograferna är svårt att förstå.

Uppdatering:
Jag frågade under morgonen SFs informationsansvarige Thomas Runfors om SFs syn på detta. Här är hans svar:

SF Bio har inte tvingat Biotider.se att stänga igen. De har själva tagit detta beslut. Däremot har vi varit aktiva för att förhindra dem och andra att profitera på vårt innehåll.

Det är många sajter som söker ett vassare innehåll och bioprogrammet kan för många ge ett lyft innehållsmässigt. Det innehåll som finns på vår sajt och som drar besökare dit är SF Bios egendom och vi tycker inte det är OK för andra sajter att hur som helst publicera vårt innehåll på egna och andras sajter.

Med tanke på det arbete vi lagt och fortfarande lägger ner på vår sajt vill vi naturligtvis att besökarna skall komma till oss och inte gå till andra sajter för att komma åt vårt innehåll.

Uppdatering 2:
Nu skriver även SVD om SF:s okänsla för webb. Förhoppningsvis rullar detta vidare. Bland annat pratar SF om att de vill att alla ska gå genom ”ytterdörren” eftersom de har erbjudanden och information på förstasidan. Det enda erbjudande jag kan hitta på sidan är lång ned till höger, där kan du få en gratis ringsignal (SF-fanfaren).

49 reaktion på “Uppdaterat: SF tvingar Biotider.se till att stänga

 1. Skulle kunna tänka mig att de, bland annat, tappar reklamintäkter på att folk inte använder sig uteslutande av deras tjänst vid biobiljettsinköp.

  Sen kan jag tycka att det är riktigt j***a idiotiskt ändå.

  Har själv inte använt mig av tjänsten, men det är främst för att Eskilstuna inte finns med på deras ”täckning”.

 2. Visst, jag är med dig i dessa tankar också Mikael. Det känns dock som om att sälja annonser på SF.se inte är deras huvudmål. Deras intresse borde vara att sälja så många biobiljetter som möjligt.

 3. Jo, jag håller absolut med dig. Men med tanke på hur många det är som laddar hem film iställer för att köpa DVD/gå på bio, vore det intressant att se hur stor del av SF:s totala intäkter det är som kommer från reklam.

  Sen är det ju så att biotider faktiskt bryter mot den policy som SF har angående länkning och hämtning av information från SF.se. Jag säger inte att SF gör rätt som tvingar biotider att sluta med verksamheten, men det verkar onekligen som att de har all rätt att göra det.

  Men det hade nog varit snyggare och bättre i längden om de hade kunna komma överens om någon smidig lösning istället.

 4. Well Well. Användaren exponeras ju ändå för SFs reklam om man kommer från Biotider. Så de förlorar ju inte trafik!

  Och en annan sak. Att crawla information och länka bryter mot SFs policy? Vart hittar du det?

  ps. Mikael. Jag attackerar inte. :-)

 5. Angående crawling:

  Jo, det är sant att besökaren exponeras för deras reklam när de väl kommer in till bokningsflödet, men jag kan ge mig f*n på att SF har märkt ett tapp i besökstatistiken sedan biotider startade, och nu känner att de har fått nog.

  Vilket är synd. Det hade tagit oändligt mycket mindre kraft och resurser från SF:s sida att bara skapa ett RSS-flöde som biotider kunde hämta in, så hade problemet varit löst.

  Nästan så att det här är något för kvällspressen att sätta klorna i. ;)

 6. Mikael: Jag tror verkligen inte att det har SF har märkt något på trafiken. Det är snarare ett tillskott av trafik som kommer från Biotider. Majoriteten använder nog ändå SF.se från början till slut i en bokning.

 7. Aaah, länken. I see.

  Robert: Ja, trafiken är ju bara något som vi kan spekulera om.

  Simon: Jag tycker om punkt 3: ”Om du länkar till sf.se så ska länken till sf.se göras på ett neutralt sätt.” Betyder det att man inte får skriva varken något positivt eller negativt om man länkar till SF.se?

 8. Helt galet. Har på senare tid i samband med biobesök upptäckt att biotiders sida är många gånger fler lättöverskådlig och lätthanterlig än SFs när det gäller att hitta tider och biografer. Inne på SF är det lite som en labyrint för att hitta fram till den information man vill ha

  SF känns mer och mer som hajen som så lämpligt fick illustrera detta inlägg

 9. Undrar hur stor chans sf.se skulle ha att vinna det här i domstol. Kan inte tänka mig att lagen förbjuder varken crawling eller att länka till precis vilken del av en sida man vill.

  De skickar ju dessutom trafik till SF så det är rätt sjukt att de klagar.

 10. Otroligt konstigt agerande av SF.

  Om Biotider var min sajt skulle jag låta den ligga uppe, men byta ut boka-knapparna till torrentlänkar istället.

  Hämnden är ljuv…

 11. SF Bio, vad jag antar är http://sf.se, hade förra veckan 358 508 unika besökare enligt KIAINDEX. De är den 37:e största sajten i Sverige.

  Enligt Tailsweep ligger Biotider på runt 22.000 unika varje vecka. Skulle det vara reklambiten som de ”tror sig förlora” på kan det inte vara särskilt mycket.

  Men det är ju bara spekulationer. Det finns kontaktpersoner på SF.se, bland annat informationschefen. Ska se om jag får tid att kontakta honom imorgon för att få se SFs sida på myntet.

 12. Pingback: Beta Alfa » SF vill inte ha draghjälp från Biotider.se

 13. Pingback: Det där med badwill, SF Bio | TDH / Svensk Edition

 14. Pingback: SF säger nej tack till Biotiders hjälp | Pakten Film

 15. Pingback: Follow up on the mailing at Behind

 16. Pingback: Filmindustrin begår självmord « Basic personligt

 17. Pingback: SF svarar på inlägget om Biotider.se - Bloggywood - En blogg om film.

 18. Jag hade struntat i vad de säger. Det mesta i deras policy finns det inget lagstöd för.

  Upphovsrätt gäller bara ifall det finn ”verkshöjd” och det är helt orimligt att det skulle gälla för rena faktauppgifter som hur dags en föreställning börjar.

  Kraven om hur och till vart man för länka och spindla är bara snömos, det finns ingen juridik bakom det.

  Om man visar grafik eller löpande texter därifrån, eller länkar in dem i frames, då kan det möjligen vara problem, men inte annars.

 19. Nu toppnyhet på Svd.se. Otroligt dåligt. Vilken badwill! Ska de ge sig på dagstidningar som publicerar deras tider också?

 20. De gånger jag varit på bio i Sv/sthlm har jag drabbats av REKLAM! som tycks ingå i biotiden. Vad är det för något? Då borde ju FILMTIDEN visas och inte när REKLAMEN börjar.
  I Brändö bio har vi bara FILMTIDER. Ingen reklam.
  Reklamfinansierad film borde sgs vara GRATIS!
  Hälsn. Brändö Biografförening v ordf/?land

 21. Pingback: Det fläktar lite kring SF.SE at ?dlan, Malte, Linda & Henrik - en växande familj

 22. Pingback: Staffan Malmgrens blogg » Blog Archive » SF Bio, negativ marknadsföring och sökspindeljuridik

 23. Att SF anser att föreställningstiderna är ”innehåll” är ju bara så skrattretande. Detta ”innehåll” är att folk kan hitta till deras biografer för att se en film på en utsatt tid. Sånt ska ju givetvis inte få spridas fritt, för då kanske människor börjar gå på bio igen.

  Vill du veta när ditt favoritlag spelar deras nästa match? Brukar du läsa tv-tablån i tidningen eller på sajter på nätet? Eller kanske ögna igenom klubb-tipsen i DN På Stan? Dessa andra evenemangs- och mediabranscher ger ju tydligen bort sitt ”innehåll” gratis. Det misstaget tänker inte SF göra. Nej, lås in alla sveriges biografbesökare till ett biografbolag och en sajt.

  Varför inte börjar skriva egna recensioner, SF? Recensenterna ”profiterar” ju uppenbart på ert innehåll också?!

 24. Haha jag fattar inte vad SF har för problem med att andra sajter publicerar deras program??? Borde väl bara vara till deras fördel??? Idioti på hög nivå!

 25. Pingback: Great moment in PR at Behind

 26. Pingback: SF-härvan - Supermumin

 27. Pingback: SF vs. nätet « Crippas filmblogg

 28. Pingback: SF - alla fel i boken · Mindpark

 29. Pingback: Hur långt sträcker sig upphovsrätten? Har SF verkligen upphovsrätt till tiden? | Bloggtidningen

 30. Pingback: deep|edition » När börjar filmen?

 31. Så mycket dumma kommentarer här. 1. Varför i hela världen tycker alla det är så givet att man skall kunna dra nytta av ett annat företags renommé precis hur som helst. Det spelar egentligen ingen roll om de har gjort en bättre sajt som är mer överskådlig, det är helt enkelt inte deras information att visa. Biotider kan mycket väl startas bara som en ren hobby men när det växer sig så stort med så mycket besökare så att de själva kan börja sko sig och tjäna pengar genom annonsförsäljning, då är det inte ok. Jag förstår att sådana här företagsekonomiska och moraliska aspekter är svåra att förstå i ett forum där alla dagligen laddar ner film olagligt . Det är samma människor som tycker att filmbolagen är skurkar för att de vill ha tillbaka pengar de investerar på sina filmer!!! Och förresten, till den personen som var så intelligent och skrev om de skulle ge sig på dagstidningar som publicerar deras biotider också…. Här skall du få veta en nyhet. Det är inga tidningar som bara publicerar biotider som en service till oss läsare, det är betald reklamplats. Betald av gissa vem.. SF!

 32. Pingback: Portaler, CMS och Web 2.0 :: De flesta företag är fortfarande 1.0 :: February :: 2008

 33. Pingback: DN På Stan djuplänkar till SF - Bloggywood - En blogg om film.

 34. Pingback: The Pirate Bay är inte problemet SF, det är ni som är problemet på Bloggywood

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>