The Hobbit i fara – New Line stäms över intäkterna till LOTR

The Hobbit

New Line har det inte särskilt lätt. I december lyckades de komma överrens med Peter Jackson och hans stämning för utebliven ersättning för Sagan om ringen-trilogin. Denna stämning plus lite rättighetsproblem gjorde att en filmatisering av The Hobbitt länge fanns i fansens drömmar och inte så mycket mer än så.

På sistonde har det dock rullat på och vi har fått nyheterna att två filmer planeras och diverse rykten om regissörer har avhandlats. Nu när många går och hoppas att Guillermo Del Toro verkligen ska få uppdraget och att vi inom ett par år ska få se The Hobbit på duken, Del Toro-style, så kommer nästa stämning.

Nästa stämning kommer från The Tolkien Trust, en brittisk välgörenhetsorganisation som har hand om Tolkiens kvarlåtenskap, och bokförlaget Harper Collins. De väljer att stämma New Line på närmare 975 miljoner kronor för utebliven ersättning för de tre filmerna baserade på Tolkiens böcker.

Förrutom dessa 975 miljoner som de söker så vill de få ytterligare skadestånd och att New Line ska fråntas rättigheter till vidare filmatiseringar. Vinner de stämningen så är filmatiseringen av The Hobbitt i rejäl fara, i alla fall om den ska skötas av New Line.

Så här säger advokaten som företräder The Tolkien Trust och Harper Collins:

”New Line has brought new meaning to the phrase ‘creative accounting.’ I cannot imagine how on earth New Line will argue to a jury that these films could gross literally billions of dollars, and yet the creator’s heirs, who are entitled to a share of gross receipts, don’t get a penny.”

Enligt stämningsansökan har The Tolkien Trust rättigheter på 7,5% av vinsterna som filmerna har spelat in. Slår man ihop vad de tre filmerna har spelat in på biograferna så får man hela 19 miljarder kronor. 19 miljarder kronor. Lägg på dvd-försäljning på det så undrar man lite över vad alla pengar har tagit vägen. Filmerna hade en produktionsbudget på runt 650 miljoner styck. Marknadsföringen var säkerligen ganska dyr den med, men knappast så pass att alla vinster käkats upp.

Vill du veta mera om denna soppa, kolla in hos FirstShowing.net.

Hur detta kommer att spelas ut kommer vi att fortsätta rapportera kring. Vad tycker du om denna härva?

7 reaktion på “The Hobbit i fara – New Line stäms över intäkterna till LOTR

 1. Jag minns seven men just nu kan jag bara tänka på en av dödssynderna – girighet.

  Att trust-snubbarna vill sätta krokben för vad som borde bli ett lyckat projekt är ju i det närmaste patetiskt.

 2. Visst känns det lite sniket, men samtidigt förstår man ju att de vill ha betalt för material som de har rättigheter för. Om jag skulle ha rätt till 7,5% av 19 miljarder (plus, minus nånting) så skulle nog inte jag heller vilja slänga bort en till licens utan att få något för det.

  Men som sagt, så känns det surt för oss som vill se en grym film och för de som vill göra en. Med alla turer fram och tillbaka som varit så känns det dock som snikheten ligger minst lika mycket hos New Line

 3. Tycker det är tråkigt att giriga barn och barnbarn ska styra och ställa. Men det har väl att göra med att jag anser att copyrighten inte ska gälla efter så lång tid.

 4. Jag har mer förståelse för New Lines girighet. Deras produkt har ju jag glädje av. Självklart skall royalties och sånt skötas, om så inte är fallet förstår man att förvaltarna av fonden surar till.

  De borde kunna förhandla, eller?

 5. Jag tycker verkligen att Tolkien Trust och Harper Collins gör rätt. New Line har uppenbarligen gjort något fel någonstans och New Line ska betala för sig om de använder någon annans material.

  Tror inte det är tal om giriga barn och barnbarn. Tolkien Trust är, vad jag förstår, en välgörenhetsorganisation.

  Så de snikna är helt klart New Line.

  Det är 19 miljarder vi talar om, i enbart biointäkter. DVD, merchandise m m ska läggas på på detta och såklart ska marknadsföring och produktionskostnad dras av. Men ändå. 19 miljarder.

 6. Varför kommer allt nu då? Verkar märkligt att vänta 7 år från att det första filmen släppts.

  Givetvis är New Line giriga, goes without saying.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>