Oscar 2008: Försoning & Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street

8 dagar kvar. Med strejken bakom oss kan vi nu se fram mot ännu en färgsprakande natt med långa tårfyllda och/eller hysteriska tacktal, humor, satir, allvar och prettofasader. Ah det är livet!

atonement.jpg

På bio just nu med hela sju nomineringar kan vi nu se Försoning: Under andra världskriget förändrar den väldigt unga amatörförfattaren Briony (Saoirse Ronan) flera människors framtid drastiskt då hon anklagar sin systers (Keira Knightley) älskare (James Mcavoy) för ett brott han inte begått. På äldre dar inser hon dock sitt misstag och vill ställa saker och ting till rätta.

Börjar mycket intressant med vackra bilder och en samhörighet mellan bild, ljud och budskap. Sen går det utför. Den gåtfulla stämningen av att inte veta vad som pågår ersätts snart av tristess. Trots min karriär som engelskfröken är jag ingen ”Pride och prejudice”- älskare, än mindre Keira Knightley dyrkare. Försoning gör inte mycket för att övertyga mig åt andra hållet – här lyckas hon vara riktigt struttig mest hela tiden.

Nominerad i kategorierna bästa film, manus med annan förlaga, kostym, musik, scenografi, foto och bästa kvinnliga biroll (Saoirse Ronan). Varför har den så många nomineringar? Kan möjligtvis förtjäna en gubbe för kostym, scenografi och musik men de andra finns det bättre filmer för.

Betyg 3 av 6

sweeney.jpg

Jag är ett stort fan av Tim Burtons filmer. I det här fallet får jag dock motvilligt erkänna att jag led genom hela ”Sweeney Todd: The demon barber of Fleet street”.

Det är fin atmosfär med riktigt snygg och gotisk känsla och den svarta humorn lockar ibland mungiporna uppåt men överlag sååååå tråkigt! 99,9 procent av all kommunikation sker genom sång. Det är väl inte nödvändigtvis någon dåligt, men här låter allt likadant, och som salt i såren kan inte skådisarna sjunga ordentligt. Ibland tänker jag att Burton kanske vill ha det så men det stör mig i min upplevelse. Enbart fint foto och scenografi gör inte en Burton-film, jag saknar den fulländningen som han vanligtvis levererar.

Nominerad i kategorierna för bästa scenografi och kostym. Johnny Depp har även fått sig en nominering som bästa manliga skådis. Jag tror inte den vinner någon av dem om jag ska vara ärlig- möjligtvis kostym. Jag ger den en trea för filmiskt arbete, men en mycket svag.

Betyg 3 av 6

8 reaktion på “Oscar 2008: Försoning & Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street

 1. Tyckte precis som du om försoning. Vackra bilder och härligt användande av ljud i musiken. ?ven en riktigt snygg steady-cam scen. Men annars var det ett riktigt sömnpiller. Kan plocka någon oscar som du nämner.

  Tråkigt att höra om Sweeney, den har jag stora förhoppningar på då det är en Burton. Men får väl plocka ner mig lite på jorden :P

 2. Du kanske kommer älska Sweeney! Den blir ju hyllad på nytt varje dag i press och forum… ;) Som sagt så känns det inte på den nivå Burton brukar göra film, det känns för mycket rutin…

 3. Tyckte Forsoning var det bästa 2007! Vacker, underbar och svår att släppa ögonen för. No Country är ungefär lika bra. Såg No End In Sight, dokumentären och jag tyckte inte lika mycket om den som Sicko.
  ?r tveksam till Ellen Page nominering eller potiensiell vinst men ser hellre henne än Julie Christie eller Blanchett Queen Elizabeth! Dock så tror jag på Blanchett i biroll, I’m Not There är fu**ing amazing!

 4. Hah, så sjukt ”fel” du hade om Sweeney Todd! Den var galet bra! =D

  Gillade storyn, musiken, regin och skådespelarna. Visst sjöng inte Johnny eller Helena BC lika bra som övriga karaktärer men jag tyckte det fungerade bra i alla fall!

  Kul att det var så pass mycket blod som det var med. Sweeney Todd är en skräck-musikal med en hel del komiska inslag. Jag njöt genom hela filmen. Väldigt sevärd i min mening!

 5. Jag tycker Sweeney Todd hade allt. Storyn, karaktärer, dialoger (även dom genom sång) är hur bra som helst. Enda minuset är väl att en del låtar håller ganska låg klass. Ett plus dessutom för Johnny Depp’s röst, trots att den inte är så varierad, men go är den.

 6. Jag lämnade salongen efter 40 minuter.
  Och då stålsatte jag mig ändå att inte gå efter 20.

  Lars T

 7. Pingback: Recension: Sweeney Todd - The Demon Barber of the Fleet Street - Bloggywood - En blogg om film.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>