Recension: No Country For Old Men

Javier Bardem i No Country For Old Men

Llewelyn Moss (Josh Brolin) stöter en dag på något väldigt ovanligt när han är ute och jagar. Mitt i öknen ligger en massa lik, skjutvapen, tomhylsor, ett stort parti heroin, och svart portfölj med en massa pengar i. Llewelyn ser sin chans i livet och väljer att stoppa pengarna i egen ficka. Det tar inte lång tid förrän han inser att det var fel mans pengar att sno, och han får den hänsynslöa mördaren Anton Chigurh (Javier Bardem) på halsen.

Skulle jag lista allt som är dåligt med denna film så skulle recensionen bli väldigt kort. Den skulle ta slut nu helt enkelt. No Country For Old Men visar sig dock vara så jävla bra att jag får problem försöka hålla nere längden på recension. Jag är rädd för att MySQL-databasen inte räcker till. Jag ska hålla tyglarna kort och försöka hålla mig till en bra längd.

No Country For Old Men är blodig och lågmäld. Till en början är våldet väldigt grafiskt men ju längre filmen går desto mer utspelar sig våldet utanför bild. Det är inget frosseri i våldsporr, som i många andra filmer är ganska poppis. Det behövs inte i denna film. Efter att ha sett den första delen av filmen så vet vi vad som är på väg att hända, vi har redan sett det, vi behöver inte se det igen helt enkelt. Det kan vi tacka bröderna Coen för. Lågmäld var ett annat ord jag nämnde. Tempot är ganska långsamt men det finns en ständig närvaro av krypande spänning och den har dina nerver i helspänn.

Woody Harrelson
får i filmen frågan om hur han skulle beskriva Anton. Han svarar att han är en man helt utan humor. Förrutom att han saknar humor helt och hållet så är han även brutal och en man som står för sitt ord, vilket du kommer att märka när du ser filmen. Anton är bland det läskigaste du kan se på film, och Javier är helt otrolig i rollen.

Med en rolltolkning som Javiers i filmen så kanske man skulle tro att han skulle överskugga de andra skådespelarna. Men Josh Brolin och Tommy Lee Jones är inte långt efter. Skådespeleriet och karaktärerna tillsammans med en tjog med oförglömgliga repliker gör No Country For Old Men lika bra som fotot från Roger Deakins är vackert.

När du tittar på No Country For Old Men, ta ett par sekunders eftertanke någonstans i filmen och tänk på att du tittar på en framtida klassiker. Visst är det en härlig känsla?

Betyg: 6 av 6

11 reaktion på “Recension: No Country For Old Men

 1. Riktigt bra film. Vet inte om jag hade gått hela vägen upp till en sexa. Men den är nästan där :)
  Javiers insatts är superb. Väl värd oscarn han fick. ?lskar scenen mellan honom och farbrorn på bensinstationen.
  Denna kommer säkert att bli som du säger, en klassiker :)

 2. Jag tycker då den här filmen är överskattad. Inte dålig på nåt sätt, men det fattas en dimension. Kanske är det humorn från Fargo och The Big Lebowski jag saknar? Men den är å andra sidan ett stort steg framåt för bröderna Cohen efter ett par direkt dåliga filmer.

 3. Jag tror att folk uppfattar den här filmen som så mycket bättre än den är pga Coenbrödernas usla form de senaste åren. Visst, detta är en film tillbaka i rätt riktning, men jag förstår inte hypen.

  Såg There Will Be Blood på bio samma dag som Oscargalan och fick samma känsla av att ”det här kommer att bli en klassiker!” Det är en härlig, pirrande känsla!
  Men galan blev jobbig för mig att se, då ”fel” film vann…

  Bardem var hotfull och bra, men en peruk gör inte en legendarisk rolltolkning.

  En trea, i mitt tycke.

 4. Pingback: No Country For Old Men - Supermumin

 5. En bra och ”otät” film bygd på en uppenbart mycket bra litterär story. Vad jag menar med ”otät” är att åskådaren får fylla i det som saknas på vägen allt medan filmen rullar på. Du hamnar mitt i personernas liv utan förhistoria och ser historien spelas ut på både nära håll och på avstånd, tänker på Josh Brolins död t.ex. Det blir lätt skräp och fusk med detta anslag, se bara på David Lynch sämre stunder. Coen’s klara dock av detta med råge och alla Oscar’s är välförjänta antar jag, trots att jag inte sett ”There will be blood”. Och skulle kategorin bästa inspelningsplats funnits hade den varit självskriven.

  Mikael K.

 6. Red.anmärkning: Andreas, det är kraftig spoilervarning på din kommentar. Jag har spoilermarkerat den. /Daniel
  .
  .
  SPOILERVARNING!
  .
  .
  .
  .
  Jag tyckte No Country var riktigt bra tills Llewelyn dog. Gillade inte att det hoppade över till att fokusera på Tommy Lee Jones karaktär på slutet för som jag såg det så var det i grund och botten en historia om en man som hittar en väska, inte en historia om Chigurh eller sheriffen.

  Alla skådespelare var riktigt bra, speciellt Bardem. Filmen var även väldigt välregiserad och snyggt klippt, men som sagt – jag hade hellre sett att vi följde Llewelyn och hans öde genom hela filmen.
  .
  .
  .
  .
  SLUT SPOILER

 7. Asså jag tyckte filmen var något överskattad. Jag och en kompis har verkligen väntat på att filmen skulle gå upp på bio. Sedan när den vann 4 Oscar så kändes det verkligen som filmen är ett måste. Har alltid gillar bröderna Coens verk, som Big Lebowski samt Fargo.

  När jag sedan sett No Country så blev jag en aning besviken. Jag tyckte att storyn är bra och en lockande början. Men sedan i mitten av filmen så känns storyn seg och utdragen. Slutet gav aldrig någon riktig klarhet.

  Annars en riktigt godkänd film men jag hade nog satt en stark 3, kanske en svag 4 i betyg

 8. En lysande film, men också med en fasansfull sensmoral. Ett budskap mot den våld och vapenkultur, som numera lever sitt eget liv bortom all kontroll i USA . För mig symboliserar Javier just detta. Han kan möjligen hejdas för stunden, men låter sig inte stoppas. Mardrömmen har blivit verklighet och den låter sig inte bevekas av något annat än sitt eget godtycke.

 9. Efter att ha sett filmen hade jag bara en fråga i huvudet; VA?

  Men efter att ha googlat runt lite på hur folk tolkade filmen så är den klart värd oscar… folk som inte gillar denna filmen fattade säkert inte meningen med den :/

  ***SPOILER***
  ***SPOILER***
  ***SPOILER***

  Chigurh : döden
  Lee Jones: En som försöker förstå hur allt hänger ihop.
  Llewelyn: Människan

  Sen får ni lista ut själva varför dom är detta.

 10. Det ända jag inte kunde ta bort mina ögon ifrån var Javier Bardem´s frisyr.

  Först tänkte jag wtf, varför kan jag inte ta bort blicken i från den. ?r jag hög?!?

  Sen visades sig att alla märkte hans mystiska frisyr, inklusive Bardem själv.
  I sitt tack-tal så sa han: ”Jag vill också tacka Bröderna Coen för att ha gett mig en så löjlig peruk för filmen”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>