~ Nyhetsleverans ~

Myson

Det är i Cannes det händer: Filmer premiärvisas, galna idéer föds och andra märkliga planer yppas. För oss som i hyperventileringen av Inland Empire undrar vad Lynch ska hitta på härnäst kom svaret snabbare än väntat. Via Hollywood reporter får jag nys om att han och Werner Herzog ska regissera filmen My son, My son, ett verklighetsbaserat skräck-thriller-drama som Herzog och hans assistent kokat ihop.

Jag ska vara ärlig och säga att jag har inte full koll på vem denne Herzog är eller vilken typ av filmer han gjort, men om man ska lyssna till kommentarerna på nätet så kan det bli riktigt spännande – och galet. Han verkar precis som Lynch vara en originell auteur med starkt övertygelse och säreget bildspråk och symbolik. ?r jag på rätt spår? Berätta gärna om era erfarenheter av honom i kommentarerna!

My son, My son handlar om en skadad man från San Diego som beslutar sig för att göra verklighet av en gammal pjäs och dödar sin mor med ett svärd. Filmen kommer växla mellan mordet och mannens berättande. Lynch ska producera och det blir lågbudget och digital video-teknik med eventuella epilepsianfall som följd. *Spännande!!* Som Gregg Goldstein på Hollywood reporter skriver: ”Nice family film from two completely sane directors”.

Under tiden kan vi se fram emot Lynch nästa projekt ”King shot” där Asia Argento, Nick Nolte och Udo Kier strålar samman under ledning av Alejandro Jodorowsky. Det ser ut som att Marilyn Manson kikar in på ett hörn som förmodligen även det blir en sansad och trevlig gangsterfamiljefilm utan sex och våld.

10 reaktion på “~ Nyhetsleverans ~

 1. Hur kan man inte ha koll på Herzog? I alla fall lite? Det borde väl finnas någon film på hans resumé som tom den minst filmintresserade människan i världen känner igen?

 2. Nå, det finns ingen anledning att dumförklara någon, Henrik. Alla må kanske inte veta vem Herzog är, men än finns ju gott om tid att ändra på det.

  Hursomhelst.

  Herr Herzog är utan tvekan en av vår tids mest spektakulära (för att inte säga helt vrickade) filmskapare, det är bara att läsa hur Fitzcarraldo kom till för att inse att så är fallet. Men tillsammans med Klaus Kinski lyckades han trots detta faktum (eller kanske tack vare det) skapa fem tidlösa mästerverk (nämnda Fitzcarraldo, samt Aguirre, Nosferatu, Woyzeck och Cobra Verde).

  En bra inblick i Kinskis och Herzogs liv och verk ges i dokumentären ”My Dearest Fiend”. För ytterligare lite pajkastning mellan de två herrarna kan man ju alltid roa sig med att läsa Klaus Kinskis självbiografi.

  Här är till exempel några ord Kinski yttrat om hur Fitzcarraldo kom till:

  ”Months ago I told Herzog that he could go fuck himself, and I hung up on him. So he began Fitzcarraldo without me, using someone from New York, plus Mick Jagger as Fitzcarraldo’s best friend. Now Herzog fucking shows up in L.A. and begs me to star in the movie.
  After some four weeks of shooting with the guy from New York, Herzog, even with his moronic brain, must have realized that the result was all garbage and that he had to start all over again from scratch. For the fourth time this blowhard has proved that without me he´s a nonentity. Nevertheless he tries to rip me off in L.A.
  Every single word in the contract has to be retyped – until Herzog finally throws the towel: At midnight he runs out of the office of the Beverly Hills lawyer and lets me write anything I like.”

  ”Over and over again I refuse to stick to Herzog’s hair-raisingly crappy script or take his amateurish ”direction.” I have to force him accept every camera angle I want. I have to show that dimwit cameraman where the camera belongs, and I have to get the lens and the distance. I never ”rehearse” a single scene. I say, ´Roll ‘em´ and I shoot only once.”

  Se så, spring och se på några Herzog-filmer nu.

 3. känner du inte till herzog?! håller med henrik här ovan, det vore väldigt svårt för en filmintresserad att aldrig ens hört talas om honom.. he’s a god..

 4. Precis som föregående kommentarer så fattar jag inte hur en filmintresserad med filmblogg inte har koll på vem Herzog är? Bra regissör som precis som Lynch är väldigt egen.

 5. Vill påpeka att jag verkligen inte dumförklarar någon. Jag är bara nyfiken på hur man lyckats missa Herzog.

 6. Nathan Lee: Hear hear!

  Staffan, Johannes: Jag garanterar er, det går alldeles utmärkt att ha en filmblogg och inte känna till Herzog till punkt och pricka. Det finns så otroligt mycket bra film därute och det krävs sannerligen inte att man sett och hört till allt om Herzog för att kalla sig filmintresserad.

  I Helenas fall så misstänker jag att hon ägnar all sin lediga tid åt att glo på Lynch. Kanske tittar hon lite för mycket på Lynch för sitt eget bästa… ;-)

  I mitt fall så är jag inte det minsta intresserad av Lynch, har bara sett Twin Peaks från denna konstiga människa. Från den galna tysken Herzog har jag bara sett förra årets Rescue Dawn (fantastisk!) och hört talas om de äventyr han har haft när han spelat in filmer med Kinski. Aldrig tidigare har jag känt det minsta intresse av att fixa fram några Herzog filmer förrän Nathan Lees kommentar.

 7. Jag tänkte precis sätta mig och förklara hur detta är möjligt, när jag ser att Daniel gjort det utmärkt åt mig. (Jag vill bara klargöra att så klart har jag hört hans namn ;)…men ändå inte tillräckligt att låtsas som om jag känner till hans filmer.)

  Jag var inne på samma spår: Det finns oändliga mängder mycket bra film och Herzog har helt enkelt inte korsat min väg, eller så har han det men jag glömt honom för att jag kollar för mycket på Lynch för mitt eget bästa ;) (eller för mycket film överhuvudtaget). En annan möjlig förklaring är att jag bor under en sten…hur som helst som Nathan skriver så är det aldrig försent att upptäcka något nytt hur bra/dåligt etc det än må vara. För övrigt så låter han riktigt intressant från ditt inlägg!

  Det finns för övrigt massor av människor som aldrig sett en Lynch-film (eller många andra bra filmskapares verk), skribent eller inte, kanske har jag någon favorit som ni inte sett/hört talas om.

  Jag säger som killarna i Filmspotting, det behöver inte vara så pretto hela tiden, bara passionen att se film (alla typer av film) finns där.

 8. Pingback: David Lynch äter varma trosor - Bloggywood - En blogg om film.

 9. Jag menade inget illa. Var bara mer fascinerad av det hela. Eftersom Herzog/Kinski är en så speciell kombination i filmens värld. Jag är långt ifrån pretto och menar inte att man ska ha sett alla Herzogs filmer för att kalla sig filmintresserad. Jag har sett EN film av Herzog men vet en hel del om hans andra filmer. Ska absolut se fler av dem.

  Kommer aldrig bli pretto. Jag ser underhållningsvärdet i både Rambo IV och Pi t ex. ?lskar Film Noir och ser en hel del rom-coms.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>