Recension: Indiana Jones & kristalldödskallens rike

Indiana jonesEller: MacGyver möter Djungel George

Da ta ta taa daaaaa, da ta daa. [höjning] Da ta ta taa daaaaa, da ta taa taa daaaaa da. Mmm. Harrison Ford har nu – 27 år efter Raiders of the Lost Ark – dammat av både sig själv och piskan och ger sig ut på ett äventyr involverande en mystisk jättedödskalle av kristall, en James Dean look-a-like, en ukrainsk satmara och en övergiven söt flamma från tidigare äventyr. Blanda in lite pengar och fantasi i form av Steven Spielberg och George Lucas så får du Indy anno 2008.

Filmen inleds med storslagna vyer och klockrena bildutsnitt och det verkar lovande. Magin byts emellertid ut mot skepsism när Spielberg lite för snabbt börjar spela på gamla meriter: med en lite för storslagen rörelse sätter Indy på sig hatten och lyfter ansiktet samtidigt som vi hör den berömda slingan i bakgrunden. Dock så blir jag återigen mer positiv allteftersom Spielberg bygger upp spänningen, något som han bemästrar fullt ut.

I Indiana Jones & kristalldödskallens rike går Spielberg tillbaks till sina rötter på fler sätt än ett. [Mer än så säger jag inte]. Han visar också vilken naturbegåvning han är när det gäller filmskapande: Spielberg har inte bara har placerat handlingen i 50-talet och kryddat det med rekvisita som kläder och bilar etc, han har löpt linan ut och använt en ljussättning och ett sätt att arbeta med kameran som omsluter publiken och drar oss in årtiondet.

Filmens ensemble funkar överlag fint: Fyra skådisar en ska bort. Gissa vem? Harrison Ford har lite ”hej och hå”- känsla över vissa scener men han är ju trots allt Indiana Jones oavsett ålder och i slutet är jag ändå övertygad. Tillsammans med Shia LeBouf är duon komplett. Mamma Karen Allen är ett vitaminpiller i sammanhanget, henne vill man gärna se mer av. Vem ska då bort? Jo, Cate Blanchett: Jag gillar henne mycket annars och hon är duktig, men här känns hon helt malplacerad. Det är svårt att koppla bort ”Cate Blanchett” till förmån för elaka Irina. Den svårlösta gåtan hur hon hamnade i en äventyrsfilm á la Spielberg ockuperar mina tankar när hon syns i bild.

Indiana Jones 4 har många förtjänster: regin, skådisarna och effekterna. Dock så har manuset en del brister och många repliker kan förutsägas långt i förväg: humorn är lite torr och förlegad och det känns mer riktat åt de som såg första filmen på bio som unga vuxna. Spielberg skulle även med framgång kunna tona ner sin kärlek för djurtematik. Detta går dock hem hos fjortisarna på raden bakom som lydigt hänger med reaktionerna Spielberg vill få fram. Men visst finns det stunder när det är småkul även för en 70-talist, och spänningen är det inget fel på. Jag är road speltiden ut, men en gång räcker.

trea

10 reaktion på “Recension: Indiana Jones & kristalldödskallens rike

 1. Det stora problemet med Cate var ju egentligen inte hennes skådespeleri utan hennes dåliga ”ryska dialekt”. Vissa ord som exempelvis ”you” lät helt brittiska medan andra var bättre. Hur som helst så hade det varit både enkelt och bättre att ta in en ukrainsk skådespelerska eller helt enkelt låta Cates karaktär vara brittisk.

  Visst har filmen en del problem, men det har de gamla Indy-filmerna med. Lite av charmen med dessa filmer är att man får följa med på ett kul äventyr. Det är inte alltid meningen att man ska fundera på hur realistiskt och logiskt allt är.

  Jag tror även att många har orealistiska förväntningar då det var ett tag sedan de såg Indy 1-3. Själv såg jag alla tre filmerna dagarna före jag såg Crystal Skull och tycker att alla fyra är på en rätt jämn nivå.

  Jag gillade Indy 4 och tyckte den var väldigt underhållande. Inte världens bästa film, men minst lika bra som både Temple of Doom och Last Crusade i min mening.

 2. Håller helt med Andreas, det är definitivt en värdig uppföljare till de första tre, men inte världens bästa film (för det är en annan film som innehar den titeln).l

 3. Cates accent var en av de mindre problemen med hennes gestaltning tycker jag…jag störde mig mycket på den i början men sen tog hela hon över ;).

  Jag hade inte några förväntningar alls utan gick ganska neutral in i salongen. Jag håller med om att det är en värdig uppföljare…(det var iofs ett par år sedan jag såg de andra) och helt klart sevärd och stundtals underhållande. Men den förtjänar inte mer än en trea tycker jag, även om den står sig bredvid de andra är det likväl 2008 och när två veteraner står bakom verket tycker jag man kan kräva en vidareutveckling inte bara en upprepning…(fast nu var jag nog lite hård…men ni förstår nog vad jag menar…)

 4. Bra skrivet Helena. Jag tycker du har full rätt att vara lite hård och givetvis ska du stå fast vid ditt betyg. Jag hade också gärna sett en vidareutveckling och förbättring.

  Sedan skulle det ju också vara intressant att veta vad folk skulle tycka om filmen om den hette ”National Treasure 3″… Det kan mycket väl hända att en del tycker den är bra för att den ”borde vara bra”. Personligen så hade jag iaf kul och tyckte filmen var rätt bra, men jag saknade lite av glimten i ögat som Indy brukade ha.

 5. Tycker du gjort en bra recension som jag håller med! ?ven om jag personligen inte hade några större problem med Irina. Dock kändes det som om det byggs upp för fortsättning av filmerna då Shia’s karaktär ibland tar över i filmen.

  Sen det som jag tycker är mest fascinerande är ändå alla som verkar tro att det är första filmen som George Lucas är med och petar i filmen, då han faktiskt varit med och skrivit på manus till alla tre tidigare filmer.

 6. Andreas. Du har ju också rätt svårt med accenten i counting sheep. vore det inte bättre om du lät dem snacka på Svenska istället för Svengelska? Du och store Spielberg har mycket gemensamt :P

 7. Jag tyckte att det stora problemet med Irina/Cate var att hon inte kändes som en skurk, hon var mer som en kompis man skojbråkade med.

 8. Jag gillade Indy 4, – för visst är det så att det är just saker som när Indiana flyger i ett kylskåp för att undkomma en kärnvapenexplosion – det är ju S?DANT som ?R Indiana Jones! :D Men jag hade gett den en 3,5 i betyg. – PS! Bra blogg för övrigt… ds

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>