Recension: Shut Up & Sing

Dokumentärer recenseras inte särskilt ofta här på Bloggywood. Och har det hänt så har det varit nog varit en Michael Moore-dokumentär. Men nu ska det handla om en dokumentär som har både humor och handlar om viktiga saker, precis som Michael Moore andvänder sig av i sina filmer. Men denna film har även hjärta och en stor portion mod.

Shut Up & Sing släpptes i mitten av 2006 och handlar om countrygruppen The Dixie Chicks. Det är tre år efter att Dixie Chicks under en konsert i London släppte kommentaren mellan två låtar att de skämdes över att den amerikanska presidenten kommer från Texas.

Dixie Chicks var på toppen av sin populäritet 2003 och USA hade precis invaderat Irak. Sångaren Natalie Maines är besviken på hur presidenten agerar och släpper sin kommentar som förändrar gruppens liv för alltid. Två veckor tar det innan uttalandet snappas upp av de amerikanska medierna. Det blir hus i helvete. Minst sagt. De patriotiska countryfansen kräver bojkott av bandet hos landets radiostationer, börjar bränna och förstöra deras skivor och vissa går t o m så långt att de dödshotar Natalie Maines.

Filmen, som är regisserad av Barbara Kopple (Harlan County U.S.A) och Cecilia Peck ger oss en nära inblick i tjejernas relation till varandra och hur deras diskussioner tillsammans med deras manager om hur de ska tackla situationen. Vi hoppar mellan konsterten i London, efterspelet under 2003 och arbetet med den nya skivan och den efterföljande turnén under 2006.

Det är fullt med hjärta, humor och bra musik, men mestadels slås man av deras mod. Vi lär känna sångaren Natalie som den spontana som säger vad hon tycker medan banjospelaren Emily är mera eftertänksam. Fiolspelaren Martie kommer fram som något blyg framför kameran hennes åsikter. Det känns som om hon är mera försiktig med vad hon säger framför kameran. Vi får dock en tårfylld och äkta scen från henne i slutet av filmen och man rycks med i stämningen.

Vi får även en glimt av yttrandefriheten i USA och en del läskigt ”patriotiska” människor. En del verkar tycka att yttrandefrigheten är okej, så länge man håller med. Inte freedom of speech, men freedom to agree.

Shut up & Sing är alltså en utmärkt film om mod och civilkurage. Det finns också gott om bra musik. Den rekommenderas varmt.

Betyg 5 av 6

3 reaktion på “Recension: Shut Up & Sing

  1. Såg denna nyligen efter recensionen på just denna sajt och jag ångrar inte en sekund. Väldigt intressant och läskig på samma gång. Som Anti-Bush så är det väldigt obeahagligt att se hur rednecksen i amerikanska södern stöder honom i vått och torrt. Yech!

    Sen upplevde jag sångerskan lite störig och jobbig också. Musiken var inte så mycket att hurra för men jag tillhör inte målgruppen heller.
    :P

  2. Har ej sett filmen, men efter denna recension blev jag väldigt sugen på att ge den en chans. Gillar inte direkt deras musik, men många gånger så har ju faktiskt de personer bakom musiken haft ett intressant liv med många åsikter även fast musiken suger. (Enligt min mening)

  3. Pingback: Missa inte Shut up and sing på SVT ikväll på Bloggywood

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>