En åsikt om There Will Be Blood: Superbt hantverk, men inte en bra film (spoilers!)

On fiyah! bild från TWBB, Daniel Plainview, wild wild west.

Läs inte detta om du inte sett filmen There will be blood ännu. Just don?t, okay?

Så titta bort nu! :) Massor av spoilers.

Så.. There will be blood finns alltså nu på DVD. Och jag har därför sett den till slut (men nej, inte pga Bloggys tävling).

Min lilla åsikt om filmen (ingen recension): Trist att den är så tom, när tilltalet är så rättframt o skådespeleriet är så bra.

Det som först stör mig med There will be blood är att den så tom på intressanta observationer. Okej, det är lite intressant hur det gick till när land köptes upp och en kul inblick i kyrkornas galenskap med denna präst. Men det är några få korta poänger, som noteras, och sen aldrig utvecklas. Bara överdrivs, och de ger inte mer resonans för det.

Och psykologin som byggs upp bakom huvudpersonen ?Daniel Plainview?? är så enkel – Det finns en tävlan inom honom, och den raserar hans liv. Han är ensam, han hatar människor, och?

Det är framförallt en historia om ?uppgång och fall?? så linjär och uppenbar att jag måste läst ett tjugotal biografiska tidskriftsartiklar som haft en mer intressant utveckling.

Psykologiskt djup? Det sammanfattas i följande citat: ?-I have a competition in me. I want no one else to succeed. I hate most people. ?? Eller varför inte ??-I drink your milkshake! I drink it up!??.

(Okej, det finns en gyllene replik som är bra, och som också visar på nåt man kunde utvecklat: ?I see the worst in people. I don?t need to look past seeing them to get all I need. I?ve built my hatreds up over the years, little by little??. Jag vet inte hur man kunde utvecklat det dock, men just att Mr Plainview ser det sämsta hos folk och väljer att inte se mer.. Intressant.)

Den sista delen, scenerna i Plainviews ?mansion??, där han först alienerar någon väldigt nära honom och sen ?vinner?? mot den här hatade antagonisten, bara för att förgöra sig själv till slut – Det är lite kul, pga Daniel Day Lewis skådespel, men sådan galenskap är bara.. dels jävligt förutsägbar, dels tappar man engagemanget för karaktären och intresset för logiken i det han gör.

Som sagt, presentationen är väldigt bra. Med det menar jag t ex att människoskildringarna är enkla och bara sällan intressanta, men de är som regel tydligt rättframma, raka, ingen sentimentalitet, speglar en hård verklighet. Foto, som förväntat, mycket bra. Men sånt är ju bara en presentation. Ett utseeende, ett stilistiskt val, en ?attention to detail?? – det gör ingen film.

Gestaltningen av tidigt 1900-tal får man inga plus-poäng för i min bok: Det är duktigt gjort, men so what – Det ser ut precis som man kan förvänta sig, det är en bild man kan läsa sig till. Det gäller bara att ha tillräckligt stor budget så kan du gestalta det så här. Lika oimponerad av detta som jag var av Zodiacs sjuttiotals-skildring.

IMHO, jag tycker att There will be blood är ett superbt hantverk, men inte en bra film. Intressant på vissa nivåer, väldigt tom på andra (story, psykologi, spänning).

Samtidigt, jag antar vilka erfarenheter man tar med sig till filmen påverkar hur njutbar den är – Om de tuffa affärsmetoderna, den linjära storyn, förekomsten av falska profeter inom kristna kyrkan, om man överraskas av detta kanske filmen framstår som bättre, jag vet inte.

(Om ni sett detta nånstans, så är det för att det först postades i min tumblelog. Ingen recension, men gärna en del i en diskussion)

6 reaktion på “En åsikt om There Will Be Blood: Superbt hantverk, men inte en bra film (spoilers!)

 1. När en journalist påpekade för Anderson att hans film kändes väldigt ”icke-independent” samt rak och enkel att förstå tackade Anderson för komplimangen och sa att han ville bort från ett abstrakt filmspråk.

  Kan det vara den gamla sanningen att du gått in in i tittandet av filmen i tron om att du skulle se något helt annat? Ofta när jag ser en film som jag på något sätt blivit besviken på visar det sig vara fallet.

  Det är också alltid en risk med en tokhyllad film som man ser långt efter det att den släppts.

  Jag förstår alla dina åsikter, men stördes inte av en enda av de detaljer du tar upp. Fast då såg jag filmen på stor duk premiärhelgen innan vilken jag blundat och hållt för öronen så snart filmen nämndes i media. Tufft jobb, men väl värt det!

 2. Jag baxnar varje gång jag hör dig säga ”lika oimponerad av detta som jag var av Zodiacs sjuttiotals-skildring.”. Jag vet att du inte tyckte om den filmen, men jag har fortfarande lika svårt förstå det.

  Vi har pratat om det ett antal ggr och kommer antagligen prata om det igen. Nu även om TWBB.

  Förövrigt tycker jag vi ska ta en liten Bloggywood-samling, kolla på Zodiac och dricka päronkonjak. Jag vet att LB är med på det. Du då Ulf? ;-)

 3. Andreas: Nej, jag visste inte vad jag skulle förvänta mig. Förutom något.. bra.

  Att Anderson svarade sådär ger ju inte automatiskt något nytt djup till storyn dock :) Oavsett hur självsäker han än låter så är det ju lite av ett ”undvikande” svar eller hur? ;)

  Kanske har det abstrakta filmspråket dolt vissa stora tillkortakommanden hos PT. Något jag misstänker hos många filmskapare, hehe. Oavsett hur självsäkert och elegant de täcker över ”hålet” med coola referenser eller visuals. ;)

  Daniel: Jag är absolut på för lite Zodiac och päronkonjak! Hemma hos dig i stora huset? Eller försöka köra det hos LB i det där sovummet-slash-filmbiblioteket?

  Zodiac var okej. :) I övrigt får jag referera till min recension. :)

 4. Jag håller med. Precis efter jag såg den så trodde jag att djupet hade gått över huvudet på mig, men nu har jag insett att det inte alls var så. Det fanns helt enkelt inget i filmen som kunde göra det.

  Det saknas något i filmen, under den fina ytan. Den är inte så mycket mer än ett väldigt fint skal.

  3/5

 5. Tack för en fin och uppriktig recension! Jag har precis sett filmen och skulle vilja ha tillbaka de 2.5 timmar av livet som gick åt.

  Tyvärr saknar filmen både innehåll, budskap och framåtrörelse. Lite som att filma en busshållplats.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>