Den sista filmstjärnan?

Will Smith

Filmetablissemanget diskuterar ofta frågan om det idag finns några absoluta stjärnor som själva kan sälja en storfilm. Finns ”filmstjärnan” och vad är en ”filmstjärna”? För mig är det en skådespelare vars namn själv kan bära en film till en kassasuccé, alltså någon som kan tilltala många. Man måste vara lite mainstream helt enkelt, kunna spela många olika roller och det handlar inte alltid om kvalité. Tidigare såg det annorlunda ut.

På 80-talet kunde en film marknadsföras på ett stort namn. En mörk röst som säger ”Stallone in the new Rambo movie”. Idag när man t ex marknadsförde Rambo 4 så säljer man filmen mycket mer på filmens våldsattribut och varumärket ”Rambo”. Stallone fyller en biroll i sammanhanget. ?r Stallone för mycket action och inte tilräckligt mainstream? Frågan är om kidsen som ser filmen ens vet om vilken actiongigant det är som spelar den komplexe Vietnamsoldaten? Andra saker appelerar oss helt enkelt att se tänkta blockbuster produktioner idag.

Dock finns det ett namn som fortfarande filmbolagen vågar att själv marknadsföra på trailarna och billboardskyltarna och han finns att se längst upp på sidan. Man kan fundera på varför just den här skådisen kan kalla sig för Hollywoods sista filmstjärna? Titta på trailern till hans senaste film så kanske den bringar lite mer klarhet.

Håller ni inte med mig? Titta på de här Youtube-trailarna här under som visar hur filmbolagen har ändrat sitt sätt att marknadsföra stora Hollywoodproduktioner under de senaste 20-25 åren.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>