DVD-recension: The King of Kong

The King of Kong är en dokumentär om den tävlingsinriktade arkadscenen, här representerat av det officiella organet Twin Galaxies. Jag har länge önskat se den, men aldrig riktigt kommit till skott. Det var inte förrän en god vän verkligen rekommenderade mig att ta en titt som jag till slut fick motivation nog att göra det. Det har jag inte ångrat en sekund.

Handlingen handlar kort och gott om jakten på ett highscore. Fokus läggs på arkadspelet King Kong och kampen mellan två giganter.

Den ena, Billy Mitchell, är en stjärna inom scenen. Han har ett närmast legendariskt rekord i King Kong som ingen ens kommit i närheten av. Samtidigt är Mitchell en framgångsrik affärsman där Ricky’s Hot Sauce är kronan på verket. Mitchell försöker vara suave, ser sig själv som Mr. USA, bor i Hollywood och har en lyxfru. Samtidigt är han en manipulativ bastard som tar allting som en personlig förolämpning.

På andra sidan har vi Steve Wiebe, en smått autistisk man i medelåldern som misslyckats med det mesta i livet då han har en förmåga att låta krav och förväntningar krossa honom. Wiebe har en fru och två barn, en dag blir han arbetslös och bestämmer sig för att ta upp sin gamla hobby, King Kong. Han får reda på att det finns ett oknäckbart highscore och bestämmer sig för att slå det.

Ungefär här bryter helvetet loss och en av de mest engagerande dokumentärer jag skådat växlar upp tempot – det är bara att hänga med. Den här otroligt nischade dokumentären kan man inte annat än älska.

Tyvärr begår The King of Kong ett principiellt fel – den glömmer att vara objektiv. Så kan man uppleva det i alla fall. Grejen är att man aldrig vet. Och det är just det här som gör dokumentären så fascinerande. Rävspelet är så episkt, Mitchell är så manipulativ och Wiebe är så älskvärd att man blir misstänksam. ?ndå kan man inte låta bli att fråga sig… tänk om det här verkligen är hundraprocentig sanning?

En checklista kan vara till hjälp:

 • Se dokumentären.
 • Förundras.
 • Läs Twin Galaxies uttalanden.
 • Bilda dig en uppfattning och låt oss veta vad du tycker.

En sak kan jag i alla fall vara säker på, The King of Kong är en upplevelse du sent glömmer.

Betyg 4 av 6

5 reaktion på “DVD-recension: The King of Kong

 1. Pingback: The King of Kong | Se till vänster, där går en arab

 2. Coolt att du sett den! jag var jäkligt nyfiken på hur den här var. tror jag läste nån wired-artikel om den nån gång, o glömde sen tyvärr bort den.

  jag gillar verkligen den här typen av stories.

  Kul med länken också där. Jag läste vad som skrivits där på forumet. Det lockar in en i storyn och den där världen ännu mer :)

 3. Filmen har ju uppnått kultstatus i gameingvärlden, gjort Weibe och Mitchell till ikoner och för ett tag sedan ryktades det om att det skulle göras en spelfilm på historien.

  Det är en episk batalj mellan Weibe och Mitchell.

 4. Såg den här filmen igår, och blev golvad. Det var länge sedan jag hade så roligt och samtidigt blev så fascinerad av en film. Billy Mitchell är en idol och en man som tar sig på så stort allvar att jag har svårt att tro att han är sann. Karaktärerna är som hämtade från The Office, bara ännu konstigare och mycket roligare. SE DEN!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>