Citatet: Danny Boyle om extrema historier, konventionella filmer

Danny Boyle, 52 år, fick sitt stora genombrott med fenomenet Trainspotting (1996). Sen fick han.. hybris kanske, och hans filmatisering av Alex Garlands 90-talsklassiker The Beach (2000) – med Leo DiCaprio i dennes första huvudroll efter Titanic – var helt enkelt en väldigt storslagen flopp.

Kredden har byggts upp igen, undan för undan, med filmer som 28 dagar senare och Sunshine. Och istället för att vara en has-been med sina bästa dagar bakom sig, så har Dannys nya film Slumdog Millionaire hyllats stort av kritiker och festival-publik (och den har minsann vunnit Peoples Choice i Toronto sen vi sist skrev om den).

Anyways, Hollywood Elsewhere har postat en mp3-intervju (Obs, spoiler-varning!) där Danny ger en mycket intressant analys av dagens film, varför serietidningsfilmerna går så bra och bakgrunden till Slumdogs starka story:

We now pour our extreme storytelling into superheroes and fantasy movies,
and that’s one of the reasons they’ve dominated the last ten years.. ..(which they have really)..

And I think the regular movies , we’ve lost the ability to tell extreme stories within more regular conventional movies ..or more ”realistic movies”, if you like, and.. ..because of our society, because we’ve rounded off the edges of our society, political correctness, all those kind of things..

So you reduce the scope of realistic storytelling, I think. And obviously, in Mumbai in India, all those edges are still there.

Jag tycker det finns väldigt många starka och lite nya poänger här, tycker det är ganska klockrent tänkt. Och det är verkligen en analys och en riktning för filmen som ligger i tiden. För vad var sommarens stora triumf The Dark Knight om inte en ”extreme story” inom en mer konventionell och realistisk film?

Danny Boyle i intervju, Hollywood Elsewhere (från Torontofestivalen)

Tidigare på Bloggy: Slumdog Millionaire hyllas efter festival

4 reaktion på “Citatet: Danny Boyle om extrema historier, konventionella filmer

  1. Danny Boyle är sjukt skicklig, och jag upplevde inte The Beach som en sådan stor flopp. Tyckte den var helt okej, i klass med boken. Eller har jag helt fel?

  2. Jag tycker Danny Boyle är en ruskigt intressant regissör och gillade faktiskt The Beach! Så än har Boyle i mina ögon inte gjort någon dålig film. 28 dagar senare, 28 veckor senare (som han producerade) och Sunshine är en fantastisk trevlig trio av filmer.

  3. Mäh! Kolla in The Beach på IMDB vetja. Den har bara 6.1! Inte ens 7. Inte ens i närheten av 7! ;)

    Nä, men okej, jag körde lite för hårt kanske. Men back in the day så var ju The Beach ansedd som en besvikelse. Men jag menade mera att den var storslagen OCH en flopp. typ. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>