True Blood på Canal+!


Thou shall not crave thy neighbor

Mannen bakom höjdarserien Six Feet Under är tillbaks med ytterligare en kistrelaterad historia, den här gången handlar det om de odödliga medborgarna i samhället: vampyrerna. Serien bygger på böckerna om Sookie Stackhouse (skrivna av Charlaine Harris), där vampyrerna kommit ??ut ur kistorna?? och lever bland oss vanliga dödliga. Istället för att livnära sig på människor dricker de enbart ett specialutvecklat syntetiskt blod ??TruBlood?? ? och allt borde vara frid och fröjd. Inte riktigt.

Vampyrerna är en minoritet och som vi vet finns det gott om ignoranta och fördomsfulla människor. För att väna om sina rättigheter bildar de organisationer: rasfrågor och känslan av att vara annorlunda är således centrala teman i serien. Blodsugarna har dock vissa fördelar som människorna inte är sena att utforska – att skjuta vampyrblod in i venerna sägs ge en överväldigande hälsa och inte att förglömma prestationerna i sänghalmen. I alla fall om man gillar hårda tag.

True blood kretsar kring telepatiska servitrisen Sookie som hela sitt liv känt sig utanför och onormal på grund av sin gåva. När vampyren Bill en dag besöker baren där jobbar tar nyfikenheten över och de börjar träffas, samtidigt hävdar sig hennes fähund till bror genom att sätta på varenda tjej i stan (Jason befarar att han inte kan tävla med vampyrerna sexuellt).

Eftersom jag tyvärr inte bekantat mig med den tryckta förlagan är det en fräsch vidareutveckling av vampyrtemat och jag faller pladask. Bortsett från den briljanta premissen att vampyrer lever öppet bland människor finns det lager av små detaljer att upptäcka. Precis som i ??Six feet under?? har True Blood gott om subtil ironi och svart humor: tidningsomslaget med rubriken ??Anjelina adopts vampire baby?? är ett exempel.

Visst har serien ett par aber: dialogen går ibland åt det klyschiga hållet och istället för de sensuella erotiska vampyrerna tittar vi på scener med skoningslösa porrmaskiner. Det som väger upp är så såklart den klockrena premissen, men även helyllevampyren Bill som går omkring i 1800-talskläder och beställer vin för skojs skull. Sammantaget flyger serien rakt in i mitt hjärta då bristerna snabbt underordnar sig det mystiska och spännande. Avsnitten har cliffhangers som inte är att leka med! Akta er tv-missbrukare!!

I huvudrollerna ser vi Anna Paquin (som söt liten 10 åring vann Oscar för pianot), Stephen Moyer som goth-sydstatar-vampyren Bill och senare skådas även Alexander Skarsgård i rollen som Eric Northman (! de har tänkt länge på det namnet förstås) som vikingvampyr. :D

Det är redan klart att en andra säsong kan förväntas ? snabbt jobbat HBO! Min tv-höst är räddad.

Första avsnittet visas på Canal plus film onsdagen den 22 oktober kl. 22.00

11 reaktion på “True Blood på Canal+!

 1. Har än så länge bara sett två avsnitt av denna serie, och tycker persponligen att den ser ut att bli mycket lovande. Visst… Det har funnits störiga smådetaljer, som vampyrtänderna på truckern i första avsnittet för att bara nämna någon, och en å annan halvtaskig snabbspolning när det skulle se ut som om vampyren Bill rörde sig supersnabbt. Men annars tycker jag att serien har en trevlig stämning och mycket sköna miljöer, dialogen är väl sådär ibland, fast den är troligtvis medvetet klychig.

 2. Blev riktigt nyfiken på denna serie efter detta inlägg. Efter att ha sett de två första avsnitten är jag fast – det är inte det bästa jag sett, men charmigt skrämmande på något sätt.

 3. ?r jäkligt förväntansfull på True Blood.Eftersom jag är vampyr vän så kommer jag att sitta som limmad framför tv den 22/10.Kommer definitivt att bli missbrukare av den här serien.Jag har varit inne på you tube o fuskat.Serien är inte bara porr, musiken är bra.Tex när Sookie kommer in på vampyr baren då spelas Blue Oyster Cult ”Fear the riper” snyggt tajmat.Tror oxå att DimmuBorgir är med på ett hörn i baren, mörkt o coolt. Lotta 666.

 4. Jag håller garanterat me…
  jag är fast.. jag är helt jävla fast..
  ?lskar den här serien redan från första avsnittet..
  Jag kommer garanterat att köpa hela serien sen när dom kommer ut…. =D

 5. Kanonbra serie, bra skådisar och tempo. Nu väntar vi bara på att Fringe och b-skräck serien ”sanctuay” ska dyka upp i sverige oxå..
  :-)

 6. I avsnittet där de möter Eric (Skarsgård)…
  ”What laguage is that?”
  ”Thats Romanian”

  Suck!

  Kunde de inte bara säga att han pratar svenska? Blir så fel och komiskt för de som kan svenska.

  Annars otroligt grym serie! Ser fram emot fortsättningen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>