Ajvide Lindqvist svarar på frågor om engelsk filmatisering

Det är mycket ”Låt den rätte komma in” just nu på Bloggywood. Mycket pga att man kan läsa en hel om filmen runt om i filmsajtsvärlden. Men nu handlar det om författaren av den svenska boken.

Författaren Johan Ajvide Lindqvist är nere på Bok&Bibliotek-mässan i Göteborg och Aftonbladet passade på att anordna en chatt med honom. Nedan följer ett referat från chatten. Jag har klippt bort allting som inte har med filmatiseringen av hans bok Låt den rätte komma in. Hela chatten hittar du här.

Jag lyckades få in två frågor. Mina övriga tio verkade inte gå hela vägen fram. Kortfattat kan man säga att Ajvide Lindqvist är mycket nöjd med den svenska filmatiseringen och att han inte kommer att ha en hand med i produktionen av den engelska versionen.

bokhans säger: Låt den rätte komma in, ska tydligen bli film i USA. Vad kan du berätta om det!
John Ajvide Lindqvist säger: De kommer inte att utgå ifrån den svenska filmen, utan ifrån boken. Skriva ett nytt manus och göra en helt annan och troligen mer konventionell skräckfilm.

J säger: Hur känns det att få en bok filmad?
John Ajvide Lindqvist säger: Första gången Tomas Alfredsson visade mig åtta filmade minuter, började jag gråta eftersom jag tyckte att det var så satans vackert. I stort har det fortsatt på det viset. Jag har sett filmen sju gånger och ser fram emot att se den ett par gånger till.

downthesun säger: Jag har med glädje läst massvis av positiva recensioner från USA av filmversionen av Låt Den Rätte Komma In de senaste dagarna. Kommer dina böcker också lanseras där, eller har det kanske redan gjort det?
John Ajvide Lindqvist säger: Jo, den första har kommit ut under titeln ”Let me in” eftersom de tyckte att Let the right one in var för långt. ?ven den andra är på gång, Handling the undead. Men det är faktiskt i Australien som böckerna har gått allra bäst. Av någon anledning.

bengan säger: ?r du nervös över den svenska filmpremiären och hur mycket inverkan hade du på filmen?
John Ajvide Lindqvist säger: Jag är inte nervös eftersom jag tycker att filmen är ett mästerverk. Jag hade den inverkan att jag skrev manuset och rådgjorde lite med Tomas Alfredson om klippningen. I övrigt är den helt hans verk (+ alla andra som jobbade förstås. Vill bara nämna Hoyte van Hoytema, sveriges bäste fotograf.

Daniel säger: Det sägs att Matt Reeves ska regissera den engelska filmen. Han gjorde Cloverfield, i min tanke en av de fräschaste monsterfilmerna på bra länge. Vad är dina tankar kring honom som regissör (som regissör av ditt material) och har du träffat honom?
John Ajvide Lindqvist säger: Jag har ingen aning om huruvida det blir på det här sättet. Jag har inte träffat karln, men jag håller med dig; Cloverfield kändes lite ny. Om det blir han tycker jag att det är bra.

Daniel säger: Kommer du ha någon roll i produktionen av den kommande engelska filmatiseringen?
John Ajvide Lindqvist säger: Nej

Klicka här för att läsa hela chatten med Johan Ajvide Lindqvist (Aftonbladet)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>