DVD-recension: Paranoid Park


?ngestpanikvilsenheträdslavadharjaggjort!?

Det är typiskt van Sant. Långa tagningar av unga människor som går i korridorer. Långsamma inzoomningar mot en person för att fokusera på dennes ansikte.
Mycket slow-motion och allt som oftast en fast kamera som bara står där och observerar.

Det är helt fantastiskt bra. Fotot, ljussättningen, allt. ?ven musiken och…ljudet.
Hela filmen genomsyras av en märklig ljudbild som hela tiden leder mig in i
en människas minnen. Spretiga. Hopblandade. Skrämmande ibland.

Egentligen händer det inte särskilt mycket, egentligen är det ingen som säger särskilt mycket. ?ndå är det så mycket som pågår under ytan. Och visst kan man tycka att även om van Sant kan sitt hantverk så har han ibland en tendens att grotta ner sig i sina långa korridortagningar och drömlika mellanstick. Men det gör inget, inte den här gången.

Det här är en film som kräver att du är beredd på att det går långsamt. Den kräver också att du tänker. Det är ingen upplyftande film, men den är viktig, det mest intressanta är kanske för vem eller vilka den är viktig.

Själv är jag av den uppfattningen att den är mycket mer viktig för alla föräldrar, hellre än deras barn. Till mig sa den nämligen att man aldrig, aldrig, får tappa bort sina barn. Att man, hur jobbigt man än har det i sitt eget liv, aldrig får sluta engagera sig i dem, lära sig om deras intressen och göra saker tillsammans. För annars riskerar man att dom drar iväg till en skejtarpark och råkar ut för något fruktansvärt. Något som de aldrig kan berätta för någon eftersom det inte finns någon som de litar på.

Så se den här filmen, gärna med ditt barn, om du tror att ditt barn är moget nog att hantera djupa frågor. Om inte annat ska du se den själv och sen gå och se någon annan film med ditt barn. Eller något annat ? bara ni gör det tillsammans.

Betyg 5 av 6

Ps. Som DVD-utgåva är den här filmen bedrövlig. Det enda ??extramaterialet?? är en trailer för filmen du precis sett, en trailer som dessutom är totalt missvisande för filmens karaktär. Uselt. Ds.

2 reaktion på “DVD-recension: Paranoid Park

  1. Pingback: Bilder från Gus Van Sants Milk | Bloggywood

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>