DVD-recension: 4 månader, 3 veckor & 2 dagar

Det är något du måste förstå.
Det gör ont, fruktansvärt ont, att se 4 månader, 3 veckor & 2 dagar.
Ont hela vägen in i själens märg.
I slutändan är det nästan outhärdligt.

Att filmen utspelar sig där och när den gör har egentligen ingen betydelse, eftersom det här lika gärna kan hända idag, därför tänker jag inte säga mer om det ? annat än att det för min del skapade ett visst mått av förvirring i början. Men när saker och ting väl börjar hända, på sitt lågmält olycksbådande sätt, och när huvudpersonernas desperation växer utom kontroll, då är man ohjälpligt fast.

Att skådespeleriet inte är av denna världen gör naturligtvis sitt till, att regin är ofattbart bra likaså och att själva historien är så vidrig, faktiskt. Dock tycker jag att fotot lämnar lite i övrigt att önska. För att vara en film som närmar sig ett nästan dokumentärt format så tycker jag man kunde ha gjort mer med komposition och närbilder.

I och för sig innehåller filmen den mest hjärtskärande närbild jag sett i hela mitt liv.
En som gjorde att jag fann mig vilja vrålande och gråtande bryta ihop men…jag bara satt där. Förstummad. Med ett inferno rasande i mitt huvud.

Här serveras också den förmodligen vidrigaste tallrik mat som någonsin ställts fram i en film, med tanke på vad de två kvinnorna precis gått igenom.

Fy fan. Det är ingen rolig historia det här som du kanske förstår, snarare en studie i att hur djävligt allting än är så finns det alltid någon som drar nytta av det för egen vinnings skull.

Det är heller ingen slump att det strösslats priser över 4 månader, 3 veckor & 2 dagar, men mer än såhär vill jag inte säga om filmen. Ju mindre du vet om händelser och personer desto mer rå och äkta kommer filmen träffa dig.

Se bara till att du stannar kvar till efter eftertexterna, för på DVD:n kommer sen en intervju med filmens manusförfattare och regissör Cristian Mungiu.
Ett samtal som blir som att tala med en terapeut. Det kommer du behöva.

Betyg 5 av 6

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>