Fram för fler alternativ för film- och tv-tittande, inte kränka integriteten

I helgen publicerades en annons i Dagens Nyheter där 326 biografägare på små och mindre orter där de ber riksdagens ledamöter att stödja två lagförslag som nu diskuteras.

Det första lagförslaget är ett EU-direktiv som gör det möjligt för upphovsrättsinnehavare att via domstol identifiera den person, via IP-adressen, som illegalt sprider bland annat filmer på nätet. Det andra förslaget innebär att internetoperatörerna tar ett ansvar att samverka kring brottsförebyggande åtgärder mot illegal nerladdning.

Biografägarna menar att de redan idag har det svårt att driva och väldigt små marginaler. Så därför tycker de att det är okej att integritetskränka människor. Det är fel. Helt åt helvete fel.

Från uppropet: Om filmer obehindrat får fortsätta att spridas illegalt på Pirate Bay och andra nätsidor som möjliggör nedladdning kommer det helt att underminera villkoren för oss mindre biografägare

Må så vara. Men det är inte där problemet är. ”Problemet” är något som kallas evolution och utveckling. Det var säkert jäkligt svårt att vara lertavelmakare när det nya heta papyruset kom in på marknaden sisådär 2000 år före kristus. Precis som papyruset blev lite butter när pergamentet gjorde entré.

I detta fall kommer det alltid att finnas en marknad för att gå på bio. Men vi får verkligen inte glömma bort att oftast är det skönt att titta på film hemma i din soffa. Det är ett spontanare sätt att titta på film. Många därute i Sverige har det svårt att planera in biografbesök i vardagen. Hemma i soffan kan titta på filmen på dina villkor, t ex som toabesök, spola fram och tillbaka och mycket mera.

Lars Gillegård på Våra Gårdar pratar med Filmnyheterna.se och säger en hel del ganska roliga saker. Ta gärna en titt. Där har vi en papyrusmakare som vill sätta stopp för pergamentet.

Problemet är inte Pirate Bay och andra nätsidor som möjliggör nedladdning. Problemet är att det finns väldigt få sätt för dig som filmälskare att se, på ett legalt sätt, ny och aktuell film på ett smidigt sätt. Det är 2008 vi pratar om.

Jag säger inte att det är lösningen, men jag tror att många därute vill betala för att se film, men ges inte den möjligheten.

Så jag gör ett upprop för detta:

 • Digital bio i småstäderna; för att möjliggöra dem att visa samma filmer som storstäderna visar
 • Streama bioaktuella filmer i HD-kvalitét till din hemmabio
 • Streama serier i HD-kvalitet till din hemmabio

Den stora massan betalar gärna; bara det är enkelt. Bara det är aktuellt och nytt. Ett fåtal gamla filmer i SF Anytime duger inte. Jag hade kunnat komma med exempel på vad som har premiär på SF Anytime, men eftersom jag har Mac får jag inte ens komma in på sajten.

Och många går gärna på bio. Det kommer inte dö ut på bra länge. Men man får förlika sig i att utvecklingen går framåt. Många vill titta på film och tv-serier hemma i soffan. Det finns bara inte moderna och enkla sätt att göra det. Just nu är det enklaste att ladda hem det via en bittorrent.

Uppdatering: Opassande skriver bra om detta ämne här. Hon har också en PDF på annonsen som bioägarna satte in i DN.

9 reaktion på “Fram för fler alternativ för film- och tv-tittande, inte kränka integriteten

 1. Problemet är väl att biografer, som konceptet bio – en företagsform som är de enda som har rätt och råd att visa ny film – helt att underminera villkoren för oss vanliga dödliga att få se ny film hemma. Jag älskar att gå på bio, men livet gör det omöjligt att gå på bio ofta.
  Så jag är helt på din sida här Daniel! Bra skrivet. Här förespråkar de sin egen överlevnad för att andra förstör men vad hände egentligen med konkurrensfrihet om man ser till företagarkonceptet?

 2. Filmindustrin har chansen att kapitalisera på den nya tekniken. För visst måste de vara bättre att de får 100 kr för en streamad HD-film till en familj hemma i soffan än att just denna familj istället laddar ned den illegalt utan att betala något alls?

 3. ”Det var säkert jäkligt svårt att vara lertavelmakare när det nya heta papyruset kom in på marknaden sisådär 2000 år före kristus. Precis som papyruset blev lite butter när pergamentet gjorde entré.” <– haha underbar liknelse!

  Jag håller helt och fullt med. Samhället förändras det är alla överens om. I alla andra frågor är politikerna fullt medvetna om detta. Förutom när det gäller medier. Man tycker att man borde ha lärt sig av de senaste 100 årens onödiga moralpaniker…Du har helt rätt att folk är villiga att betala: om det är enkelt och smidigt. (Disney var på god väg när de sålde filmer för streaming via sin hemsida – dock så var de dyrare än att köpa en faktisk dvd i affären…de har inte riktigt förstått grejen ;) ).

 4. Framför allt skulle jag vilja se en nischad sajt med film som är svår att hitta och få tag på. Dekalogen 5, estniska filmen Klassen och så vidare. Film som varken visas på bio, eller går att hitta på hyr-DVD men i vissa fall finns på TPB.

  Visst finns dem här filmerna att köpa, men de är dyra och jag har inte råd att lägga ut 250kr för en film jag ska se en gång.

 5. Pingback: Småortsbiograferna utnyttjas av SF, Copyswede, MPAA och gud vet vem « Le hemsida de Magnus Lander

 6. Pingback: 3D-bio är framtiden för biografen på Bloggywood

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>