DVD-recension: Wall-E

Vart är världen på väg egentligen? I Pixars nya gullegullfilm Wall-E får vi svaret: När människorna ignorerat miljöhotet tillräckligt länge flyr vi ut i rymden på en evig femårskryssning där vi blir uppassade av robotar medan fettmassan ökar och skelettet i våra kroppar förtvinar. Under tiden har vi robotar som städar upp därhemma – eller rättade sagt robot: Ensam kvar är Wall-E, som nu känner sig lite isolerad efter att i hundratals år städat upp efter slit-och-släng samhället. Med känslorna på utsidan och ett hjärta av guld längtar han efter någon att mysa och hålla handen med. (Den lilla kackerlackan är inte så kramgo ;)). Han tröstar sig med roliga pryttlar upphittade i sopberget under städpassen.

Med mängder av robotar och manicker charmar sig Pixar in bakvägen med sin lektion i hållbar utveckling och påminner oss på ett lagom sentimentalt sätt att det kan gå riktigt illa om vi inte sätter fart snart. Känner man sig trött på sopberg och miljöproblem, ges även en söt engagerande hi-tech kärlekshistoria om en väldigt artig robot utan vänner som har mycket att lära människorna i rymden om känslor och ömhet.

Vid det här laget finner jag det ganska omotiverat att älta om pixars tekniska fulländning, så jag låter bli. Wall-E har ett engagerande manus på många sätt och deras sinne för detaljer är med även denna gång och trots kliniska robotar är mysfaktorn är hög när man utforskar ytterligare ett nytt område, rymden.

Efter att ha väntat på att få se denna film med engelskt tal sedan i somras måste jag säga att det ändå var värt väntan! Jag är fullkomligt såld på Wall-E både som robot och som film: analysera inte, döm inte, bara ta den här lekfulla roboten och underhållande filmen för vad den är!

Betyg 5 av 6

Finns på dvd från 18 november.

2 reaktion på “DVD-recension: Wall-E

  1. Vänta, miljöhotet?

    Var det inte soporna som fick människorna att fly från jorden? Och att det faktumet att jorden förvandlades till en öken var just att den var täckt med skräp?

  2. Hmmm…ja, precis och som en följd finns det inte tillräckligt med syre på jorden för liv. Detta tolkade jag som miljöhot – men att kalla det för ”miljöhotet” kanske var lite missvisande ;), jag ska omformulera!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>