De 30 bästa öppningssekvenserna


En webbdesignlärare jag hade i gymnasiet sa en gång: ”Undvik att länka till andras sidor, det är ju som att göra reklam för andra affärer i ditt skyltfönster!” Med all respekt ;), men det var då internet fortfarande befann sig i vaggan, och jag måste tipsa om Smashing magazine som har gjort en ypperligt bra lista över oförglömliga öppningssekvenser i filmer.

Filmer från Vertigo till Halloween, Europtrip till Catch me if you can. ?verst på listan finner vi en film som garanterat hade toppat min personliga sammanställning: Lord of War som har en öppningssekvens jag aldrig kommer glömma. I fem minuter följer vi stilfullt och vackert tillverkningen av ammunition – en sekvens som sammanfattar hela filmen!

Det är ofta jag tänker ”Oj vilket bra intro det här var”, men nu när jag vill ha fram dem så minns jag inte. De enda jag tänker på är Lost Highway och A tale of two sisters. Vilka skulle ni vilja ha in på listan?

5 reaktion på “De 30 bästa öppningssekvenserna

  1. Skulle vilja ha öppnings talet Patton pansar generalen. Man blir ju bara slagen tillbacka av denna välltaliga gammla man.

  2. Pingback: Tidsfördriv för nyårslediga « Crippas filmblogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>