Recension: Dead Space – Downfall


Harrejavvlar!

Det är vad jag kan säga efter att ha sett Dead Space: Downfall. En film som fungerar som prequel till vad som är ett (sägs det mig) riktigt bra spel till PC/PS3/Xbox360. (Jag har ingen konsol och ingen kraftig PC. Nån som vill ge mig en?)

Det här är såklart i mångt och mycket ett klassiskt upplägg och hela filmen igenom så har den såklart lånat mycket, väldigt mycket, från kanske främst Alien/Aliens eller The Thing, men det funkar. Oj, vad det funkar.

Storyn är också djupare än bara rymdvarelser som attackerar, det finns en specifik mekanik bakom deras beteende och varför dom gör som dom gör med sitt byte ? vi människor. Vad gäller oss människor emellan så har man också fått till en rätt intressant konflikt med religiösa undertoner (eller kanske övertoner).

Det är dessutom bitvis riktigt actionintensivt och trots att det är animerat så blir det rejält obehagligt och ruskigt emellanåt. Det är ju såklart ibland en stor fördel att det är animerat eftersom man då kan ta ut svängarna. Rejält.

Roligast av allt var nog ändå att jag sett en del av spelet i diverse speltrailers
och annat och bara råkade snubbla över att det också gjorts en film. Dom som spelat spelet säger dock att man inte ska ha gjort det innan man ser filmen för då tas udden av lite.

Så det kanske är bra att jag har det magert på hårdvarufronten hemma. Nä, det kan det väl ändå aldrig vara?

Nästan en fyra. Nästan.

Betyg 3 av 6

Ps Det finns en prequel till prequeln, faktiskt. En grafisk roman som lagts upp i stillbildsfilmform på dutuben såklart. Första delen finns här och är inte heller så dum faktiskt. Ds

8 reaktion på “Recension: Dead Space – Downfall

 1. Dead Space, 2008 års bästa spel om ni frågar mig, och skälet till det är just det sätt man tagit tillvara på influenser och skapat ett bra och unikt djup i berättelsen. Dead Space: Downfall tycker jag dock inte imponerade lika mycket som spelet. Inte för att filmen är dålig, absolut inte… utan för att jag saknar karaktärsdjupet i den. Det märks att filmen mer är en prolog till spelet än nåt annat.

  Det märks kanske inte lika mycket i Downfall som spelet i sig, men en annan klar influens från filmens värld är utan tvekan härliga Event Horizon.

 2. Helt riktigt Johan med Event Horizon.
  I övrigt ligger din åsikt ju i linje med andra som spelat spelet innan de sett filmen, jag tror att upplevelsen blir väldigt annorlunda i så fall.
  Själv hade jag ju bara sett trailers och lite in-game-sekvenser av spelet innan jag såg filmen så jag hade ingen aning om handling.
  Det är nog så det ”måste” vara för att man ska gilla filmen helt och fullt.

 3. Ja, jag hade spelat kanske 80% av spelet när jag kom över serien och filmen, så då hade jag ju redan fått det mesta serverat handlingsmässigt. Så det stämmer nog bra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>