Topp 5: De vi kommer sakna mest från 2008

Topp 5: De vi kommer sakna mest från 2008

Det du läser just nu är inlägg #2000 här på Bloggywood! Då passar det väldigt bra att vi välkomnar dig till ett nytt och (förhoppningsvis) ett regelbundet inslag på Bloggywood kallad Topp5.

Det är väl ganska uppenbart vad det handlar om. Men varje vecka listar vi Topp5 inom en massa olika ämnen, kategorier o s v. Har du önskemål på Topp5-listor, skriv det bland kommentarerna.

Denna vecka handlar det om de fem personer som dog under 2008. Fem personer som Bloggywood kommer att sakna. Det är personer med långa karriärer och men även någon vars karriär på riktigt började bli intressant.

Här är de fem som vi kommer att sakna mest från 2008:

5. Sydney Pollack

Den oscarsvinnande regissören Sydney Pollack dog den 26 maj 2008 i magcancer. Som regissör gjorde han många filmer som kommer gå till historien. Filmer som The Way We Were, Absence of Malice och Tootsie.

Men han var inte bara regissör. Som producent hade han en hand med i habila filmer som Michael Clayton, Cold Mountain, The Talented Mr. Ripley och Sense and Sensibility.

Du såg antagligen honom personligen i ett antal filmer. Han syntes i en biroll i Michael Clayton. En bra roll för honom; en roll som gör det lite surare att hans sista film var den romantiska bröllopskomedin Made of Honor som på sin höjd kan få komplimangen ”mysig”. Men å andra sidan. Giganten Orson Welles sista film var 1985 års Transformers.

Trivia: Nominerad till en Oscar för bästa regissör tre gånger, vann för Out of Africa.

4. Heath Ledger

?rets kanske största överraskning/chock var den 22 januari 2008 när Heath Ledger dödförklarades efter att hittats i sin lägenhet efter en ofrivillig överdos på receptbelagda mediciner.

Man skulle kunna kalla det för populism att ha med Heath Ledger på den här listan, men det tycker vi är en skymf. Intrycket av Heath var att han hade så mycket mer att ge; hans karriär började precis bli väldigt intressant när han lämnade världen.

Trivia: Nominerad till en Oscar för Brokeback Mountain. Hoppade av från Baz Luhrmanns Australia till förmån för The Dark Knight. Som han nu också är nominerad för!

3. Don LaFontaine

Du har hört honom hundratals gånger, men säkerligen aldrig sett honom. Don LaFontaine var Herr Trailerröst. Trailers kommer aldrig att vara det samma utan honom. De kanske kommer bli bättre, men aldrig så O.T.T..

Vad ska vi göra utan den här karln? Han var en legend!

Trivia: Det ryktas att Don LaFontaine gjorde röstjobb till över 5000 filmtrailers och över 500 000 radio- och tv-spottar.

2. Paul Newman

För oss var han en av, om inte den, sista riktiga filmstjärnan. Han hade en karriär som spände över flera decennier och förkroppsligade flertalet ikoniska karaktärer som Cool Hand Luke, Fast Eddie Nelson och Hud Bannon.

Närhelst han varpå duken så var det svårt att slita blicken, hans galna mix av talang, karisma, elegans, humor och ödmjukhet sög tag i en och vägrade släppa greppet. Han hade en nästan hypnotisk effekt.
Paul Newman var ett original och en raritet. Hollywood, och vi, är bra mycket fattigare.

Trivia: Oscarsnominerad tio gånger, vann för bästa huvudroll i The Color of Money. Gjorde en sjuhelvetes dressing.

1. Stan Winston

Stan Winstons arbete kan sammanfattas med ett ord: magi.
Ingen specialeffektsmakare och makeup-artist (ok, Rick Baker är honom hack i häl) har förverkligat så många vansinniga idéer och varelser från febriga regissörers drömmar. Hans meritlista talar för sig själv; Aliens, Predator, Monster Squad, The Thing, Edward Scissorhands, Terminator 2, Batman Returns, Jurassic Park och Big Fish för att nämna några.

Skräck- och sci-fi-genren kommer aldrig vara sig lik. Winstons arbete och uppfinningsrikedom är ett av skälen till att vi som små parvlar först blev hänförda av film.

Det är inte bara en person som gått i graven, det är en epok.

Trivia: Oscarsnominerad 10 gånger, vann för bästa smink på T2 och bästa specialeffekter på T2, Aliens och Jurassic Park. Fick oss alla att tro på hiskeliga saker.

Andra minnesvärda människor som lämnade oss det gångna året:

 • Jae-hwan Ahn (1974-2008)
 • Christian Brando (1958-2008)
 • George Carlin (1937-2008)
 • Cyd Charisse (1921-2008)
 • Jin-shil Choi (1968-2008)
 • Eva Dahlbeck (1920-2008)
 • Guillaume Depardieu (1971-2008)
 • Van Johnson (1916-2008)
 • Bernie Mac (1957-2008)
 • Suzanne Pleshette (1937-2008)
 • Brad Renfro (1982-2008)
 • Ann Savage (1921-2008)

11 reaktion på “Topp 5: De vi kommer sakna mest från 2008

 1. Bra lista! När det gäller den mästerlige Sydney Pollack tycker jag ofta att man förbiser hans rollprestation i Eyes Wide Shut, där han faktiskt är grymt bra.

 2. Conan, LB: Så går det när man försöker ha en liten lättsam text som skrivs ut automagiskt. Ser till att ändra den. För att Stan Winston är död, det diggar man inte.

 3. Skulle sagt att saknaden efter Heath Ledger är störst dom andra är otroliga killar men Heath, jag kan inte sluta tänka på vilka otroliga roller han skulle kunna göra. han skulle ha blivit en helt otrolig legend även om han redan vid sin unga ålder redan ahr blivit en legend. HAns död är ännu svårare efter hans roll som Joker som är av de bästa roll tolkningarna någonsiN!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>