Sidan 3: ?rebros kommunala musikskola framför ett stycke filmhistoria

Kvällens Sida 3 har en riktig fredagsfeeling. Det är ett klipp med ?rebros kommunala musikskola när de framför den klassiska Also Sprach Zarathusthra. Här är det infogat i den klassiska scenen från Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey som innehåller samma musik, men då framförd av en… en… professionell orkester.

Mycket nöje!

11 reaktion på “Sidan 3: ?rebros kommunala musikskola framför ett stycke filmhistoria

 1. Storyn stämmer inte riktigt. En kompis till mig har forskat lite i detta. Klippet framförs av, om jag inte minns fel, en engelsk orkester. Ett gäng professionella musiker som har bytt instrument med varandra :)

  Så, nu har jag rentvått ?rebros kommunala musikskolas namn!

 2. Japp, den fanns på Spotify (tills igår, faktiskt) under artistnamnet Portsmouth Sinfonia. Den finns också med på kulturverket Absolute Kalkon.

 3. björn: om du menar Portsmouth Sinfonia så är det inte alls samma inspelning! om du tycker de två versionerna låter lika så är du nog lika tondöv som dem ;) ..iof så kan det vara nån annan engelsk orkester du tänker på så bringa lite ljus i din berättelse och ljudklipp på det!

 4. Jag får återkomma, för det var som sagt en kompis som var mer insatt i detta. Det KAN ju visa sig att han har fel och att det egentligen är ett gäng ?rebroare som spelat in detta klipp.

  Som sagt, jag återkommer.

 5. Hmm, här kom ett snabbt svar. Lyssnade på denna version och Portsmouth Sinfonia och tycker det låter rätt lika (jo jag kanske är tondöv). Det som skiljer är ljudkvaliteten.

  Signaturen Baghshy skriver i kommentarerna till denna video som svar till en annan kommentar: ”Hello Lena. I’m afraid it’s exactly the same version. The sound quality is totally different but the mistakes are identical. I promise you, it’s the absolutely unrepeatable Portsmouth Sinfonia!”

 6. Efter vad jag har hört ska det inte vara någon professionell orkester, utan en orkester där vem som helst (oavsett nivå) får vara med, därav att det låter som det gör.

 7. men det är ju inte samma fel i båda versionerna (ha två fönster öppna och lyssna samtidigt) så det är isf någon annan orkester.. det är kanske inte i örebro men det låter onekligen roligast så :)

 8. Björn jag måste säga att du har fel. Har lyssnat på båda inspelningarna och jag kunde höra på första tjutet at det var olika inspelningar. Jag är utbildad musiker och haft många gehörslektioner i mina dagar. Det är olika tonarter, i den ena inspelningen kan en fras röra sig uppåt i tonerna medan i den andra inspelningen neråt.

  Bagshy som skrev att misstagen var identiska skulle nog kunna påstå att ”Smoke On The Water” och ”Här Kommer Pippi Långstrump” var 2 identiska låtar. Med skillnaden att den senare bara sjöngs på svenska.

 9. Pingback: jari & BATTIS

 10. Det är givetvis Portsmouth, hur roligt det än kan vara att driva med barn. Anledningen till att det låter olika är att första blåsinsatsen är bortklippt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>