Recension: Män som hatar kvinnorFilmatiseringen av den första delen i Stieg Larssons minst sagt populära trilogi är värdig böckerna. Ett bra betyg när man pratar böcker till film.

Män som hatar kvinnor öppnar med att journalisten Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist) sitter i klistret. Rättegången mot honom kring förtal är i slutpunkten och han blir dömd till fängelse. Strax efter domen meddelats kommer mångmiljadären Henrik Vanger (Sven-Bertil Taube) med ett erbjudande om att gräva affärsfamiljens mörka hemligheter. Mikael ser en chans att komma bort från Stockholm och kanske hitta inspirationen att skriva igen.

Många har säkerligen redan koll på historien och karaktärerna. Böckerna har sålts i tre miljoner exemplar bara i Sverige. En boksuccé sätter så klart höga förväntningar på en filmatisering.

Det dåliga
Stundtals lider filmen av riktigt träig dialog. Ett fel som man får lägga hos manusförfattarna Nikolaj Arcel och Rasmus Heisterberg. Träig dialog leder också till träigt agerande från skådespelarna. Något man får lägga på regissören Niels Arden Oplev. Om det har med att dessa herrar alla kommer från Danmark och då kanske inte lägger märket till nyanser och ”flowet” i det svenska språket kan diskuteras. Slutscenerna i filmen lider också av att vara något klyschiga och ostiga. Ni kommer att förstå vad jag menar.

Det bra
?ven om det låter som svidande kritik med det dåliga så finns det mycket som är bra med filmen. En hel del har tagit bort från böckerna vilket enbart är till filmens fördel. Mikael Blomkvists kvinnoraffärer är som borta, vilket var de svagare delarna av böckerna (och hade tagit för lång tid att etablera i filmen) och ”hackandet” hanteras på ett bra sätt.

Filmen har också en del humor som glimtar till ibland. Noomi Rapace som hackern Lisbeth Salander är lysande och flertalet av hennes scener är starka och väldigt obehagliga.

Till slut
Tack och lov så slutar inte den svenska filmatiseringen av en av de mest populära böckerna på sistone i ”en Beck-film”. Detta är bättre än så och värdig grundmaterialet. Män som hatar kvinnor har en bra grundhistoria, flertalet starka scener och bra rollprestationer från många från sveriges skådepelarelit.

Betyg 4 av 6

14 reaktion på “Recension: Män som hatar kvinnor

 1. Pingback: Den første anmeldelsen(?) av Menn som hater kvinner er her « Hjorthen uttaler seg om ting han ikke har greie på

 2. Pingback: Dags att boka biljetterna « Snowracer - Christians dagsstatus

 3. Kal: Så bara för att det är träig dialog i boken så ska det vara det i filmen också? :) Om det nu var Stiegs fel (jag minns faktiskt inte) så borde det ha rättats till i filmatiseringen. I mitt tycke.

 4. True dat. Men det är inte en lättjobbad förlaga. Enda gången Stieg bredde ut sig var ju när han helt omotiverat skulle beskriva konfigratuionen för Lisbeths datorer.

 5. Pingback: Se bilder från Män som hatar kvinnor på Bloggywood

 6. Pingback: Smygtitta på trailern till Stieg Larssons Män som hatar kvinnor på Bloggywood

 7. Vid skrivandets tillfälle har jag ännu inte sett filmen, men kanske återkommer jag efter att jag sett den.

  Men hur som haver.
  Då jag fick veta att Michael Nyqvist skulle spela Blomkvist, blev jag fruktansvärt arg.
  Egentligen vet jag inte vad som kopplade på min ilska, men bilden jag har i mitt huvud hur Mikael Blomkvist ser ut, överens stämmer verkligen inte med den utvalda skådespelarens utseende.

  Så säg mig, jag som inte har sett filmen – passade han som rollen?
  Jag hade nämligen hellre sett Jakob Eklund (i en mer trimmad version, likt då han spelade i filmen Livvakterna) i rollen på något vis.
  Det kändes som man valde Michael Nyqvist för att han spelat i många filmer (och är naturligtvis väldigt duktig), men man försökte inte överensstämma den utseendemässiga bilden av Mikael Blomkvist (stavningen på efternamnet) i boken?

  Jag hoppas dock att filmen i övrigt är bra,
  men eftersom böckerna är så fantastiska, känns det som om jag går in i biosalongen för att kritisera :)

  (bra hemsida för övrigt!)

 8. Jag tyckte om filmen. Jag har inte särskilt höga krav på svensk- tillverkade filmer men den här filmen var bra. Lisbeth tillförde en viss humor i filmen som jag inte upplevde i boken, vilket bara gjorde filmen ännu bättre.

 9. Michael Nyqvist gör rollen jättebra!! han påminner lite om Wallander på något sett :) lite snällare kanske.. så oroa dig inte :)

 10. Håller inte med er i era argument, elingt mig är detta lätt en av de bästa svenska filmerna någonsin, skådesplar instasterna är grym, rapace och haber är otroligt trovärdiga och haber är så jävla äcklig. Filmen är spännande rakt igenom förutom kanske lite ibörjan men de samma är de med boken, så de är inte filmens fel. Scenerna är grövre och råare inte i beck och wallander tappning utan mer likt ”mord i sinnet” och”sev7en” stucket nåt som man skanar i denna typ av svensk film vilket ger back just den lite mesiga stämpel som den ändå har.
  Denna film ska ha en 6 utan tvekan, snyggt gjord eär den med och slut scenen känns inte klyshig utan riktigt bra, förutom att jag skulle vilja att någon vissa aka martin beck skulle få lite mer stryk

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>