Nordisk film – har en plan..!

filmsalong2
Nu tar Nordisk Film & TV-fond i med hårdhandskarna för att få fart på den nordiska filmmarknaden: I ett treårsprojekt som går under namnet ??NordicHigh-Five?? ska distributionen av nordisk film gynnas via ett nytt produktionsstöd. (Som återbetalas).

I varje nordiskt land har ett distributionsbolag utsetts som samarbetspartner för att samarbeta med bolagen från de andra länderna. Kraven har varit att det ska vara ett bolag med expertis inom området smalare kvalitetsfilm (be någon definiera termen ;) ) ? i Sverige är det NonStop Entertainment som kommer att jobba med projektet.

Tanken är att detta system ska göra nordisk film mer tillgänglig för den inhemska publiken, göra den mer kommersiell och därigenom öka möjligheterna för upphovsmakarna att gå med vinst. I den första kullen filmer ser vi bland annat ??De ofrivilliga?? och ??Kenny Starfighter?? (Jag har visserligen inte sett den senare filmen, men sätter ett litet reserverat frågetecken bredvid den angående kvalitetsstämpeln, möjligen har den kommersiellt potential…)

Fin tanke det här med att försöka få igång intresset för nordisk film genom att främja distributionen. Den helt neutralt ställda frågan är: kommer det att ge något? Projektet kommer att utvärderas efter två år – vi får se vad slutsatserna blir då. Personligen är jag tveksam, utfallet beror nog på ifall man är villig att tänka lite nytt, om bolagen är villiga att använda sitt stöd till att utveckla distributionsförfarandet kanske de har något vi kan nappa på.
Vad tror ni?

Kolla in Nordisk film & TV-fond för mer info!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>