De tio bio-orden

Charlton Heston i The Ten Commandments

Som bekant är jag inte ett jättestort fan av biosabotörer. Bio är ett nöje och dessa okunniga stackars individer berövar resten av den förväntansfulla publiken på sin upplevelse.

Efter förra veckans besök på filmstaden börjar jag misstänka att min kära hemstad klonar dessa huliganer, samtidigt som jag inser att de inte tacklas genom långa hårda straff, utan med kunskap och vägledning: Här kommer således 10 lektioner i biovett som med fördel anslås i foajén på landets biografer, på popcornmuggar eller varför inte på en stor blinkande skylt ovanför duken?

 • Karaktärerna på duken är inte här på riktigt, dvs. det hjälper inte om du högljutt berättar för dem vad de ska göra.
 • Välj ditt biogodis med omsorg och ha dina biogrannar i åtanke i processen. Om du finner det nödvändigt att ha hårda krasmande karameller – tugga med stängd mun – eller helst inte alls. Dessutom räcker de längre om du inte hysteriskt försöker knäcka dem.
 • Prasselpåsar undanbedes. Går det ej att undvika, preparera dem i förväg genom borttagning av överflödigt papper.
 • Om du eller ditt biosällskap av någon anledning måste lämna salongen – berätta inte högt vad som hänt när personen återvänder.
 • Varje besökare har betalt för sitt område av salongen. Håll dina armar och fötter inom ditt ”stolområde”! Detta innebär inte att det är tillåtet att sparka på ryggstödet framför dig. Oavsett hur gammal du är.
 • Om du någon gång under filmen inte skulle hänga med – ta ett djupt andetag, fundera lite så ska du se att du fattar galoppen snart – ta inte ut din stress på hela salongen genom att skrika frågor högt i luften.
 • Men skrik inte heller ut för dina biovänner att du har fattat igen. Det är för oss helt ointressant, för vi är – återigen – där för att se filmen.
 • Om du skulle anlända efter filmens början: smyg in tyst och ta första lediga plats, sitt ner och håll truten. Vi som redan är där kom nämligen i tid för att vi vill se filmen och INTE fyra yra höns dividerande om vilken rad det är ni ska sitta på och hur ni kommer dit. Ett tips på vägen: om ni kommer när det är ljust ser ni bättre.
 • Under eftertexterna: sitt still eller res er upp snabbt och smyg ut. Undvik att stå upprätt och länge framför de som vill se dem!
 • Om din granne stör – ha civilkurage nog att tala om det för denne.

Amen.

Alla vi cineaster genom Helena aka ”Sheldon”

2 reaktion på “De tio bio-orden

 1. Hej Alla! Detta inlägg har jag klistrat och klippt från gamla Bloggywood. Det skrev 5 kommentarer till detta inlägg som tyvärr inte hängde med till nya Bloggywood. Så de har inte plockats bort av oss på Bloggywood, det är bara tekniken som spelar oss ett spratt!

 2. Pingback: Strömma HD till XBOX 360 | Sweet Spot

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>