Recension: Transformers: De besegrades hämnd

transformers
Med sina 2 timmar och 30 minuter av konstant transformerande, klink och ultra-snabba fightingscener med utomjordingssrobotar är Transformers: De besegrades hämnd det ultimata verktyget att visa vad hemmabion går för. Men lever den upp till sig själv?

Denna gång ska vår hjälte Sam Witwicky äntligen få ett normalt tonårsliv och börja college. Även om detta för komedi-föräldrarna är så nära jordens undergång man kan komma, finns det mer allvarliga strider runt hörnet. Decepticons har nämligen av flera anledningar inte ännu lämnat jorden; Resten av den förmodligen väldigt snabbt ihopkokade handlingen känns bara som en ursäkt att föra ihop Hasbro-figurerna i strider. Denna gång uteblir både rysningarna av välbehag och de stående hårstråna på slutet. Inte ens Linkin Park lever upp till sig själva. Vad beror detta på?

Ett: kopia. Bay har tagit exakt samma struktur som i Transformers. EXAKT! Klocka filmerna och jämför! Jag skulle tro att det på minuten lika.

Två: filmen har fått en rejäl släng av ”Balthazar-sjukan”, den epidemi som just nu sveper över filmvärlden. Filmens enorma längd till trots finns det inte tid för alla mängder slutsatser som ska dras och följaktligen hoppar vi känguru mellan action-episoderna och spänningen däremellan försvinner. Den nödvändiga informationen och lösningarna kommer lite väl lätt till våra hjältar respektive bovar – om den kommer alls. Har man struntat i luckorna med mening?

Tre: de snygga bilderna till trots blir jag blir immun mot actionscenerna. Det är inte tufft längre – gäääsp! Vi vet att ni kan animera! Vi vet att ni är bra på bildkompositioner! Utveckling tack!

Fyra: 150 minuter av LeBoufs tefatsögon och Fox playboy-poser med plutande läppar gör mig lätt illamående och kärleksscenen mellan Sam och Mikaela skulle strukits. Det kan vara det fånigaste jag sett på länge. En efterföljande bildsekvens på vågor mot en klippa var det enda som saknades. *kvälvningar*.

Bay ska naturligtvis ha en eloge för sitt oslagbara recept av storslagna actionscener i kombination med under bältet-humor. Även om vi har sett det innan så funkar det. Stundtals blir jag helt uppslukad och köper totalt karaktärernas jönseri, även om humorn är mindre frekvent och lite mindre överraskande. Jag skrattar högt flera gånger åt fyndiga lösningar och mini-twistar – även om jag saknar den mängd fiffiga filmreferenser ettan bjöd på.

Jag vill även ge ros till manusförfattarna då filmen trots action och humor med lite goodwill kan göras riktigt djup. (Haha) Dialogen är välskriven och många konflikter är igång, inte minst det härliga familjedramat. (Bortsett från hålen i själva intrigen.)

Trots stencilering av den första filmen är Transformers: de besegrades hämnd underhållande som sig bör. Men när slutstriden kommer har salongens besökare myror där bak istället för nålar. 2 timmar och 30 minuter är för långt för en kopia. Följdaktligen ligger alla hårstrån på min kropp kvar denna gång när Optimus Prime kör sitt avslutningstal.

Betyg 3 av 6

Ps. Synd att den svenska titeln inte är lika fyndig som originalet: Transformers: Revenge of the Fallen.

16 reaktion på “Recension: Transformers: De besegrades hämnd

 1. Urusel recension! Du säger mot dig själv! Michael Bay och manusförfattarna Alex Kurtzman och Roberto Orci står inte för djupa och allvarliga filmer, de står för ren underhållning och det var vad vi fick från denna filmen. Se den för action och humor vilket ingen annan än Michael Bay gör bättre.

  Dessutom heter den Revenge of the Fallen på engelska. Stor bokstav i Fallen som ett namn, då det är de huvudfienden heter. Den är då egentligen fel översatt till svenska som du kommer fram till.

 2. Martin -> Det är väl ingen som säger sig tro att Transformers 2 har sina kvalitéer som en seriös djup film?

  Själv tyckte jag filmen var minst en halvtimme för lång (eller så är det för obekväma stolar på normala biografer i Sverige), det var inte en speciellt komplicerad story att berätta och fightingscenerna var ofta onödigt utdragna.

  Stundtals kändes det också som en reklamfilm för ett blödande General Motors, snacka om misslyckad comic relief med ”The Twins”.

  Jag tycker att ettan var ganska underhållande och det var stundtals även denna, men inte lika bra. Men – så har jag inte varit något stort Transformersfan när jag var liten heller… :)

 3. Actionscenerna i den första filmen var under all kritik. Så rörigt och suddigt och dammigt och gud vet vad att ingenting egentligen ”syntes”. Utan tvekan det sämsta med föregångaren — och verkar ju inte ha blivit bättre nu, så nej tack — den skippar vi.

 4. Och för övrigt, du som kallar dig Martin, du verkar vara en bra otrevlig person. Sluta upp med det, för allas trevnad.

 5. Tyckte den här var lika fantastiskt underhållande som Ettan coh Bad Boys II är. Michael Bay är bäst på denna underhållingsgenre. (vissa av hans filmer kanske inte är lyckade dock)

  Vilken kärleksscen syftar du på? Eftersom jag inte komma på nån som jag störde mig på.

  Är så otroligt glad för min breda smak. Det här underhåller mig totalt… Samtidigt älskar jag allt från Film Noir till franska draman och amerikansk independent.

 6. Vad jag menade var att filmen trots sina brister och tack vare Bays handverk är underhållande. Jag ville börja hårt för att ändå avsluta med att den är spännande och sevärd.

  Synd att recensionen uppfattades som förolämpande. Jag har ställt filmen mot Bays succé från 2007 – som jag fullkomligt avgudar – och utifrån det kommit fram till ovanstående tankar.

  När jag lekte med tanken att det skulle finnas ett djup – var det inte för att JAG själv söker det – utan för att leka med just stereotypen att det inte skulle finnas något.

  Bara för att jag gillar actionfilm med komiska inslag vill jag inte förolämpad av en kopia av det senaste mästerverket. Om jag velat se Transformers hade jag sett Transformers – inte Transformers: De besegrades hämnd. Men jag tycker fortfarande den är sevärd och som jag skriver bitvis väldigt underhållande och spännande…men som helhet stannar det på en trea. (Till skillnad från ettan som verkligen förjänar sin fyra).

  Kärlekscenen i slutet när det säger att de älskar varandra i solnedgången…otroligt klyschigt. Förmodligen är den där för att behaga publikens tonåringar ;)…

 7. Transformers 2 är en av dom bästa filmer någonsin och effekterna är så bra gjorda så man ryser i hela kroppen. varför ska man göra denna film om de inte är några effekter eller robotar med!? går jag på Transformers så vill jag se action till 110 procent och de va de verkligen också.

  Varför säga gäsp till en så bra film! jag säger gäsp till filmer som Shakespeare in Love lr äckligt lång tråkiga Titanic.

 8. Jag har inte sett filmen ännu, men när Transformers kom blev jag förälskad i filmens charm och dess makalösa effekter.
  Den hade ALLT en actionfilm ska ha.

  Jag håller med Martin, urusel recension av dig Helena.

  Inget personligt mot dig, men varför sätta en kvinna att recensera en actionfilm?
  Actionfilmer kommer alltid innehålla några saker som kvinnor avskyr: Pang-pang scener, snygga tjejer och en ganska tom story.

  Man kan inte sätta sig och kolla på Transformers – De besegrades hämnd och förvänta sig en story som är djupare än ”I am Sam”. Och tvärtom, förvänta sig ”Meninge Ryan” – när man tittar på ”Forrest Gump”.

  Sen gillar jag inte ditt sätt att alltid lägga in en negativ aspekt i din text till allt positivt du nämner.

 9. Varför skulle inte en kvinna kunna recensera en actionfilm? Ser vad du skriver Jimmy, och visst, actionfilmer är ofta ganska mansgrisiga på sina håll, men det beror väl också lite på perspektivet. Precis som kvinnan (i detta fall representerad av Megan Fox) lyfts fram som en sexsymbol, så brukar ju även de manliga karaktärerna i actionfilmer ha liknande attribut. Tänk Bruce Willis i Die Hard, till exempel. En riktig hunk som säkerligen lika många tjejer drömmer om, som antalet killar som känner sig attraherade av Megan Fox. Men självklart ska actionfilmer spela en hel del på dessa könsroller, de nästintill stereotypa karaktärerna och det måttligt sexistiska — för det är ju sånt vi vill se när vi går och ser en actionfilm.

  Men som sagt, att låta en kvinnlig recensent recensera en actionfilm just ur den aspekten tycker jag är vettigt. Just för att se om den faktiskt går hem även hos en kvinnlig publik (om vi nu ska vara så trångsynta och anta att en kvinnlig kritiker representerar alla kvinnor). Det enda som borde spela någon roll för vem som recenserar olika filmer borde vara att just den och den recensenten har ett genuint intresse och fattat ett stort tycke för filmgenren. Precis som det är lika viktigt att placera en jazzkunnig men hårdrocks-hatande recensent på en jazzkonsert och inte på Sweden Rock. Även om tillfälliga ombyten, recensenter emellan, kan vara välkomnat — om än inte att föredra hela tiden.

 10. Tycker Helena var för snäll i sin recension. Jag älskade Transformers som liten, men av de figurerna finns det inte mycket kvar att hämta. I Michael Bays version är robotarna en enda gröt av metall vilket leder till att man i actionscenen inte har en aning om vem som slåss med vem.

  Problemet med actionscenerna i Transformers 2 är att de inte har någon underbyggd dramatik, som ettan i alla fall hade i viss mån. De slåss bara för sakens skull och av det VÄLDIGT krystade handlingen som alla glömt efter att actionscenen pågått i en timme utan att något väsentligt inträffat. Manuset innehåller så mycket logiska luckor man skulle kunna sålla Obelix bautastenar genom det (t.ex. hur fan armén i ökenscenen inte kan kontakta sin bas medan Jon Turturro kan ringa upp dem med en jävla mobiltelefon!)

  Hur många ”comic relief” karaktärer är det möjligt att pressa in en enda film?

  Bay gör det så jävla lätt för sig när den här gigantiska roboten Devastator besegras, av ett vapen som manusförfattarna bara hittar på utan att ha introducerats. Jävla antiklimax.

  Nej Helena var för snäll.

  Rent tekniskt är Transformers 2 kanske det bästa som någonsin gjorts i actionsammanhang. Inte ett stygn av CGI:n syns, absolut världsklass på specialeffekterna. Tyvärr är det en pajas som drar i trådarna, en jävligt rik pajas för den delen. :)

 11. Sämsta filmen jag sett på bio någonsin?

  Michael bay har ju inte direkt mycket att stoltsera med (Pearl Harbor, Apornas planet..) och att han tillåts förstöra en klassisk serie som transformers är bara ren tragedi.

  Lämna regisserandet till de som verkligen förstår, och kan.

  När Optimus Prime efter all militärpropaganda utbrister ”lets roll” var det direkt pinsamt att sitta kvar i salongen.

 12. håller med zai & martin. Fick rysningar i hela kroppen när jag kollade på TF2, effekterna,slagsmålen,biljakterna och allt annat var mycket roligare och bättre i 2an än i ettan. Tyckte också att deras handling var mycket mer spännande och att dem spelade in i tex egypten och jordanien(den annorlunda miljön) gjorde allt mycket mer spännande. Älskar transformers och tycker Bay är en fantastisk producent och director. Som om ni som klagar kunde ha gjort bättre.. verkligen INTE.

 13. Remaken av ”Apornas planet” gjordes ju förövrigt av självaste Tim Burton och har föga lite med pajasen-Michael Bay att göra..

 14. Jag är otroligt besviken på denna film!

  Den första Transformers har bra handling, seriösa och tuffa scener, inte alltför macho humor och ingen felfri karaktär när det gäller tuffhet. Det fanns charm och en magisk känsla i den första filmen. I tvåan är detta bortblåst!

  Det börjar riktigt bra med striden i Shanghai, men redan här kommer glimtarna av de löjliga, sexuella och onödiga macho-skämten som tar över filmen. Meningar som när Sideswipe efter att ha skurit igenom Sideways säger ”Damn I´m good”! och texten på en av tvillingrobotarnas glassbilsskal säger ”Lick my poppystick” suckar man av fånighet. Om nu Helena tycker att under bältet-skämten var roliga i denna film så undrar jag vad hon tänker. De fåniga nya karaktärerna som den gamla och senila Jetfire och de två urkorkade Twins med sina deformerade ansikten och den sexgalne decepticonen Wheelie får en att surna av fantasilöshet. Vissa nya karaktärer som kattdjurs-decepticonen, människo-decepticonen och Autoboten Sideswipe är ganska stora plus (men räcker inte för att göra denna film till ett positivt tal).

  Och ska detta föreställa en hämnd (vi svenskar har översatt originaltiteln fel)? jag trodde ärligt talat att Autobotsen och människorna skulle få rikligt med spö, det är ju bara Optimus som får spö (stort puls att han dör, mera verklighetstroget). Att t.o.m karaktärer som Bumblebee och Ironhide skulle dö skulle verkligen ge poäng åt att kalla detta en hämnd. Och alla Decepticons i slutet gör att man blir supersnurrig och de gamla härliga karaktärerna från första filmen som Ironhide och Ratchet får inget utrymme i denna (ursäkta franskan) SKITFILM.

  Humorn och skämten är urusla, rena White Trashet! Järnpungkulor, juckande Decepticons och pruttande gammelrobotar är kanske något jag kan skratta åt, men de passar absolut INTE in här, det förstör det episka och tuffa med Transformers. Den enda charmiga humorn är den mellan Sam och familjen Witwicky, och med endast den skulle det också ge plus åt denna film. Och det extremt larviga, matineaktiga, supersnabba och supersnurriga klimaxet/slutet när Optimus får delar av jetfire (det tyckte jag var urtöntigt) och när Optimus säger ”Let´s roll” blev jag både besviken och skrattsugen. Och Scorponok, den skorpionliknande Decepticonen från första filmen är endast med i några sekunder, det var också dåligt! Och vad händer med alla robotar i slutet, allt man ser är att Sam helt plötsligt står på ett hangarfartyg med Optimus utan några andra bekanta och att Optimus precis som i den första filmen skickar ut ett meddelande. Kan inte manusförfattarna ha haft LITE mer fantasi?!

  Och Matrixen förklaras och introduceras alldeles för snabbt, hade man fått en glimt av den i början då grottmänniskorna tittade på när robotarna byggde Energon-maskinen så hade det kanske varit godkännt. Och att Sam svimmnar och drömmer om The Primes som säger samma gamla filmsörja ”Det har alltid varit ditt öde” så kopplar man direkt till Star Wars och Harry Potter, saker som ”The Chosen One”. Att Matrixen sätter ihop sig då är bara urlöjligt.

  Det enda som var bra med filmen var effekterna, actionscenerna (bortsett från humorn, om man nu kan kalla det humor), de nya TUFFA karaktärerna (inte de töntiga) och musiken (som också var sämre än i första filmen). Men min kärlek till Transformers (den otecknade Transformers), ser till så att jag ändå vill se om denna usla film. Och jag hoppas att Mikaela Barnes (Megan Fox) får en större roll än bröst och läppar i trean som kommer ut den 4 juli 2012.

 15. Den här filmen var riktigt bra, men titeln var helt fel. Original titeln är ju Transformers: Revenge of the fallen om jag inte tar helt fel, och det är en karaktär i filmen som heter fallen? Så, De besegrades hämnd är inte riktigt rätt. Annars var det en riktigt bra film enligt mig :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>