Topp 5: Långa tagningar

topp5_longtakes.jpg

Plötsligt händer det det, nej inte en Triss-vinst. Vi pratar om en lång jäkla tagning. Du sitter i godan ro och glor på en film hemma i soffan eller kanske i biografen och plötsligt händer det. Du tänker: Har de klippt ännu?

Det är lika imponerande varje gång du snubblar över en sådan stund och det kändes givet att göra en Topp 5 på detta på Bloggywood.

Tyvärr visade det sig att det var sjukt svårt då listan på filmer med långa tagningar bara blev längre och längre. Hur fanken rangordnar man detta?

Vi gör i alla fall ett försök och beaktar koreografi, logistik, blod, svett och tårar och försöker här ge er ett antal härliga minuter. Ta en titt i slutet för att se vilka som är bubblare och vilka andra filmer som fanns på vår lista.

5. Goodfellas (1990) / Boogie Nights (1997)

Vi öppnar upp med en delad 5:e plats. Originalet och homage:en skulle man kunna säga. Martin Scorseses ”Goodfellas” från 1990 är inte bara sjujäkla maffiarulle, utan även känd för sin långa tagning med Ray Liotta och Loraine Braccos färd från bilen på gatan och in i nattklubben via köksingången. Varför? Jo, det är lättare att göra en sådan här långtagning än vänta i kön… Sedan så ser det ju helt fantastiskt ut.

Boogie Nights öppnar upp en liknande scen, från gatan och in i nattklubben. Skillnaden som Paul Thomas Anderson gör är att han tar huvudingången. Som han själv berättar i klippet ville han fånga känslan av att gå in på en natklubb och lära känna alla personerna.

YouTube har dock plockat bort alla klipp som innehåller originalljudet på Boogie Nights-tagningen. Ovan är tagningen men med PT Andersons kommentatorsspår inlagd.

4. Children of Men (2006)

YouTube - Children of Men-long take

Alfonso Cuarons ”Children of Men” innehåller två stycken helt utmärkta långa tagningar. Här har vi valt den från bilen. I mitten av kupén sitter en kamera som snurrar runt. Scenen innehåller långa dialoger innan den övergår till nagelbitande action och dramatiska händelser.

Att placera denna på listan kanske är kontroversiellt då den innehåller en hel del specialeffekter pålagda i efterhand. Men det hela är så fantastiskt välgjort att du inte märker det, precis som det ska användas.

Den andra scenen från ”Children of Men” går inte heller av för hackor.

YouTube-embedding för ovan klipp är tyvärr inaktiverat (idoti).

3. Week End (1967)

Runt och runt och runt och runt. Jean-Luc Goddard hade ett ruggigt effektivt 60-tal med närmare två filmer per år. 1967 kom ”Week End” om det franska paret Roland (Jean Yanne) och Corinne (Mireille Darc). Båda har älskare vid sidan av, och båda planerar mordet på den andre. De beger sig ut till Corrines hemstad för att säkra hennes arv från föräldrarna, om det så betyder att de måste mörda hennes pappa. Nämnde jag att det är en svart komedi?

2. Touch of Evil (1958)

Året var 1958. Biobesökarna var kanske inte helt vana vid det där med långa tagningar. Man kan nog lätt föreställa sig att det blev en del flämtningar och mummel i salongen när de tittade på ”Touch of Evil” från giganten Orson Welles.

Scenen är inte helt okontroversiell heller. När filmbolaget fick se filmen för första gången så var de inte helt nöjd. De gjorde en del ändringar. Den långa scenen fick bland annat musik pålagt från Henry Mancini. Ändringar som fick Orson Welles att skriva ett 58 sidor långt memo. Så nöjd var han.

1998 släpptes den på nytt och scenen återställdes efter hans önskningar. Ingen jazzig musik, utan bara gatuljud.

1. The Protector / Tom yum goong (2005)

Okej, vi säger att du är en expert på långa tagningar, hypotetiskt. Inget chockar eller imponerar dig längre. Scener från Goodfellas, Snake Eyes, Strange Days, Children of Men och Peter fights med kycklingen i Family Guy får dig inte ens att höja på ögonbrynen.

Men du har inte sett ”The Protector”.

Men när du väl har gjort det så lovar vi dig att du vänder dig fem gånger per dag åt det väderstreck där Tony Jaa befinner sig och tillber honom.

Vi vågar inte ens tänka på hur mötet kring koreografin gick till. Eller hur stuntman #48 gör bort sig och allting måste göras om. För att inte tala om hur sur stuntman #3 är på stuntman #48.

Titta och tappa hakan.


Som vi nämnde ovan så var listan på filmer för denna Topp 5 ganska lång. Här är de som precis missade Topp 5 och alla de övriga.

Bubblare: Atonement, Serenity, Kill Bill, Space Balls (öppningscenen på rymdskeppet)

Övriga: Russian Ark (En 96 minuter lång film, i en tagning), Strange Days, The Passenger, Old Boy, Hard Boiled, Rope, Snake Eyes.

Vilka har vi missat och vilken är din favoritscen?

15 reaktion på “Topp 5: Långa tagningar

  1. Bra lista. Även om jag tycker att du missade den enormt imponerade långa tagningen i Atonement.

    Sen finns ju filmen Russian Ark som är filmad i en enda lång tagning på 96 minuter.

  2. Mycket bra (ang. Breaking News), men det var lite för mycket missar i den som förstörde. Dels hade nog effekten blivit större om man hade sett båda sidor samtidigt under skottlossningen. Det blev lite för mycket åkningar nu. Men mest störde jag mig på ”bazookan” i slutet. Dels för att man hörde ett tjut från den som om den hade kommit väldigt långt ifrån, dels så var explosionen den åstadkom väldigt liten, men mest för att man inte såg någon rök mellan avfyringsplatsen och nedslagsplatsen. Det hade varit bättre utan den, eller om man hade haft en granat istället.

  3. Det är synd att det inte läggs mer krut på såna här långa tagningar. De har en förmåga att dra in en i filmen som är helt otrolig. Utan långscenerna är ju Children of Men en ganska medioker film. Trist handling, inte särskilt spännande. Men fotot och dessa scener gör att jag aldrig kommer kunna glömma den. Även The Protector sitter som ett smäck. Även den en rätt trist film om det inte vore för denna scen. Det är även befriande skönt att slippa se slagsmål där kämparna knappt nuddar vid varandra när de slåss. Här lär stuntgubbarna fått både en och annan blåtira och säkert någon som brutit ett revben i närkontakt med Tony Jaas nävar.

  4. De har en bra lista med långa tagningar i senaste numret av Empire. För övrigt så är väl ”Russian Ark” den mest spektakulära. Hela filmen på 90-minuter i en enda tagning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>