En absolutivt makalös trailer för The Imaginarium of Doctor Parnassus

Det känns som jag borde tillägga något men jag vet inte vad.

Skulle kunna prata om hur mycket jag ser fram emot The Imaginarium of Doctor Parnassus. Hur Terry Gilliam är en av mina topp 5 favoritregissörer, nej, topp 2 stämmer bättre, och att jag redan har sett fram emot filmen i en smärre evighet. Antagligen skulle jag kunna trycka ur mig ett par rader om Heaths insats och hur väl det ser ut att funka med karaktärens tre ersättningsskådespelare. Jag skulle med stor säkerhet pika Tim Burton, påpeka att Gilliam skulle kunna lära grabbhalvan ett eller annat om datorgenererade fantasivärldar.

Fast jag nöjer mig, åtminstone för stunden, med att påpeka hur absolutivt makalös den här 1½ minut långa, specialeffektsbelagda, internationella trailern är. Jag känner mig hänförd.

Njut.

34 reaktion på “En absolutivt makalös trailer för The Imaginarium of Doctor Parnassus

  • Tack för länktipset ”hrm”! Jag kan nog säga att vi båda har samma källor, vilket inte är helt ovanligt. När det gäller vad vi skriver om så gäller devisen ”vi täcker det vi är intresserade av”. Möjligt att vi har samma goda smak. Skål!

 1. Det verkar som att även jag kopierar filmstar.se med tanke på att jag postade den här trailern igår?

  Det finns rätt begränsat med filmnyheter och när det kommer en så här pass stor grejj så kommer samtliga filmsidor skriva om det. Svårare är det inte.

 2. När jag kopierar från andra bloggar, föredrar jag att göra det från dom som är bra. ZING!

  Skämt åsido och allvarligt talat, jag kan visserligen hålla med om att det finns en likhet i formuleringen (att låta trailern tala för sig själv och så vidare), men det är en ren slump och får mig mest önska att jag skrivit annorlunda eftersom inlägget plötsligt inte alls känns lika fyndigt längre…

 3. jag tänket mer på formuleringen, inte första gången det blir så på den här sidan. Det verkar som om folk tror att jag skriver för Filmstar.se, det är fel. jag är en filmbloggsläsare. Min personliga favorit är http://www.filmbloggen.devote.se men ni brukade vara min favorit, känns som om ni tappat ganska mycket på sistone, kan nog säga det var sen ni gick med i moviezine.

  Kan vara för att ni kommer med så konstiga saker, senaste var väl att du skrev på detta inlägg att Terry Gilliam var bland dina topp 2. Med tanke på alla otroligt duktiga regisörrer som skapat legendariska klassiker som aldrig någonsin okmmer glömmas. Gång på gång skapat klassiker likt Steven Spielberg så bllir jag riktigt förvånad.

  Varför är han bland dina topp 2? vad har han gjort (förutom möjligtvis bröderna grimm) som får honom att hamna på 2 plats. Sedan vill jag gärna veta vem ettan är, av ren nyfikenhet.

  Tack för er tid!

 4. Well, well, well. Filmstar är inte en blogg jag följer, så medveten kopiering är svår. Men framför allt är källhänvisning väldigt viktig för mig. Jag är t ex själv öppen med att man får hantera mina egna texter i stort sett hur man vill, så länge man hänvisar korrekt, och den respekten ger jag andra också. Det tror jag du ser om du går tillbaka och tittar på mina tidigare inlägg här. Så hade jag fått den här trailern från Filmstar, hade du garanterat vetat om det direkt.

  I övrigt kan jag bara säga som sagts tidigare, att med begränsade nyheter och samma källor är nog inte liknande formuleringar speciellt konstigt heller.

  Och med det sagt, om du nu har sett det förut här, hur vet du att det inte är dom andra som kopierar oss?

  Jag vill också lägga till hur oerhört seriöst jag tar plagieringssanklagelser som dessa, och jag kan inte start nog understryka hur fel du faktiskt har.

  För att hoppa ner till den roligare fråga, är Terry Gilliam absolut en av mina favoritregissörer. Dels är jag svag för den typen av filmer han gör, som sagor, dom brukar tala direkt till mig. I mina ögon är han en modern sagoberättare, och han berättar med känsla och kvalitet som få andra.

  Intressant nog tycker jag Bröderna Grimm är undantaget, det är den av hans filmer jag tycker minst om, mycket för att det – bortsett från ungefär precis en scen – inte ens känns som en Terry Gilliam-film.

  Nummer ett på min lista är David Fincher.

  Varsågod!

 5. Att ens nämna endast Bröderna Grimm i samband med att man pratar om Terry Gilliam tyder ju på att man trollar.

  Sen att ha regissören till Forrest Gump 2 som favoritregissör är ju nästan lika illa, Fredrik. ;)

  Sen allt prat om plagiet och kopiering är ganska larvigt då huvudinnehållet i inlägget i både inläggen är trailern och den kan man knappast tycka att det är konstigt att andra filmbloggar postar.

 6. För att följa upp så tycker iallafall jag att följande Terry Gilliam-filmer är ”legendariska klassiker som aldrig någonsin kommer glömmas”:

  Monty Python and the Holy Grail, Time Bandits, Brazil, The Adventures of Baron Munchausen, Twelve Monkeys och Fear and Loathing in Las Vegas.

 7. Martin, dissade du just på en av dom starkaste kandidaterna till förstaplaceringen på listan för 2009 års bästa filmer? Läste jag korrekt?!

  Härligt att åtminstone se att även du är en försvarare av Baron Munchausen, den är löjligt underskattad. Apropå heliga gralar, förtjänar minsann Fisher King en plats i din uppräckning.

  För vilken som är min egen personliga favorit, hamnar den nog på Brazil, tätt följd av Tideland och strax därefter bör Fear and Loathing hamna.

  Beroende på humör, kan nog Tideland t o m slå Brazil. Den lilla filmen grep mig riktigt hårt.

 8. Forrest Gump 2?

  Fredrik, visst är David Fincher otrolig (benjamin buttons, seven, fight club, panic room, zodiac, med mera) men när jag väljer favorit så tittar jag oftast på hur många filmer perosnen gojrt och ständigt fått varje att bli legendarisk klassiker, t.ex Steven Spielberg

  Titta på steven spielberg, alltid varit först med allting, nyskapande och rik med idéer.

  e.t, twilight zone, gremlings, a.i, money pit, young sherlock, tiny toon, flintstones, casper, hajen, twister, jurrasic park, men in black, zorro, indiana jones, saving privaet ryan, sherk, evoloution, band of brothers, catch me if you can, munich, geisha filmen, flags of oru fathers, vilka mer, tyup massa mer, transformers, eagle eye och ah, listan är lång.

  Alltid först och gör det enormt, inte för att tala om att nästan alla har en hel del framgågnsrika succéfyllda uppföljare. Jag tyckte Steven Spielberg är tidernas bästa. Fincher tvåa.

 9. Benjamin Button var väl egentligen ingen dålig film. Den saknade däremot mer eller mindre allt som gör en David Fincher så bra, enligt mig iallafall. Sen att det var Forrest Gump baklänges är inget plus i kanten direkt!

  Brazil är galet underskattad tycker jag. Jag visste knappt om dens existens innan Criterion släppte den feta boxen. Köpte den iallafall på releasen (vilket är nästan 8 år sedan nu såg jag, tiden går galet fort) och blev helt såld direkt. Speciellt då av director’s cut-versionen av filmen.

 10. hrm: Att sitta och lista saker där Steven Spielberg varit exekutiv producent för att ge honom credits för att filmen är bra är lite skevt.

  Jag säger däremot inte emot att Steven Spielberg gjort några av de bästa filmerna jag någonsin sett.

 11. aha, det var så du menade forrest gump 2. Ah, håller med helt, lite synd att det är så jädra likt men det är väl svårt att undgå när man gör en film som ska täcka ett helt liv. Med tanke på att Forrest var med om nästan allting man kunde vara med om haha ;D Men det finns några löjliga likheter som är lite pinsamt men det är en bra film!

 12. exukutiv eller inte, jag har svårt att se hur någon kan mäta sig med hans mastermind. Han har gojrt bland de bästa filmerna jag någonsin sett. Han är min favoritregissör och Sean Penn är min favoritskådespelare, finns inget som slår Sean Penns smak. Nästintill varenda film han deltagit i har vunnit/nominerats till Oscar. Oavsett om det är hans insats eller inte, han är awesome.

 13. Benjamin Buttons jämförelse med Forrest Gump är en liknelse jag förvisso inte håller med om, men jag kan nog förstå varför argumentet görs.

  hrm: Ditt uttalande om Spielberg säger jag emot av två anledningar. Dels håller jag nödvändigtvis inte med. Jodå, har har periodvis varit en oerhört stabil och stilbildande filmmakare, och hans influens är svår att förneka. Det finns saker han gjort som jag älskar. Men det är långt ifrån allt han rör vid som blir guld, och det finns mycket jag rent ut avskyr. Mycket smör, mycket som är gjort för att dra på känslosträngarna, mycket som är gjort för att dra in pengar. Det kanske är schyssta hantverk, men det tilltalar fan inte mig.

  Och där kommer vi till andra delen. För att en filmskapare ska hamna högt på min lista, måste han tala till mig. Visst hjälper dom om man är skitduktig rent tekniskt, och det är exempelvis David Fincher, men man måste ha något mer. Därför hamnar till och med en relativt ny snubbe som Rian Johnson (med bara två filmer under bältet) långt långt före Spielberg på min lista, för dom talar till mig. Jag kan relatera. Jag uppskattar på ett känslomässigt plan, inte bara på ett logiskt tekniskt.

  Vilket kanske du gör också, och kanske är det därför du uppskattar Spielberg bäst, men vi är två olika människor med olika själar, och därför kommer vi tycka såpass olikt.

 14. Tycker inte det är speciellt konstigt att ha Terry Gilliam högt på listan över favoritregissörer — möjligen kanske för att han är där på min egen, också som nummer två eller tre skulle jag tro. Han är en av de få som faktiskt har ett eget bildspråk, även om det utvecklas över tid och justeras lite baserat på vad filmen kräver så är det ändå konsekvent.

  Jag skulle till exempel inte säga att Steven Spielberg är en fantastisk regissör. För varje ”legendarisk klassiker” har han sju filmer som är riktigt dåliga rakt igenom.

  För en fantastisk regissör borde det vara tvärt om: sju riktigt bra filmer för varje som är dålig.

 15. Okej! Tack för diskussionen!

  Kan avslutningsvis säga att jag inte håller med. När Steven Spielberg gjorde filmerna så var det alltid något ingen någonsin tidigare gjort och det osm upplevs som smör o.s.v upplevdes inte så på den tiden. Han kommer alltid vara nummer ett för mig, svårt att ens mäta någon med honom. Då tänker jag inet på ”relatera” jag tänker på att han rent av gör ett mästerverk. Jag ser inet sju dåliga för varje bra film, jag ser att varenda film han gör är ett mästerverk. Lite ful kan någon uppföljare vara, men han gör mästerverk, först med sin tid att göra människorobotfilmer, alienfilmer, alienfilmer på ett roligt sätt, dinosaurfilmer, stenåldertidsfilm och listan är lång.

  Vi hörs!

 16. Förresetn kan anledning vara till ”inte-relatera” att steven inet gör så ”Mänskliga”filmer så som david fincher gör. Fight club, seven m.m, allting är så ”mänskligt” man kan relatera till medan Steven kör lite mer mystiskt, äventyr science-fiction

 17. Människorobot: Metropolis av Fritz Lang 1927.
  Alienfilmer: inte först men The Day the Earth Stood Still av Robert Wise 1951.
  Roliga alienfilmer: stapelvara sedan 50-talets drive-inkultur.
  Dinosaurer: gjorde redan på 1910-talet, och första Lost Wolrd filmades 1925. Stenåldersfilmer gjordes också i samma veva.

  Han har gjort några riktigt bra filmer, men att säga att han var först? Nej.

 18. Mjo, jag fattar väl också att det finns filmer sedan innan om typ robotar och liknande, men alltså pratar man om dinosaur är det jurassic park, säger man första alien sägerm an oftast E.T, de e de första som verkligen slog igenom, legendariska filmer,

 19. hrm: Jag vet inte alltså, med en sådan kommentar känns det som du helt ignorerar all filmhistoria (både filmerna och det genomslag dom hade) före, säg, 70-talet.

 20. Nej, nu när jag snackat med Nicklas och dubbelkollat årtal måste jag korrigera mig. 80-talet. Det känns som om du igorerar all filmhistora innan 80-talet.

 21. Jag är en av dem som skriver för ”den andra bloggen” och det är som både Fredrik och Daniel säger. Vi skriver ganska lika saker, men troligtvis beror det på att vi intresserar oss för samma saker. Att någon av oss skulle plagiera den andra har jag oerhört svårt att tro. Särskilt då ingen av oss skulle tjäna på en sådan sak – det är helt enkelt så det blir ibland bara.

  När det kommer till att låta trailern tala för det här inlägget så finner jag inga ord. Hade jag själv skrivit inlägget hade jag gjort exakt samma sak. Jag menar… titta bara på den. Den ger ju gåshud!

  Slutligen vill jag bara tacka för en bra och rolig blogg/filmsajt.

 22. Wow, brukar väldigt sällan kommentera här, men hua vilken konversation! Vad spelar det egentligen för roll om bloggaren har en viss regissör som favorit? Varför ska man behöva försvara detta? Om man inte gillar det som postas så ska man fan inte gå in på den här bloggen eller läsa. Jag ogillar verkligen starkt alla filurer som är inne på bloggar och sedan klänger på den som skriver med kommentarer som ”men fy fan, varför skriver du inte såhär? värdelöst inlägg” osv.

  För att kommentera nyheten, denna film hade helt försvunnit i mina tankar, och om det inte var för er skulle jag säkert ha missat den när det närmade sig premiär! Verkar vara RUSKIGT bra, den ser riktigt bra ut! Massa bra skådespelare, och blir spännande att se hur regissören har klarat av att fylla ut med andra skådespelare. Jag väntar ivrigt, bara att hålla tummarna för svensk premiär, vilket måste komma? RIght?

 23. Och för att kommentera trailern, för NU har jag äntligen sett den, så är jag också mållös. En Love It or Hate It-film ser det ut som. Jag tippar, för min egen del, att det blir Love It!

 24. Spielberg har gjort många bra filmer. Men hans storhets-tid är sedan länge över. Det sista bra han gjort enligt mej är ”Minority Report”.

  Fredrik: Kul att du nämner Rian Johnson. Hans film ”Brick” är fruktansvärt bra. Inte sett hans senaste än. Är den nått och ha?

 25. Johan: Fast att försvara min favoritregissör har jag inga problem med, även om den här tråden hade en lite tråkig start älskar jag att den mynnade ut i diskussionen om Terry Gilliam, och för den delen om Steven Spielberg. Dels för att jag tycker om att prata om Terry, dels för att en sådan här diskussion kan få mig att se nya sidor av saker. Jag har inte bytt åsikt men jag har defintivt insett saker jag inte tänkt på tidigare. Det tycker jag är skitbra.

  Det är bra för bloggandet också. Jag planerar redan för ett kommande inlägg om Terry Gilliam, som jag kom att tänka på tack vare den här tråden.

  J.R: Brothers Bloom är absolut någonting att ha, jag blev väldigt förtjust. Jag föredrar fortfarande Brick, fast det är nog mest för att jag föredrar noir-genren framför con-filmer. I övrigt andas båda filmerna absolut Rian Johnson, han har satt sitt synliga märke på dom, men är egentligen alldeles för olika för att kunna jämföras.

 26. Ang. påstått plagiat så kan jag tänka mig att källorna är desamma, snarare än att direkt kopiering är aktuell. Detta då både filmstar och denna blogg länkar trailers till http://www.traileraddict.com/

  Jag gillar bloggywood, den enda blogg jag faktiskt följer. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>