QT-veckan: My Best Friend’s Birthday

”My Best Friends Birthday” är Tarantinos första film, flera av er har säkerligen stiftat bekantskap med den redan.

Filmen är regisserad och skriven tillsammans med vännen och kollegan Craig Hamann från videoaffären ”Video Archives” där de båda jobbade. Det hela började 1984 med ett manus på ca 40 sidor från Craig. Tarantino klev på och tillsammans utvidgade de manuset till 80 sidor.

Under fyra år spelade de in filmen på svartvit 16mm-film och bland de medverkande var inte bara Tarantino utan andra kompisar till dem och kollegor från videoaffären, bland annat Roger Avary som QT senare skrev Pulp Fiction med.

Originalklippningen av ”My Best Friends Birthday” var runt 70 minuter men p g a en brand så finns enbart 36 minuter av den kvar för eftervärlden. Dessa 36 minuter har visats ett flertal gånger på filmfestivaler, men har aldrig officiellt släppts.

Tarantino medger att filmen är dåligt regisserad och ser den som en enda lång filmskola. En filmskola som man så här i efterhand var ganska givande.

My Best Friends Birthday – Del 1

My Best Friends Birthday – Del 2

My Best Friends Birthday – Del 3

My Best Friends Birthday – Del 4

2 reaktion på “QT-veckan: My Best Friend’s Birthday

  1. vill minnas att ett av de tidigare inläggen på Bloggywood var just My Best Friend’s Birthday via Youtube. Eller minns jag fel?

    Orkar inte titta denna gång heller, men imorgon kanske :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>