Topp 5: Filmer från Quentin Tarantino

Topp 5 filmer från Tarantino

1994 var jag 14 år och såg ”Pulp Fiction” för första gången. Det är, vad jag kan minnas, den första gången jag klev ut ur en biograf och var mållös men ändå sprittande inspirerad på en och samma gång.

Jag antar att detta är exakt vad som hände andra generationer när de gick ur biograferna 1977 efter att ha sett ett magiskt rymdäventyr eller när de 1975 såg en haj terrorisera en liten hamnstad i USA.

Så ”Pulp Ficton” är min ”Jaws”. Tarantino är min ”Spielberg”.

Ett problem uppstår när man ska ranka sju stycken filmer som i mitt tycke är 5:or hela bunten. Vissa svagare 5:or än andra, men ändå sjukt svårt att ranka.

Lösningen på problemet blev att alla som skrivit på Bloggywood fick mejla mig de fem filmer som de tyckte var bäst av de sju. Sedan fick de placera ut tre extrapoäng på de filmer som är deras favoriter av dessa. Om de spred ut sina extrapoäng på tre filmer eller alla tre på en och samma film var helt upp till dem. Detta sammanställdes sedan och blev Bloggywoods Topp 5. Listan gäller alltså på de filmer som QT själv regisserat. Inte filmer där han regisserat enskilda segment eller tv-serier.

Så här blev den listan.

5. Inglourious Basterds

”Death Proof” ansågs vara för snackig av många. ”Inglourious Basterds” är precis lika snackig, men skillnaden denna gång är att all dialog för handlingen framåt. Förvänta dig ingen actionfilm i andravärldskrigsmiljö. Tempot är sjukt långsamt på sina ställen men varje mening får dig att vilja ha mera, varje mening får dig att undra vad som händer härnäst. Och vet du redan vad som händer så väntar du med nöje på nästa mening.

”Inglourious Basterds” slogs sig in på denna lista trots att bara hälften av de tillfrågade hade sett den och kunde tycka till. Det är möjligt att den delen av redaktionen skulle placerat ut sina poäng annorlunda om de hade hunnit se filmen (som har premiär nu på fredag den 21 augusti).

4. Kill Bill Vol. 2

Kill Bill splittrade redaktionen. Hälften tycker tvåan är bättre än ettan, medan den andra delen tycker… Ja, att ettan är bättre. Nu blev det ”Kill Bill vol. 2″ tog sig in på fjärde plats.

Ovan ser du den fantastiska fightscenen mellan Elle Driver och The Bride.

3. Kill Bill Vol. 1

Precis som jag nämnde ovan så var vi splittrade när det gällde Kill Bill-serien. Undertecknad säger att ettan är rakt igenom mera underhållande medan tvåan kanske hade en annan fokus med lite mera prat (hey hey, bit mig inte jag avgudar tvåan också). Det var hårfint men efter redaktionens röster var räknade så placerade sig ettan strax ovanför tvåan.

Så med detta så kan vi bara hoppas att ”The Whole Bloody Affair” (1 & 2 ihopklippta) blir verklighet och släpps till oss dödliga. Enligt QT så kommer han hoppa på det direkt efter han är klar med all PR-jobb för ”Inglourious”. Vänligen flyg hem direkt QT.

Ovan scen är The Brides fightscen mot The Crazy 88.

2. De Hänsynslösa

”De Hänsynslösa” är Quentin Tarantinos debutfilm. Filmen kallas ”Greatest Independant Film ever made” av Empire Magazine. Efter det så har den gått och blivit en av de viktigaste filmerna, och största milstolpen någonsin, för independant-filmer världen runt. Inte så pjåkigt av en debutfilm.

1. Pulp Fiction

Premiären för ”Pulp Fiction” skedde i Cannes i maj 1994. Två år innan hade Tarantino varit på besök på den franska filmfestivalen och visat sin debutfilm utom tävlan. Denna gång satsade de ökända producenterna Weinsteins allt och flög över hela ensemblen. Filmen öppnade med en midnattsvisning och skapade inget mindre än en sensation.

”Pulp Fiction” gick ifrån Cannes-festivalen med en gyllene palm och resten är historia. Året är alltså 1994 och QT har gjort sin bästa film. Hittills.

Vi hoppas på många fler!


En speciell lista att göra, minst sagt. Skulle vi börja om och göra listan på nytt så är jag säker på att plats 3-5 skulle se annorlunda ut. Så svårt är det.

Jag är stort fan av ”Death Proof” och ”Jackie Brown” som båda missade en plats efter poängräkningen. ”Death Proof” förtjänar nästan en plats enbart på de sista 20 minuterna med en av 2000-talets bästa bilscener.

Så nu återstår det bara att säga:

Hur skulle din personliga Topp 5 filmer från Tarantino se ut?

5 reaktion på “Topp 5: Filmer från Quentin Tarantino

 1. Tarantino gör så dåliga filmer det är så j*vla löjligt med allt blod och våld som sprutar som fontäner. Alla Tarantino filmer ska få en svag etta!

 2. Här är min lista:

  Pulp Fiction
  Inglourious Basterds
  Kill Bill Vol. 2
  Death Proof
  Kill Bill Vol. 1
  Resevoir Dogs
  Jackie Brown

  Typ alla i listan (förrutom Jackie Brown som verkligen är det svarta fåret) får minst 4 av 5 i betyg av mig. Tarantino kan sin sak helt enkelt.

 3. Nej jag gillar Jackie Brown också även om den är lite mer ”lågmäld”. Jag var några år äldre än dig Daniel men blev också fullkomligt överväldigad och lycklig när Pulp Fiction kom, det är nog den film som gjort störst intryck på mig någonsin.
  Pulp Fiction
  Kill Bill 1
  Reservoir Dogs
  Kill Bill 2
  Jackie Brown
  Death Proof (fast soundtracket hamnar högre!)
  ej sett Inglorious än

 4. Bortsett från två segment i två andra filmer så har han regisserat total 7 filmer. En topp 5 lista? Varför inte göra en topp 3 lista på tv-serier skapade av Joss Whedon?

  Och ursäkta där Rasmus, men karln gör mestadels dialogdrivna filmer med både relativt lite våld och blod bortsett från ena installationen Kill Bill. Som actionfilmer är dom inte mycket att hänga i julgranen bredvid exempelvis Die Hard. Men en etta? Baserat på att du inte har sett dom? Jag förstår inte din motivation eller kritik. Skulle du trilla förbi så skulle det vara intressant att se dig utveckla ditt resonemang.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>