Efter Avatar Day – Kluven men imponerad

avatar-11

Igår var flera av oss och såg förhandstitten på Avatar. Och nu kommer ett tappert försök till att återge mina intryck och funderingar kring hela spektaklet.

Först av allt ska jag säga att jag är kluven. Mycket kluven. Men också imponerad. Mycket imponerad.
Trailern som släpptes torsdags ger verkligen inte materialet rättvisa. En 20 tums skärm kan inte på något sätt förmedla rätt känsla och atmosfär för en film som är tänkt och skapad för att ses på en stor, stor duk i mindblowing 3D.

Men är det så jävla mindblowing då? Nja. Men de 16 minuterna är fortfarande en sjuhelvetes berg-och-dalbana. På samma gång som jag känner att Avatar kommer att bli THE SHIT så kan jag inte låta bli att känna mig lite snuvad på konfekten.


Det inleds med att James Cameron dyker upp upp på skärmen och uppmanar oss till att ta på oss våra 3D-glasögon och en försäkran om att inga spoilers kommer att ske eftersom det bara är material från första halvan av filmen vi får se.

Första scenen är när Jake (Sam Worthington) anländer till någon form av boot camp som människorna satt upp på Pandora (världen där Avatar utspelar sig). Ett befäl, Colonel Quaritch (Stephen Lang), håller ett tal för nya rekryter där han förklarar precis hur farligt allting är på Pandora. ”My job is to protect you. I will not succeed. Not for all of you.”

Andra scenen börjar med Grace (Sigourney Weaver) hjälper Jake in i en maskin som tillåter honom att äntra sin tre meter höga Avatar. Mycket av det som syns går att se i trailern men det finns lite mer kött här. Efter det så får vi se Jake, Grace och en tredje Avatar i djungeln där de stöter på en best som slutligen börjar jaga Jake.

I tredje scenen räddar Neytiri (Zoe Saldana) Jake från ett gäng hundliknande varelser och leder honom sen genom en självlysande skog nattetid.

Efter det får vi se när Jake ska genomgå nån form av Na’vi-initation och tämja ett drakliknande djur i vad som mest liknar en rodeo.

Det hela avslutas med samma scener och klipp som finns i slutet av trailern.

Om man ska tro och tolka de scener som visades så kommer det bli en väldigt häftig och annorlunda upplevelse. Men eftersom vi har blivit itutade att det ska fotorealistisk cgi vi ska få ta del av så känner man sig lite lurad. Tro inte att jag bashar det vi sett, absolut inte. Det är bara det att det inte riktigt når upp till de förväntningar Jimbo & C:o har byggt upp. I trailern så kändes en hel del av läppsynkingen, rörelsemönstret på Na’vi:arna och de allehande djuren lite off. Men när man får se hela scenen och därmed hela rörelsen så känns det mer flytande och levande och inte konstgjort på samma sätt som i trailern.

Det har varit mycket gnäll nätet runt om att cgi:n mest ser ut som ett tv-spel men det finns också de som tycker att det är de bästa effekterna de sett. Jag ställer mig nånstans i mitten. Vissa saker ser helt fantastiska ut, levande och organiska och som att man nästan kan ta på det. Medan andra saker inte riktigt når upp till den nivån utan mer ser ut som de bättre bitarna ur Robert Zemeckis Beowulf.

Vissa verkar ha svårt att ta till sig designen på både varelser och miljöer, vissa har t o m kallat dem för slappa, men jag tycker att det funkar. I början så var jag också lite iffy, men man tar dem till sig.

Världen som Cameron målar upp känns just som en egen värld, verkligare och mer påtaglig än nåt annat jag sett tidigare, även om den är befolkad av seriefigurer.

Men här vi det största problemet och det som jag tycker är värt att sträva efter. När all den här fantastiska teknologin finns för att förverkliga nästan vad som helst som någon kan fantisera ihop, varför gå så hårt på att försöka göra människor? Varför inte ge sig på något riktigt fantasifullt och omänskligt och försöka göra det så realistiskt som möjligt? Och det är ju det Cameron har gjort. Men i och med det uppstår vissa problem, som hur vi ska relatera till och uppleva nånting som realistiskt när vi inte har någon egentlig referensram för hur de här varelserna beter och rör sig? Och för att han försöker så tycker jag att han förtjänar en eloge.

Actionsekvensen vi fick se var tajt, spännande och välkomponerade. När Jake blir jagad av någon sorts best (som man kan se lite av i trailern) så dras man i ett rasande tempo genom djungeln. Man duckar för träd, löv och stenar som flyger förbi i förgrunden och det känns verkligen som om man sitter mitt i smeten. 3D:n gör verkligen underverk för närvarokänslan. Och det är just det här som jag kan tänka mig är det som blir RIKTIGT coolt att se.

För att summera:
Jag tror att det kommer bli en fantastisk upplevelse och en visuell fest. Ett riktigt äventyr där man slungas iväg till en annan värld i några timmar. Jag är inte helsåld (men inte långt ifrån) på effekterna men utan tvekan så imponerar de. Men kommer vi bara att sitta och vara upphetsade över teknikporren eller kommer vi att bli engagerade och indragna i storyn också? För det spelar ingen roll vilken tekniskt berg James Cameron har bestigit och vilka nya digitala milstolpar han satt upp om han inte lyckas engagera oss i berättelsen. Som teknisk runkfest och hisnande resa kommer den leverera men om det blir en bra film återstår att se.

Sen ska man också ha i åtanke att de har strax under fyra månader på att finputsa, slipa och tajta till filmen.

14 reaktion på “Efter Avatar Day – Kluven men imponerad

 1. Borde inte film kunna stå på egna ben, och inte bara kunna övertyga i mindblowing 3D? Om det krävs något sådant för att man ska uppskatta filmen, så tror inte jag att filmen kommer vara speciellt bra.

  …och trailern såg för jävligt ut på min 42tums också i HD. Cameron får nog svårt att tjäna in de där 2 miljarderna.

 2. Jag får lite samma känsla som av Peter Jacksons King Kong. Snyggt men bryr jag mig? Inte så mycket. Men, med detta sagt så känner jag mig mer pepp efter att ha läst den här texten.

 3. ”Du slipper”

  Vad är det för fånig kommentar? Ska du inte också skriva ”Jamen durå!”?

  Såklart jag vill se filmen, men utifrån trailern ser det oerhört taffligt ut, och de där blåa figurerna lär se ju lika fåniga ut även i 3D.

  ..men jag ska se filmen och hoppas bli positivt överraskad.

 4. Johansson: Nej, dom blå varelserna ser inte fåniga ut i 3D. Äsch, det är väl en smaksak i slutändan, men jag älskade designen och framför allt Neytiri fick mig sitta smått trollbunden.

  Jag håller egentligen med om att en film inte ska behöva ses i 3D för att kunna uppskattas, och rent spontant (och utan att ha sett 2D-trailern), tror jag inte det kommer behövas. Däremot ser filmen ut att vara gjord med 3D i åtanke och jag tror det kommer ge filmen någonting extra, någonting väldigt speciellt, som saknas i 2D. Det här är inte som att konvertera om en 2D-rulle till 3D. Det här är gjort med 3D i åtanke från första början.

  Låt mig ta ett exempel, som precis föll mig in. Du nämnde din 42-tummare. Stödjer du pan&scan? Tycker du det är okej att man tar en film som är gjord och planerad för widescreen och klipper bilden? Visst, jag är fullständigt övertygad om att Fight Club eller 2001 fortfarande är fantastisk i 4:3, det betyder inte att jag vill se dem så.

  Och jag tror det är en rättvis jämförelse att göra. En riktigt bra film ska kanske fungera i ett sämre format (HD-film eller gammal VHS gör inte större skillnad för mig) men är den gjord för widescreen eller svartvitt eller HD tenderar den förlora en om man klipper eller färglägger eller tittar på enna liten mobiltelefonskärm.

  Med det sagt vill jag också tillägga, att de 16 minuterna skvallrade om ett riktigt pojkboksäventyr i scifi-miljö, och eftersom jag är ganska svag för sådana underhållande historier, gjorde det mycket för att göra mig mer pepp efter fredagens kittlande lilla förhandsvisning.

 5. Känslan jag fick efter de 20 minuterna i 3-D var:
  ”Jaha, det är bara en film…”
  Vet inte riktigt vilka förväntningar jag hade, jag ville bli mind-blowed! Ville skrika WOW!! Ville ha nån slags revolution. Men icke, det är bara en mycket välgjord och tekniskt utmanande film. Men fortfarande en film. Nåja…
  Nått som jag inte gillade var textnigen… Ska jag rekomendera nått så är det att se filmen i 3-D utan svensk text! Den är i vägen på nått sätt. Man vill gärna fokusera på karakttärern och inte behöva läsa.

 6. Mitt problem med 3D är att jag inte kan SE i 3D, men jag vill ändå se Avatar pga att den ser så snygg ut. Då är det dock ganska nödvändigt att storyn håller och att den är lika snygg i 2D. =c/

 7. LB: ”Du slipper. Ingen kommer tvinga dig.”

  Enligt vad jag kan se har han inte skrivit att han inte kommer se filmen. Vad är ditt problem?

 8. Pingback: Malmö Filmdagar: 3D:n i Alice in Wonderland imponerar mera än i “Avatar” - Bloggywood

 9. ”en show glöms bort om den bara visar upp effekter man knappast anar” som adolfson o falk sjöng en gång.. : )

 10. Pingback: Featurette till Avatar - James Camerons vision - Bloggywood

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>