Malmö Filmdagar: Digitaliseringen av svenska biografer

cinema.jpgVi är på plats i Malmö och gårdagen bjöd ”bara” på två stycken öppningsfilmer plus några seminarer. Man skulle egentligen kunna säga att gårdagen gick i den tredje dimensionen. Mera om 3D-trailers och en viss Disney-film om en gammal gubbe och ballonger i kommande inlägg.

Först ut igår var ett seminarie kring digitaliseringen av svenska biografer. Eller biografer ute i Europa rättare sagt. Seminariet var så klart riktat till distributörer och biografägare men var ändå intressant att lyssna på.

Det talades om det oundvikliga. Digitalt är framtiden för biografer och vi kommer inte komma till den punkten där man går tillbaka till vanlig film igen. Möjligheterna med den digitala biografen är mycket större och det är inget snack om att det är lättare, rent fysiskt, att hantera en digital film än en film på rullar.

Digital bio ger också andra möjligheter som vi börjar se så smått. Det talades om att streama live-events så som konserter, opera och andra tillställningar. Något som SF kört på prov i diverse biografer.

Det blir också möjligt att öppna en film på många dukar runt om i landet. En film på rulle är dyrt att ta fram. Spridningen skulle vara enklare och det finns inget som säger att mindre städer inte skulle kunna ha samma repertoar som de större städerna. Releasefönsterna skulle kunna kortas ännu mera och i USA har det gjorts tester med att köra filmerna längre, t ex varannan tisdag, eftersom tillgängligheten på kopiorna är avsevärt större.

Det stora problemet är så klart finansieringen av denna stora förändring. Det blir inte billigt och i nuläget verkar det inte finnas någon tidsplan. Något som dock skyndar på förändringen är filmer så som ”Avatar”, ”Alice in Wonderland”, ”En julsaga” m m.

Digital bio är snart här fullt ut, det är bara en tidsfråga. 3D är inte längre enbart en gimmick, det är ett nytt sätt att uppleva film. Det är spännande det.

10 reaktion på “Malmö Filmdagar: Digitaliseringen av svenska biografer

 1. 3D och progressiva glasögon ihop är ingen fullträff, i alla fall inte SFs billiga 3D-glasögon som jag måste köpa nya till var film för 30:-. Har 4 par i hemmet nu.
  Biograf Spegeln i Malmö har bättre glasögon, och för ”uthyrning”.
  Är bara biobesökare och inte så insatt i teknik men jag vet att betr. musik så blev det knappast billigare för mig att köpa CD ist.f. LP fast kostnaden att framställa var betydligt lägre. Samma sak när det gäller VHS till DVD.
  Blir det dyrt att installera nytt system så är biobesökarna säkert väldigt välkomna att hjälpa till med finansieringen genom biljettpriserna men inte kommer väl biobiljettpriserna att minska sedan investeringen är avskriven? Rätta mig om jag har fel.

 2. Britt: Jag har än så länge inte synfel (jag korrigerade det för många år sedan med operation), men kan tänka mig att det blir bökigt om man har glasögon med specialslipning.

  Efter vad jag har sett så kan jag lätt tänka mig att betala 20 spänn extra för upplevelsen, men säg inte till filmbolagen. ;) Dock blir det väldigt dyrt om man ska gå en hel familj.

  Jag har svårt att tänka mig att de någonsin skulle sänka biljetterpriser. Faktiskt. Vilket är lite synd då det definitivt skulle öka min besöksfrekvens.

 3. om biofilmen blir helt digital, vad motiverar ett besök? Full HD, bra ljud, inga störningsmoment, digital bild erbjuds redan i hemmet. Med tjänster som Voddler, dvs HDupplöst material strömmande gör biobesöket obsolet.
  Enda dragningen blir då 3d, vilket inte är en köttig krok i sig, imo.

  Det är klart, en del film måste ju upplevas på bio i vilket fall som helst, ex. AVATAR. :)

 4. VOD är självklart ett annat spännande ”fönster” för film och kommer bli skitstort. Inget snack. Det är just därför digitala biografer och 3D är så viktigt för biobranschen.

  3D är en grej. Men jag tycker det sociala är viktigt också, något som aldrig blir riktigt det samma hemma i soffan. Det är en viss känsla att gå med kompisar på bio och sedan sätta sig ned och diskutera vad man sett över en öl eller fika.

  Bio hemma och bio är två saker som inte riktigt går att jämföra IMHO.

 5. ”Det är en viss känsla att gå med kompisar på bio och sedan sätta sig ned och diskutera vad man sett över en öl eller fika.”
  Haha, tycker jag också men oftast när jag är på bio händer det redan på flera ställen i biosalongen över en Coca med popcorn eller snacks. Gud nåde den som vågar opponera sig mot pratet.

 6. Sedan när bryr sig den betalande publiken om hur mycket en filmrulle väger??? Ett fullständigt idiotiskt argument! Är inte innehållet attraktionen snarare än lagringsmediet?

 7. Eriksson: Jag tror inte publiken bryr sig om vikten på en filmrulle. Jag tror snarare att publiken bryr sig om en stor repertoar av filmer; större utbud. Dyra filmrullar kontra digital distribution.

 8. Tja,dyra kopior i billiga maskiner eller billiga kopior i dyra maskiner. Det är ju tyvärr så det ser ut. Inget av alternativen gagnar utbudet.

 9. Eriksson: Fast den dyra maskinen, om jag förstår vad du hänvisar till korrekt, är ändå bara en engångskostnad. När den väl är på plats kommer biograferna snart ha sparat in den kostnanden med de billigare kopiorna.

 10. Biograferna sparar ingen nämnvärd kostnad på kopiorna, det gör distributörerna. Engångskostnad är knappast ett relevant begrepp här. Hur lång livslängd har en dator eller digital videoprojektor innan de är hopplöst omoderna. Fem år?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>